Politikens PR-geni

Text: Leif Holmkvist

Bild: Anna-Karin Nilsson/EXP/TT

Tisdagen den 1 juli 2014 strålade eftermiddagssolen över Visby, där köerna ringlade runt hela Stora torget. I ingången till S:ta Karins ruin stod en leende Gudrun Schyman i rosa fjäderboa och tog alla gästerna, mest unga kvinnor, i hand och bjöd på en selfie. Fi hade »vunnit« EU-valet med 5,5 procent och skickat Soraya Post till Bryssel. Få som såg på tvivlade på att det skulle bli comeback för svensk politiks största pr-geni.

På söndagskvällen den 14 september rann tårarna på Fi:s valvaka. Klen tröst att partiet med sina 3,12 procent blev det största någonsin som inte kommit in i riksdagen. Den garvade Schyman höll masken, tröstade med att Fi trots allt tagit 26 mandat i 13 kommuner, tackade och manade till fortsatt feministisk kamp.

Själv föregår den 69-åriga partiledaren med gott exempel i en oförtröttlig turné av »home parties« och debatter. Inget sällskap är för litet för ett besök, ingen trötthet kan stoppa Gudrun Schyman från en intervju om hon får syn på en journalist. I sociala medier är hon snarast hyperaktiv. Fi är det parti som sett till sina små resurser smartast utnyttjat digitala kanaler.

Gudrun Schyman är en mycket osvensk politiker som förefaller vara impregnerad med teflon: vänsterytter från maoistiska MLK, Marxist-Leninistiska Kampförbundet, som utmanade kommunisten Lars Werner, kom 1996 ut som alkoholist efter två år som partiledare, kom tillbaks och fick rekordsiffrorna 12 procent 1998, dömdes för skattefusk 2003 och avgick, satt i tre år som vilde i riksdagen och startade Fi 2005.

Boxardevisen »konsten är inte att aldrig falla, utan att alltid resa sig igen« gäller i hög grad Schyman. Hon är totalt orädd i debatter och har en särdeles förmåga att byta ämne när hon är överbevisad. Framför allt är hon en stark ledare med närmast gurustatus hos sina anhängare. Likt gamle KD-basen Alf Svensson är hon betydligt större än sitt parti, vilket brukar straffa sig den dag ledaren lämnar flocken.

Gudrun Schyman kommer när tv kallar, partiledaren som kämpar med fyraprocentspärren åker till Göteborg för några minuter i »Opinion live«. Hon ställde 2010 upp i »Let’s dance« och kritiserade heteronormativa könsroller samt förde varannan dans. 2014 var hon med i »På spåret« ihop med förre ärkebiskopen K G Hammar. Lite folklig okunskap är bara bra för politikens besserwisser.

I matchen om nästa års riksdagsplatser har FI av Metoo-rörelsen fått både straff och öppet mål. Aldrig har ett enfrågeparti fått en global rörelse att lyfta sin hjärtefråga. Att Gudrun Schyman kommer att hålla frågan vid liv när kampanjen klingat ut behöver en inte vara man för att lista ut.

Läs mer om Gudrun Schyman

»Politiken utgår från storstädernas livsstil« (2015)

Feminist och blogghjältinna (2009)

Veckans Fokus: Feminismen – bubblan som sprack (2006)

Politik

En tuff jävel | John Zanchi, valgeneral (S)

Snart tillbaka | Anders Ygeman, fd inrikesminister

Politiskt korrekt? Not! | Nyamko Sabuni, hållbarhetschef ÅF

En officer och gentleman | Henrik Landerholm, ambassadör Abu Dhabi

Hela listan hittas här.

 

Text: Leif Holmkvist

Bild: Anna-Karin Nilsson/EXP/TT