Samma tid, samma kanal… nästan

Pressträffarna om covid-19 hann knappt upphöra förrän det blev dags för svenskarna att samlas på nytt framför tv:n.

Text:

Toppbild: Henrik Montgomery/TT

Toppbild: Henrik Montgomery/TT

I samband med coronapandemins utbrott fick de dittills relativt osynliga tjänstemännen på Folkhälsomyndigheten en möjlighet att sola sig i mediernas rampljus och berätta för det svenska folket om coronavirusets framfart. Socialstyrelsen och MSB fick vara med på ett hörn också. Dödssiffror räknades upp, grafer visades, och begrepp som R-tal blev vardag för gemene man. Klockan 14 var det dags att koppla på tv:n, radion eller livesändningen för att höra Tegnell, Tegmark-Wisell och company berätta hur landet låg. 

Det hann bli den moderna formen av lägerelds-tv. Totalt 198 pressträffar med Folkhälsomyndigheten. Hylands hörna med 75 avsnitt kan slänga sig i väggen som samlande kraft.

Men allting har som bekant ett slut. Den 8 mars meddelade FHM att den sista myndighetsgemensamma pressträffen om covid-19 var den som hölls veckan innan. Svenska folket behövde däremot inte vänta länge på en ny snuttefilt i pressträffsform. Redan den 10 mars kom beskedet att Försvarsmakten anordnar pressträffar för att uppdatera om utvecklingen i Ukraina och Sveriges närområde. Uppdateringarna kommer att ske återkommande varje torsdag i samarbete med säkerhetskontoret Must. Kanske vill Försvarsmakten inte rida alltför mycket på Folkhälsomyndighetens inarbetade rutiner – den nya sändningstiden är en timme senare, klockan 15.

Fokus-redaktionen är som brukligt där för att hjälpa dig förstå vad som händer innan det händer. Förmodligen kan vi nu se fram emot en kaskad av pressträffar under våren som resulterar i att ÖB Micael Bydén får prata i Sommar i P1. Igen. Insatschef Michael Claesson blir föremål för ett stort personporträtt i Dagens Nyheter. DN:s stjärnfotograf Alexander Mahmoud är i hasorna. En officer med fördelaktigt utseende blir utsedd till försvars-bae av den evigt vaksamma kören på sociala medier. Kanske släpper någon soldat en självhjälpsbok om hur man tränar medan den frystorkade maten i krislådan värms upp.

Lex Folkhälsomyndigheten.

***

Prenumerera på Fokus här – i brevlådan eller enbart digitalt

Text:

Toppbild: Henrik Montgomery/TT