Nyord i verbala bataljer

Text:

Bild: Scanpix

Fredagen den 19 februari och exakt sju månader kvar till valet. Spänningen stiger när moderater och socialdemokrater möts i sakfrågedueller på åtta olika orter i landet. Första ämnet är jobbpolitik och matchen står i Umeå den 25 februari. I den ena ringhörnan har vi arbetsmarknadsminister [[Sven Otto Littorin]], i den andra socialdemokraten [[Sven-Erik Österberg]].

Därefter följer vårddebatt mellan [[Ylva Johansson]] och [[Filippa Reinfeldt]], där det ska bli intressant att se huruvida moderaten kommer att coachas av sin egen make.

Statsministerns språkliga signum är ju att skapa helt nya ord som »fusköverenskommelse«, »femmiljarderstest« »utredningsregering« och »skattechock«. Ordkonstnären [[Fredrik Reinfeldt|Reinfeldt]] kan, om det går dåligt i valet, satsa på en karriär som löpsedelsmakare på någon av kvällstidningarna.

Han är också blixtsnabb i vändningarna i partiledar­debatter. Som när [[Mona Sahlin]] nylanserade det medeltidsdoftande ordet »stupstock« för att beskriva regeringens socialförsäkringspolitik. Då slog Reinfeldt tillbaka med en fin alliteration; »Sahlins stupstock« döpte han den åldersgräns som de rödgröna anger för Försäkringskassans rehabiliteringsåtgärder. Snyggt.

Och hans partibroder har redan gått ut hårt inför den första duellen.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin svingade sig mot oanade poetiska höjder när han i måndagens P1-debatt om arbetsmarknadspolitik utnämnde 2010 till »morgonrodnadens år«.

Sug på den, Sven-Erik Österberg.