Snålblåst i Svea rike

Text:

Bild: TT

Beskedet kom i samband med att Facebookgrundaren Mark Zuckerberg och hans fru Chan blivit föräldrar. Zuckerberg avser att skänka bort 99 procent av sina aktier i Facebook till välgörenhet.

Aktieposten är värd 45 miljarder dollar, motsvarande cirka 400 miljarder kronor. Allt ska inte alls säljas direkt och Zuckerberg vill också ha kvar makten över bolaget.

Zuckerberg är inte ensam. Flera multimiljardärer har på senare år lovat att skänka bort lejonparten av sin förmögenhet. 2010 gick finansmannen Warren Buffett ihop med Microsoftgrundaren Bill Gates och uppmanade sina rika vänner att ge bort minst halva sin förmögenhet. Buffett själv har lovat skänka bort 99 procent av förmögenheten under sin livstid. Önskan, kallad »löftet«, har nu hörsammats av massor av välkända miljardärer.

Det fascinerande är frånvaron av svenskar. Flera har visserligen donerat stora belopp genom åren. Mest profilerade är nog systrarna Sigrid och Lisbeth Rausing, som spenderar stora delar av sitt Tetra Pak-arv på välgörenhet. Men ingen har gjort drastiska löften på nivån som Zuckerberg, Buffett och Gates.

Stora delar av Ingvar Kamprads förmögenhet på cirka 600 miljarder ligger redan i stiftelser, men det är oklart om de pengarna verkligen kommer att spenderas såsom amerikanernas.

H&M-Persson ger redan betydande belopp till välgörenhet.

Familjens aktier är i dag värda över 200 miljarder kronor. Även om de hade kvar 1 procent skulle familjen äga aktier för nära 2 miljarder. Och då har de redan miljarder från utdelningar investerade i annat.

Visst förstår man de framgångsrika företagarnas vilja att fortsätta driva sina företag. Men det borde inte vara omöjligt att säkra makten, samtidigt som man ger bort en ansenlig del av sin förmögenhet. Vem ska bli förste svensk?