Nyckelhålstittandets nya hemland

Text:

För att vara ett land som, med Berthold Brechts ord, tiger på två språk är klarspråket inom politiken ansenligt.

Förra veckan kallade centerpolitikern Paavo Väyrynen till presskonferens för att lansera sin nya bok. Väyrynen är en av Finlands tyngsta politiker och tidigare partiordförande och utrikesminister. Det hindrade honom inte att begå verbalt lustmord på sitt parti.

Vid presskonferensen, i ett blogginlägg och i boken »Eihän tässä näin pitänyt käydä« (»Inte skulle det gå så här«) sågar Paavo Väyrynen sitt parti utmed fotknölarna. Boken innehåller en mejlväxling med partiledaren och statsministern Juha Sipilä, som Väyrynen enligt Hufvudstadsbladet förvisso beskriver som »en helt bra karl«, men »omgiven av fel gäng och fel rådgivare«.

Nivån på öppenhet påminner om vad som hände för några år sedan, med en annan centerpartistisk statsminister, Matti Vanhanen. I boken »Statsministerns fästmö« avslöjade dennes tidigare partner privata mejl och sms. Både författare och förläggare dömdes till böter för kränkande av Vanhanens privatliv. Lika rivigt är inte det andra stora boksläppet i europeisk politik. I fredags presenterade den tidigare franske presidenten Nicolas Sarkozy sin biografi. »Sarko«, som tidigare inte vilat på vulgaritetshanen, ber där om ursäkt för sin tidigare stil. Det var, som Reuters refererar, ett misstag att säga »Försvinn, din idiot!« till en fientlig åskådare på en mässa och det var också ett misstag att fira valvinsten 2007 på en industrimagnats yacht.

»Min karaktär har alltid gjort mig frank. Men ålder och erfarenhet har lärt mig att kalibrera den frankheten.«

Inte konstigt att alla nu tror att Sarkozy vill kandidera till president 2017.