Maktmegafonerna

Text:

Ofta hyllas de för att hänga med tekniken. Både Carl Bildts blogg »Alla dessa dagar« och Thomas Bodströms »Bodströmsamhället« läses av många. Men är de till för några andra än dem själva? De som kommenterar inläggen får nämligen aldrig några svar, det är bara en envägskommunikation.

»Carl Bildts blogg är inte ett socialt medium«, sa internet­gurun Alan Rosenblatt på Fokus seminariedag »När tekniken förändrar politiken«.

Nicklas Lundblad, vice vd på Stockholms Handelskammare, hängde på och menade att politikernas bloggar rent av kan vara farliga. Rena maktmegafoner. Bloggarna är bara ännu ett exempel på hur politiker basunerar ut sitt budskap utan interaktion med medborgarna.

När det handlar om Bildts »Alla dessa dagar« har han där­emot inte basunerat ut något kring kvinnors rättigheter i fredsprocesser. Inte en enda gång har han tagit upp frågan i sin blogg sedan han tillträdde posten som utrikesminister, enligt organisationen Kvinna till Kvinnas granskning.

Sveriges Radio sökte honom för en förklaring. Carl Bildt meddelade via sin pressekreterare »att han inte kommenterar den här typen av frågor«.

Det måste vara bekvämt att välja vilka ämnen man vill uttala sig i.

Göra det i bloggen, och få göra det till punkt. Utan att någon ställer kritiska frågor om till exempel vart engagemanget för den andra hälften av befolkningen tog vägen.