SD vill bli nytt skolparti: ”Svensk skola måste resa sig upp ur flumträsket”

Sverigedemokraterna vill rikta in sig på skolpolitiken, vid sidan om migrationen och lag och rätt.

Text: Niklas Svahn / Anja Haglund / TT

Bild: TT

– Den svenska skolan befinner sig i fritt fall, säger SD:s partiledare Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraterna inleder Almedalsveckan i Visby och riktar in sig på den svenska skolan.

– Svensk skola måste resa sig upp ur flumträsket, säger Jimmie Åkesson i sitt tal.

Det handlar enligt SD om att återskapa lugn i klassrummen, få in mer fakta i undervisningen och "motverka konsekvenserna av massinvandringen".

– I dag rekryteras morgondagens kallhamrade mördare i svenska skolor, till och med på mellanstadiet, säger Åkesson.

Partiet vill se hårdare tag. De elever som inte kan svenska tillräckligt bra, eller inte klarar övriga kunskapskrav, ska få gå om läsår. Förövare, som mobbar eller misshandlar, ska flyttas.

"I fritt fall"

Åkesson anser att skolan befinner sig i närmast fritt fall.

– Resultaten är usla, ordningen är usel. Mycket av det där är en spegling av hur samhället i stort utvecklas. Det behövs ett paradigmskifte också inom skolpolitiken, säger SD-ledaren i en intervju inför talet.

SD vill se ett statligt huvudmannaskap och statlig finansiering av skolan. Lärare ska ges större befogenheter att "säga till på skarpen" mot de som stör. Därtill vill man ha ett förbud mot traditionellt muslimska plagg som niqab, burka och slöja för lärare.

– Det är klart att om personalen i skolan har kvinnoförtryckande symboler på sig, så sänder det väldigt märkliga signaler. Så jag tycker det är gravt olämpligt, säger Åkesson.

De skolor som inte ställer upp på de normer SD sätter upp ska stängas.

– Vare sig det handlar om muslimska friskolor eller politiserade wokeinrättningar – sådant har ingen plats i vårt Sverige, säger Åkesson i talet.

"Tvångsintegrering"

Han går också till angrepp mot Socialdemokraterna och hävdar att partiet nu talar om "tvångsförflyttning" av till exempel skolelever för att blanda befolkningen.

– Detta är tvångsintegration av oss svenskar i dess allra mest obehagliga skepnad.

– Det är precis här den stora konfliktlinjen kommer att gå i svensk politik framöver. Tvångsintegration till sossarnas multikulturella kaos, eller krav på anpassning till svenska normer och värderingar.

Det är inte svenskarna som ska lösa integrationen av människor från främmande kulturer, säger Åkesson.

– Det är de människor som själva har valt att flytta hit som ska anpassa sig, de ska anpassa sig fullt ut och utan några som helst krav på motprestationer från oss svenskar.

***