Källan till evigt liv

Text:

Bild: Scanpix

Nordkoreas ledare Kim Jong Il är 69 år. Men trots att medellivslängden i landet bara är 67 år talar mycket för att hans diktatur lever ett bra tag än.

Pappa Kim Il Sung innehar för närvarande silverplatsen på listan över uthålliga diktatorer. Hans död 1994 innebar slutet på ett 82-årigt liv och nära 46-årigt styre. Bara Fidel Castro har haft makt makten längre än så, han vinner med 49 år. Den främste utmanaren är Muammar Khadaffi som styrt Libyen i över 40 år och som med sina 70 år fyllda mycket väl kan komma att ta över som regerande diktatormästare.

Diktatorsarbetet tycks ha hälsobringade effekter. Åtminstone om man ser till diktatorernas egna livslängd. Så kunde Gabons Omar Bongo bli 73 år och behålla makten i över 40 år trots att landets medellivslängd bara är 56 år. Hans kamerunske kollega Paul Biya är idag 77 år och har styrt landet – med en medellivslängd på 50 år – sedan 1975. Störst marginal till medel­invånaren har Robert Mugabe med modiga 86 år i livet och 30 år vid makten i ett land där medellivslängden är blotta 43 år. Den äldsta diktatorn är tunisiske Habib Bourgiba som blev nästan 97 år och fortsatte leva ett tag till trots att han förlorade makten efter 31 år vid en oblodig kupp 1987.

För den som inte har evigt liv återstår möjligheten att säkra tronföljden. Det gjorde Fidel Castro, Omar Bongo och Kim Il Sung. Nu pågår även förberedelser inför Kim Jong Ils maktöverlämnande till den yngste sonen Kim Jong Un. Fler kriser blir det, således.