Stödpaketet för att klara coronakrisen: 300 miljarder kronor

Text:

Bild: TT

Vid morgonens presskonferens presenterades ytterligare ekonomiska åtgärder i spåren av coronavirusets effekter.

– Coronaviruset kommer att få betydande effekter på svensk ekonomi. Vi har en tung och påfrestande tid framför oss, sa finansminister Magdalena Andersson (S).

– Vi ska använda våra starka offentliga finanser för att mildra effekterna av denna kris, sa hon.

LÄS OCKSÅ: Den globala tillväxten kan halveras under 2020

Emil Källström (C) presenterade ett nytt system för korttidspermitteringar:

­– I dag införs ett nytt system som innebär att arbetsgivarens kostnader minskar upp till 50 procent, den anställde får behålla 90 procent. Staten tar en större del av kostnaden och det gäller från i dag. Av de kostnader som hamnar på arbetsgivaren kan arbetsgivaravgifter skjutas upp i upp till ett år, sa Emil Källström.

Förslaget ska nu snabbgranskas av lagrådet under dagen.

­– Vi måste välja mellan en bra lösning snabbt och en perfekt lösning senare. Alla svar i alla detaljer kanske inte finns redan i eftermiddag.

En annan del är att staten står för sjuklönen under två månader:

– Vi vill tydligt sänka företagens kostnader för att deras anställda är hemma. Det här skulle normalt vara en kostnad på minst två miljarder per månad, men kostnaden kan här bli högre än så, sa Mats Persson (L).

– Det är en signal att staten finns där för företagare, sa Mats Persson.

Regeringen och samarbetspartierna är också överens om att skatteinbetalningar ska kunna skjutas upp.

– Det här är en kraftfull åtgärd där arbetsgivare kan få anstånd med upp till tre månaders skatteinbetalning, och gäller retroaktivt från 1 januari. Detta gör vi för att företagen att kunna betala ut löner och ta kostnader, sa finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Magdalena Andersson betonade att läget i den svenska ekonomin är unikt:

– Det här är en helt unik situation för svensk ekonomi. Det facit vi har från tidigare kriser är inte fullt tillämpligt på denna. Vi har i det här läget en väldigt god dialog med näringslivet, fackföreningsrörelsen och oppositionen. Så många företag som möjligt ska ta sig igenom krisen, sa hon.

Sammantaget kan alltså de åtgärder som presenterades under morgonen innebära 300 miljarder i stöd.

 LÄS OCKSÅ: Frågor & svar: Det här vet vi om coronaviruset (covid-19)

***

FAKTA: Coronavirus eller covid-19?

Det finns ett stort antal virus som betecknas som coronavirus. Det som är aktuellt är det som upptäcktes i Kina i slutet av 2019, och vars namn är SARS-CoV-2. I allmänhet har vi de första månaderna talat om coronaviruset. Men sjukdomen som själva viruset ger upphov till har fått det officiella namnet covid-19, enligt beslut av världshälsoorganisationen WHO. Covid-19 står för coronavirus disease 2019.