Svep: Kommunalråd misshandlad i sitt hem av okänd angripare

Text: Redaktionen

Kommunalråd misshandlad i sitt hem

Kommunstyrelsens ordförande I Älvkarleby, Marie Larsson (S), blev i lördags anfallen och misshandlad i sitt hem av en okänd angripare, enligt uppgift på kommunens hemsida. Angriparen ska ha uttryckt hatiska uttalanden om Marie Larssons politiska engagemang. Både Marie Larsson och hennes sambo ska ha fått lättare skador, och händelsen har nu polisanmälts. Ingen har ännu gripits för brottet. Flera politiker av olika partitillhörighet fördömer händelsen.

»Det är förkastligt, sånt ska inte ske och det spär på politikerföraktet« säger Roger Petrini, M-ledamot, Skutskär, till SVT Uppsala. 

Kaos i Dennis spår

Stormen Dennis, som på söndagen drog in över delar av Sverige, orsakade med sitt kraftiga regn översvämningar på flera håll, bland annat vid en fotbollsplan i Borås, där vattendjupet uppges ha varit en meter. Drygt 2000 hushåll uppges ha blivit strömlösa, rapporterar Aftonbladet. Brittiska flygbolaget ställde in 234 flighter till och från Storbritannien till följd av stormen.

Efter en omfattande vattenläcka i centrala Stockholm har Klaratunneln och en av påfarterna till E4 stängts av, uppger Expressen. En lyftkran på 100 ton riskerar att rasa, eftersom marken under kranen kan undermineras av vatten. Gatorna kan öppnas för trafik igen klockan 12, enligt Trafikverkets preliminära prognos.

Växande stöd för Dadgostar

Den hittills enda kandidaten till Vänsterpartiets partiledarpost, Nooshi Dadgostar, får nu stöd från ytterligare två V-distrikt; Västerbotten och Gotland. Enligt Gotlands ordförande Peter Barnard har Dadgostar varit med och byggt upp partiet.

»Det känns som att hon är beredd att fortsätta på den linjen, och den har visat sig vara väldigt framgångsrik«, säger Peter Barnard till TT.

Under lördagen nominerade Vänsterpartiet i Värmland ett nytt namn till partiledarposten; Håkan Svenneling, 34, som är riksdagsledamot i utrikesutskottet. Svenneling har dock ännu inte gett besked om huruvida han ställer upp i valet.

Olegitimerade läkare på akuter

Trots att det inte är tillåtet, låter många akutsjukhus ännu inte färdigutbildade läkare ensamma ansvara för patienter, enligt en granskning som P1-programmet Kaliber har gjort. Programmet berättar om tvååriga Ozzy Ferm, som var sjuk i cancer; något som de olegitimerade läkarna missade vid tre tillfällen.

»Vi fick åka hem. De sa väl att vi skulle ge Alvedon och Ipren mot smärtan«, säger Ozzy Ferms far Mattias Ferm, till Kaliber.

En ännu inte färdig läkare får inte jobba ensam, en legitimerad läkare ska alltid finnas på plats, som stöd.

100 nya dödsfall i Kina

Antalet nya svårt sjuka i coronaviruset i Kina minskar, enligt kinesiska myndigheter, rapporterar DN. Samtidigt har antalet smittade i världen stigit till 71.226. Under söndagen steg antalet döda i viruset med 100 personer, vilket är den lägsta siffran sedan i tisdags.

Av de 400 amerikanska turister som evakuerats från kryssningsfartyget Diamond Princess har 45 personer testats positivt för coronaviruset, och får nu stanna i Japan för att få vård. På onsdag kan karantänen avslutas för en del av de 3000 personer som hålls isolerade på  fartyget, uppger DN.

I New York Times varnar dock forskare för att det kan ha varit ett misstag att släppa av resenärer på lyxfartyget Westerdam i Kambodja. En av resenärerna har testat positivt för coronaviruset.

Hundratusentals på flykt

Över 800 000 människor är nu på flykt från striderna kring regionen Idlib i nordvästra Syrien. I striderna deltar också Ryssland, som har vänt kriget till förmån för regimen. Sedan 13 turkiska turkiska trupper de senaste två veckorna dödats i attacker i Syrien, uppger Reuters.  Sedan dess har Turkiet, som stöder rebeller som vill kasta ut den syriska presidenten Bashar al-Assad, fört in mer stridsfordon och trupper i regionen.

Fler amerikaner dör hemma

För första gången sedan början av 1900-talet dör fler amerikaner hemma än på sjukhus eller på äldreboenden, uppger Washington Post. Men bördan för vårdgivare beskrivs som ett växande problem. Att vänta för länge på sjukhusvård kan också förvärra lidandet i livets slutskede.

Debatter: 

Landets universitet, speciellt de psykologiska institutionerna, måste stå upp för öppna samtal och debatt. Det skriver Johan Grant, fil dr och leg psykolog, på SvD Debatt. 

»När inte ens psykologer törs samtala så har det en djupt symbolisk innebörd«, skriver han.

Johan Grant avsattes som lärare för en kurs i organisation och ledning på psykologprogrammet vid Lunds universitet, en kurs som avbröts efter att fem studenter uppvaktat studierektorn med att den borde avbrytas. Syftet med det moment i kursen som upprörde studenterna var, enligt Grant, att undersöka »hur man kan integrera det maskulina och det feminina i ledar- och följarskap«. Några studenter menade dock att kursen diskriminerade homosexuella.

USA använder sanktionsinstrument, som ofta utfärdas på ett nyckfullt och rättsosäkert sätt. Det skriver Anders Leissner, sanktions- och försäkringsexpert vid Advokatfirman Vinge, på DI Debatt.

»Att bryta mot dem är inget alternativ, eftersom kostnaden kan bli så stor», skriver han, och menar att USA:s sanktioner mot Iran har haft mycket stora ekonomiska konsekvenser för svensk export.

DN Debatt kritiserar Volvos akademikerfack planen på att slå samman Volvo Cars och Geely Auto.

»Synergier och effektivitet skapas genom decentralisering, inte med en koncernlednings diktat«, skriver de.