Svep: Coronaviruset får svenskar att bunkra – brist på flera matvaror

Text: Redaktionen

Bild: TT

Rädslan för coronaviruset har satt fart på försäljningen av en del varor. På Willys säljer matvaror med lång hållbarhet bra just nu och på Apotek Hjärtat har munskydd och handsprit blivit bristvaror, rapporterar TT. Det finns inte något att förlora på att ta tag i sin krisberedskap, uppger Maria Bergstrand, talesperson för MSB.

Coronavirus på norskt kryssningsfartyg 

Två passagerare ombord på kryssningsfartyget Aida Aura i Norge testas för det nya coronaviruset och har satts i karantän i en hytt på fartyget, skriver NRK.

10-15 000 svenskar kan smittas

Runt 10 000-15 000 människor skulle kunna insjunkna i nya coronaviruset i Sverige i värsta fall, enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson till DN.

Svartlistat företag anlitat av myndigheter

25 myndigheter har anlitat ett företag som är svartlistat på Världsbankens sanktionslista. Bland myndigheterna finns Migrationsverket, Ekobrottsmyndigheten och Åklagarmyndigheten, rapporterar SVT.

Debatter

Kunskapen om hur tidigare pandemier påverkat Sverige talar för att vi bör förbereda oss på en rejäl anstormning, som kommer att påverka både oss som individer och vårt samhälle, skriver Fredrik Elgh, professor i virologi på SvD Debatt.

En omfattande epidemi med karantäner och stoppade transporter kan i ett känsligt läge för världsekonomin ytterligare bromsa – företagen kortar produktionskedjorna och globaliseringen börjar backa. Efter ett antal år kan totalkostnaderna bli betydande: för världen som helhet blir inkomsterna blir lägre och fattigdomen biter sig fast längre, skriver Klas Eklund, ekonom på advokatbyrån Mann­heimer Swartling, på DN Debatt.

Att producera och sedan slänga efter användning orsakar hälften av samhällets klimatutsläpp. För att minska det behöver en mängd branscher öka återvinningen och betrakta sitt avfall som en resurs, menar Viveke Ihd, Återvinningsindustrierna och Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige på Di Debatt.