Politisk rundgång

Text:

Bild: Scanpix

Det rådde delade meningar bland resenärerna om tåget var nattsvart eller mörkblått till det yttre. Det var helt klart ett tåg av den äldre modellen, byggt någon gång på åttiotalet. Knappast något höghastighetståg, som oppositionen lovat bygga.

Men det gick i tid. Halv tio på tisdagsmorgonen den fjärde maj, på sekunden. Från huvudstaden med sikte mot Göteborg. Ombord var stora delar av regeringen.

De fyra alliansledarna hade nio vallöften med sig. Rundgången i folkpartiledaren [[Jan Björklund|Jan Björklunds]] mikrofon var symptomatisk. Egentligen var löftena inte nya, om de ens var att betrakta som löften. Snarare anti-löften.

Alliansen lovade att inte höja skatten för vanliga löntagare. Inte återinföra förmögenhetskatten. Inte förtidsavveckla kärnkraften. Inte kvotera föräldraförsäkringen. Inte införa kilometerskatt. Och så vidare. Allt som en spegelbild av den budget som de rödgröna hade presenterat dagen innan; samma politik men tvärtom.

Den som väntar på ett valmanifest från alliansen – där politiken kanske till och med formuleras i positiva termer – får vänta tills augusti, förklarade statsminister [[Fredrik Reinfeldt]].

Återvinning tycks också vara modeordet hos oppositionen. Med budgetuppgörelsen står det klart att de behåller 97 procent av regeringens jobbskatteavdrag om de vinner valet. Samma skattesänkningar de tidigare kritiserat så hårt.

Hjulen på tåget snurrar runt, runt, runt.