Politiskt korrekt? Not!

Text: Leif Holmkvist

Bild: JANERIK HENRIKSSON, TT

Det var många förnumstiga som ropade »vad var det vi sa« när regeringen kovände i migrationspolitiken. Det gjorde inte Nyamko Sabuni, trots att hon kunde gjort det med större rätt än de flesta. Hon beskylldes för att vara rasist och fick sluta som integrationsminister när hon problematiserade invandringsfrågorna.

Nu växer önskemålen om att hon ska återvända till politiken och nyligen gläntade hon på dörren: »Jag är inte 50 än, vem vet vad som händer?«

Läs mer: Partiet är i fatt Nyamko Sabuni

När Jan Björklund gnetar med opinions­siffror kring 5 procent drömmer han kanske om »Lejonkungens« valframgång 2002 med 13,3 procent. Visst fick partiet hjälp av att »Uppdrag granskning« drog ner byxorna på moderata mörkmän, men det var Leijonborgs språkkrav på invandrare som fastnade. Bakom det låg Nyamko Sabuni, som året innan tagit plats i partistyrelsen. När Liberalerna nu skärper sin migrationspolitik borde Sabuni ha en given plats om hon vill.

Nyamko Sabuni föddes i Burundi, där pappan var politisk flykting från Zaire, kom till Sverige som 12-åring och växte upp utanför Stockholm. Efter studier i juridik, migrationsfrågor och kommunikationskunskap blev hon pr-konsult på Geelmuyden Kiese och aktiv i Folkpartiet. Valframgången 2002 gav henne en plats i riksdagen.

2006 blev hon integrations- och jämställdhetsminister i den nya alliansregeringen. Samma år gav hon ut boken »Flickorna vi sviker« om hedersproblemen. Då fick hon på nöten från feministhåll.

Politik

En tuff jävel | John Zanchi, valgeneral (S)

Snart tillbaka | Anders Ygeman, fd inrikesminister

Politikens PR-geni | Gudrun Schyman, partiledare Fi

En officer och gentleman | Henrik Landerholm, ambassadör Abu Dhabi

Alla makthavare hittas här.

Text: Leif Holmkvist

Bild: JANERIK HENRIKSSON, TT