Julhälsningar från New York

Text:

Det var en iskall novembernatt som hämtad ur Pogues klassiska- julsång »Fairytale of New York«. Konstapel Lawrence DePrimo patrullerade Times Square iförd dubbla vintersockor och grova kängor. Ändå frös han om fötterna.

I korsningen 44:e gatan och Broadway mötte han Jeffrey Hillman, en hemlös man som barfota vandrade gatan fram. Poliskonstapeln, 25 år och fortfarande boendes hemma hos sina föräldrar, gick in i närmsta skoaffär, betalade 100 dollar och återvände med strumpor och ett par nya vinterkängor till den hemlösa mannen.

En turist från Arizona förevigade ögonblicket. Bilden »gillades« av över en miljon människor på Facebook, och snart prydde den tidningarnas förstasidor. Lawrence DePrimo blev nationalhjälte i tv-kanalernas morgonsoffor, han fick hålla presskonferens och tackades av borgmästare Michael Bloomberg.

Han symboliserade miljontals goda gärningar som annars går obemärkta förbi.

Så hade julsagan kunnat sluta. Lyckligt. Men den här historien var som sagt som skriven av Shane MacGowan, och bakom julglittret dolde sig mörkret.

Några dagar senare fann New York Times den hemlösa Jeffrey Hillman i en annan del av Manhattan. Han var genuint tacksam för gåvan men än en gång barfota. Skorna hade han gömt. Att gå runt med så värdefulla saker på fötterna vore livsfarligt för en hemlös, konstaterade Hillman.

När allt kom omkring kunde militärveteranen Jeffrey Hillman inte undgå att känna sig bestulen.

– Jag hamnade på Youtube, jag hamnade överallt utan mitt tillstånd. Vad får jag? Det här gick jorden runt och jag vill ha min del av kakan.

Samma kväll föll ett kyligt regn över det julpyntade New York.