Stängda gränser i norr hotar handel värd miljarder: »Inskränkning av vår vardag«

Text:

Bild: TT

I och med coronavirusets spridning stängde Finland tidigare under våren gränserna till bland annat de nordiska och baltiska länderna, men när landet meddelade att man skulle öppna upp gränserna igen gjorde man på grund av smittläget ett undantag för Sverige.

Haparandas kommunalråd Sven Tornberg (C), kallade det finska beskedet en besvikelse, och sa att han hoppades på att ett nytt beslut skulle komma två veckor senare.

– Att våra svenska medborgare, med familjeband och affärsförbindelser i Finland, inte har möjlighet att leva sina vanliga liv är en inskränkning av vår vardag som vi inte riktigt kan förstå, sade han i en intervju med TT.

Fokus har pratat med Harry Jatko, företagslots i Haparanda, om situationen för näringslivet i staden. Han säger att situationen självklart haft en stor påverkan på det lokala näringslivet, och pekar ut besöksnäringen och handeln som särskilt påverkade. Vissa företag har förlorat så mycket som mellan 80 och 90 procent av sin omsättning.

– Här är vi ändå i en stad, också har vi Ikea som drar. Och kommer man över gränsen för det kanske man köper snus på samma gång, så den lokala handeln har fått sig en knäck.

Men samtidigt har industriföretagen mestadels rullat på som vanligt, vilket han tror beror på industrins längre ledtider – att det handlar om processer som tar längre tid – och att detta orsakar en förskjutning i effekterna.

Samtidigt håller situationen i stort på att ljusna. Finland gör undantag i gränskontrollerna för bland annat arbetspendling och för personer som äger hus på andra sidan gränsen, något som haft en effekt för näringslivet.

– Vi är på väg tillbaka, men det är fortfarande en bra bit kvar till hur det var innan coronaviruset.

FOTNOT: I Haparanda omsatte detaljhandeln 2,1 miljarder kronor 2018, enligt Handelns utredningsinstitut (HUI), och det är gränshandeln som är själva motorn.