Muslimska länder möts för att diskutera Sverige

Utrikesministrar från 57 muslimska länder har extrainkallats för ett möte under måndagen efter koranbränningarna i Sverige och Danmark.

Text: TT / Niklas Svahn

Bild: OIC:s generalsekreterare Hissein Brahim Taha. TT / AP

Mötet, som hålls digitalt i eftermiddag, sker inom ramen för den islamiska samarbetsorganisationen (OIC) på initiativ från Iran och Irak med stöd av Turkiet.

– Det finns en upprördhet och ilska hos gemene man på den muslimska gatan och då vill man ta ytterligare ett steg för att få en samfälld muslimsk reaktion på koranbränningarna, säger Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet.

– Sannolikt ökar det här trycket mot Sverige, säger han.

Billström förklarar

I en uttalande publicerat på regeringens hemsida skriver utrikesminister Tobias Billström (M) att han de senaste dagarna "tagit initiativ till många samtal med utrikesministrarna i flera av OIC:s 57 medlemsländer, samt organisationens generalsekreterare."

Kartan visar de länder som utgör den islamiska samarbetsorganisationen OIC.

Under fredagen skickade Billström också ett brev till alla OIC:s medlemsländers utrikesministrar där han bland annat förklarade hur Sveriges demonstrationsfrihet fungerar, och att Polismyndigheten fattar självständiga beslut om inkomna ansökningar för allmänna sammankomster.

"Jag har också upprepat att regeringen är mycket tydlig i sitt avståndstagande från de islamofobiska handlingar som enskilda personer genomfört vid manifestationer i Sverige", skriver Billström.

OIC kräver åtgärder

OIC har tidigare i juli sparkat ut ett svenskt sändebud från organisationen. De har också krävt att åtgärder vidtas rent lagstiftningsmässigt för att kriminalisera skändningar av koranen.

– Om organisationen enas om ett gemensamt uttalande skulle det kunna leda till att fler länder kallar hem sina ambassadörer från Sverige eller skickar hem sina svenska motsvarigheter, eller rentav ekonomiska sanktioner, säger Mohammad Fazlhashemi.

Ett uttalande mot Sverige är ett kraftfullt slag och påverkar Sverigebilden utomlands. Samtidigt planeras ytterligare en koranbränning i Sverige på måndagen. En anmälan har kommit in om att få bränna skriften på Mynttorget utanför riksdagen i Stockholm.

Överväger åtgärder

Statsminister Ulf Kristersson (M) skriver på Instagram att ett arbete med att analysera rättsläget – däribland ordningslagen – har påbörjats i syfte att "överväga åtgärder för att stärka vår nationella säkerhet och säkerheten för svenskar i Sverige och i världen."

"Vi befinner oss i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget", skriver han.

Även i Danmark planeras ett flertal koranbränningar under måndagen. Under söndagen meddelade landets utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M) att regeringen ska försöka hitta sätt att juridiskt förhindra kränkande bränningar av heliga skrifter.

Den danske utrikesministern har också pratat i telefon med generalsekreteraren för OIC, Hissein Brahim Taha. Det uppger OIC på sin hemsida, skriver DR. Även Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) pratade med Brahim Taha i torsdags.

Text: TT / Niklas Svahn

Bild: OIC:s generalsekreterare Hissein Brahim Taha. TT / AP