Rabblande segrare

Text:

Bild: svt

När regeringen nyligen gick emot förslaget till en ny kursplan i geografi fick debatten om flumskolan nytt liv.

Utbildningsminister [[Jan Björklund]] anklagades för att vilja införa en geografiundervisning där eleverna bara lär sig rabbla namn på sjöar och städer. En dålig grund att stå på när de sedan ska ut i »en dynamisk, globaliserad värld«, som en grupp namnkunniga forskare och professorer skrev på SvD Brännpunkt.

De menar att Björklunds agerande kommer att ta den svenska skolan något århundrade bakåt i tiden. Med elever som pluggar in blindkartor utan kontext, som lär sig flodernas namn men inte varför det finns floder.

Jan Björklund slog tillbaka mot det pedagogiska etablissemanget, och deras »paniska rädsla för att uppfattas som gammeldags«. Att kunna rabbla huvudstäder, kroppsdelar, kungar och kompositörer är en förutsättning för vidare förståelse, hävdar utbildningsministern.

Det är knappast första gången som Jan Björklund drar en lans mot flumskolans företrädare. Men nu får hans linje dessutom oväntat stöd från den tredje statsmakten.

På fredagen är det säsongsstart för »På spåret«, som drar i runda slängar två miljoner tittare varje fredagskväll. Ett tv-program där ingående kunskap om kungalängder, landskapsblommor och obskyra ortsnamn är en förutsättning för framgång. En större triumf för den typ av detaljkunskap som major Björklund efterfrågar finns knappast.