Lämnad på dansgolvet

Text:

Ibland är det inte bra att vara alltför framgångsrik med att uppfylla sina ägares mål. Så är verkligheten för vd:n i det statligt ägda bolåneföretaget SBAB.

Förra måndagen krävde den sitt senaste offer. Carl-Viggo Östlund, SBAB:s vd sedan två år tillbaka, fick då sparken. Oenighet om byggkostnader, heter det. SBAB har velat bygga om sig från nästan enbent bolånebolag till en bred bank. Östlund har velat bygga för snabbt.

I realiteten handlar det mindre om bygge än om bröllop. I princip allt SBAB har gjort de senaste åren har handlat om att sminka sig för bröllopet. Staten har velat sälja firman i evigheter. Alliansregeringen hade chansen efter tillträdet 2006, men misslyckades.

Orsakerna till säljhaveriet är åtskilliga. Köparna är få efter kreditkrisen. Svenska storbanker får inte köpa av konkurrensskäl.

Men skälen finns också inbyggda i SBAB. Bolaget har varit alldeles för framgångsrikt med sitt andra uppdrag vid sidan av lönsamhet, det vill säga att främja konkurrensen. Med aggressiv räntesättning har SBAB bidragit till att hyvla ner bolånemarginalerna på hela marknaden. Därmed har bolagets egna marginaler pressats så långt att det i dag blivit svårsålt. Bolån är inte den snygging på finansmarknadens dansgolv som det en gång var.

Staten har alltså sminkat bruden med ena handen, men smetat ut makeupen med den andra.

Därför har man velat göra om SBAB till en bank. Men alltså inte så snabbt som vd:n gjort. Och så rinner ytterligare en rännil mascara.