Kommunchefernas nakenbad – en skandal SD i Hörby kunde vara utan

Text:

Bild: TT

Det var inte vad Hörby kommun behövde. Efter ett år av rubriker, som »Nära hälften av Hörbys chefer hoppade av efter att SD tog makten« och »Uppblossad konflikt mellan facken och SD i Hörby«, samlades chefer och rektorer i början av september på Örenäs slott utanför Landskrona för sin årliga chefskonferens.

1910-talsslottet, som ägs av LO, ligger mycket vackert till. Över Öresund ser man både Köpenhamn, Ven och den danska kusten. Efter middagen ville några deltagare fortsätta festligheterna och vid midnatt bestämde sig delar av sällskapet för att ta ett bad i den stora poolen mitt på konferensområdet.

Här stod de kommunala cheferna inför ett val. Antingen går man upp och hämtar badbyxorna inför doppet – eller så gör man inte det. Två av deltagarna valde att strunta i badbrallorna och hoppa i ändå.

Två veckor senare är Hörby kommun i kris. Förutom nakenbadet har chefer anklagats för sexuella trakasserier. 32 kommunala chefer har krävt kommundirektörens avgång, oppositionen har hamnat i storbråk med det sittande SD+M-styret och kommundirektören har arbetsbefriats efter att ha anklagats för att bidra till en tystnadskultur i kommunen.

Stökigheterna i Hörby kommun började egentligen redan efter valet 2018. Ett rekordresultat i Hörby gav Sverigedemokraterna sin första kommunstyrelseordförande i Sverige. Partiet fick 35 procent av rösterna och inledde ett valtekniskt samarbete med Moderaterna och pensionärspartiet SPI–Välfärden. Styret övertog därmed makten från en koalition bestående av S, MP, C, KD och Liberalerna som styrde mellan 2014 och 2018, trots att SD redan då var största parti i kommunen.

Pressad duo. Kommunstyrelsens ordförande Cecilia Bladh in Zito (SD) och 1:e vice ordförande Lars- Göran Ritmer (M) på en presskonferens förra veckan. FOTO: TT

Maktövertagandet var inte okomplicerat. Den tilltänkte ordföranden för kommunstyrelsen, Stefan Borg, avgick efter en rad homofobiska och rasistiska inlägg på sociala medier. Han ersattes av Cecilia Bladh in Zito, en sverigedemokrat från Hörby, fri från bagage och med erfarenheter från näringslivet.

Det finns enklare kommuner att leda än Hörby. Mellan valet och februari 2020 slutade 26 kommunala chefer, enligt facken Vision och Akademikerförbundet SSR, som menade att kommunledningen pratar bakom ryggen på medarbetare och bidrar till en osund kultur. Då sa kommunstyrelsens ordförande Cecilia Bladh in Zito att hon hade fullt förtroende för kommunledningen.

Men efter nakenbadet på Örenäs slott och brevet från de 32 kommunala cheferna brakade det lös rejält i Hörby igen. Utöver själva nakenbadet berättade facket att man fått in uppgifter om att vissa chefer sexuellt trakasserat andra deltagare på festen. Kommundirektören sa att ingen utredning behövdes eftersom cheferna i fråga bett om ursäkt för nakenbadandet, men facket och politikerna var inte nöjda med den förklaringen. Kommundirektören arbetsbefriades av styret och strax därefter rök oppositionen och styret ihop om hur man bäst räddar bilden av Hörby kommun.

Oppositionen vill att kommundirektören entledigas permanent medan kommunstyret vill vänta in två separata utredningar: en utredning om vad som egentligen hände i samband med nakenbadet och en om tystnadskulturen i kommunen.

Nu köper man sig tid genom att tillsätta en ny tillförordnad kommundirektör, ­Irene Nyqvist, som tidigare suttit med i kommunledningsgruppen.

»Irene kan tillföra det lugn och den kontinuitet som krävs«, kommenterar kommunstyrelsens ordförande Cecilia Bladh in Zito (SD) och 1:e vice ordförande Lars-Göran Ritmer (M) valet av t f kommundirektör i ett uttalande.

Om två år är det val i Hörby igen.