Skördetid för skogens konung

Text:

Kung Carl Gustaf må bära en krona som konstitutionellt bara är en plym. I näringslivet är han dock – fortfarande – större än så. Som Fokus har visat i tidigare reportage har vår kung byggt en veritabel maktsfär ihop med näringslivet.

Listan på beröringspunkter är närmast oändlig. Exporthjälp vid statsbesök. Hinkvis med medaljer i tolfte storleken till sfärfäderna. Stiftelser och andra samarbetsprojekt, där näringslivsföreträdare är partners.

Särskilt den här tiden på året är umgänget särskilt nära. Härom veckan närvarade till exempel kungen traditionsenligt vid utdelningen av The Marcus Wallenberg Prize – en utmärkelse som går till personer som gjort insatser på skogsforskningens område.

Oktober är också månaden för Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens årliga kungliga teknikresa. Årets resa gick till Ludvika och Västerås. Kungen besökte då bland annat ABB och markerade viktigt svenskt revir i bolaget som numera styrs från Schweiz till huvudägaren och kungavännerna Wallenbergs milda förtvivlan.

Näringslivsfolk i mindre format träffar kungen nästa vecka då han delar ut årets upplaga av egna priset »Årets nybyggare«, till en invandrare som blivit lyckad företagare.

Och så har vi förstås älgjakten. I 120 år har svenska kungar jagat älg i Bergslagen. I år går kungajakten av stapeln i början på november. Deltagarna i årets jaktlag är ännu inte kända. Men att döma av tidigare års återfinns sextontaggarna inte enbart i skottlinjen.