»Jag hoppas att Fokus blir bredare«

Text: Fokus

– Jag vill ta Fokus styrka – den välinformerade och välformulerade sakkunskapen – och använda den på ännu fler områden och ämnen. Kanske också locka fram lite mer av lekfullheten, ofoget och glädjen som döljer sig i Fokus personlighet. »Uppriktig på gränsen till oförskämd«, skrev min företrädare Martin Ahlquist om Fokus förste finansiär, Johan Björkman. Det tycker jag är en bra slogan, även för Fokus.

Varför sa du ja till jobbet?

– Därför att Fokus är en unik tidning. Det finns nästan inga publikationer kvar som ägnar sig åt samhällsjournalistik, utan att driva politisk kampanj.

– Därför att Fokus har alla förutsättningar att till det dessutom kunna lägga en sofistikerad bevakning av livets goda sidor.

– Därför att den offentliga diskussionen verkar handla alltmer om att undvika att beröra samhällsproblem, om att rabbla plattityder, gasta högst och gräva ned sig i skyttegravar. Då behövs Fokus, som står för motsatsen.

Nämn någon publicistisk förebild!

– Jag har en förkärlek för lite drastiska och aningen excentriska brittiska publicister som Richard Ingrams, som var med och grundade Private Eye och sedan startade the Oldie, Auberon Waugh, som drev Literary Review, och Boris Johnson, när han var chefredaktör på Spectator. Nätmagasinet Spiked, som drivs av ett gäng gamla marxister som börjat tänka fritt och på tvärs, är alltid kul att bläddra i. Men i genren tung sakkunskap med lätt hand är nog The Economist fortfarande svårslagen.

Hur tror du tidningen förändras under ditt ledarskap?

– Jag hoppas att den breddas, utan att bli grundare. Målet är att Fokus blir en oas för alla dem som fortfarande har intellektuella krav och inte nöjer sig med en offentlighet som alltmer präglas av gapanden, undanglidanden och framhävandet av det bisarra.

FAKTA | Rensar gärna ogräs

Ålder: 47 år.

Familj: Susanna Hakelius Popova, två vuxna bonusbarn och Jack Russell-terriern Morris.

Bor: Östermalm, Stockholm.

Har gjort tidigare: Bland annat biträdande politisk redaktör SvD, chefredaktör Finanstidningen, riksdagskrönikör i SvD, samt stående kolumnist i en mängd tidningar, bland annat Aftonbladet, Affärsvärlden, Tidningen Vi, Aktiespararen och Axess Magasin.

Gör när du inte jobbar: Läser, reser och rensar ogräs.