Sjuksköterskan Lisa Enroth, 41, isoleras i en fyr – för att kolla på film

Text:

Bild: Ola Kjelbye

– Det är helt otroligt att man ska få göra det här.

Sociala distanser är temat för årets upplaga av Göteborg Film Festival. För att synliggöra det utlyste festivalen en tävling där en person får tillbringa en vecka själv på fyren Pater Noster, längst ut i havsbandet utanför Marstrand. Som festivalen uttryckte det i annonsen, bara du, havet och 60 filmpremiärer.

Över 12 000 personer sökte, och i dag står det klart vem som vann: 41-åriga sjuksköterskan Lisa Enroth från Skövde. Vad får någon att vilja tillbringa en vecka på det här sättet efter att ha genomlidit ett pandemiår där isolering mer eller mindre varit påtvingat? Lisa Enroth säger att i hennes yrke som sjuksköterska på akutmottagningen i Skövde har året snarare inneburit fler kontakter.

– Jag har inte varit isolerad överhuvudtaget egentligen. Det har snarare blivit fler patienter och mer att göra. För min del tycker jag att det ska bli lite skönt att få vara själv, reflektera och landa. Det har varit mycket ryck och press, nya rutiner på jobbet, säger hon.

Avresa mot fyren sker på lördagen. Det råder strikta regler för vistelsen på Pater Noster. Ingen bok, ingen radio, ingen telefon, ingen dator.

– Packningen blir mest kläder. Jag blev utlovad att jag ska få ta med en kokbok. Jag är superdålig på att laga mat, allt jag äter är halvfabrikat. Så nu får jag lusläsa kokboken, säger Lisa Enroth.

Tanken är att hon ska se på film, det vill säga hela utbudet på Göteborgs Film Festival. Filmfestivalen kan hon följa  i fyrmästarbostaden, eller på en surfplatta. 

 – Jag kommer definitivt sitta uppe i fyren och titta på film.

Lisa Enroth säger att hon älskar film. Hon är medlem i Skövde filmfestival, och favoritfilmen är ofta den sista hon såg. Just nu är favoriten Captain Fantastic med Viggo Mortensen i huvudrollen. Annars är fantasy och sci-fi genrer hon dras till. Skräckfilm undviker hon dock. ”Lighthouse”, filmen där Willem Dafoes och Robert Pattinsons rollfigurer tappar förnuftet på en fyr, har hon inte sett och kommer inte att se.

– Alla filmer som handlar om fyrar är bara skräck och mord och isolering. De börjar till slut äta varandra. Det är ingen bra idé att titta på innan jag åker, säger Lisa Enroth.

”Molecules” av Andrea Seger, och ”A Song Called Hate” av Anna Hildur är två filmer på Göteborg Film Festival hon ser fram emot att se. Kommer då film att räcka för att hålla henne sysselsatt under den kommande veckan? Lisa Enroth säger att hon är en träningsmänniska och måste få ta ut energin någonstans.

– Jag tänker att fyren har en massa trappsteg upp och ner, där kan jag ta ut energin.

Kommer du klara en veckas isolering?

– Jag har ett torp jag brukar åka ut till, och efter två dygn är jag rastlös och vill ringa folk. Man får ställa in sig på att man inte har den möjligheten. Jag har en larmtelefon, men den får jag bara lyfta när det är panik. Vi får se hur uttråkad jag blir och hur många armhävningar man kan göra på en dag.