Svep: MP:s språkrör om gängkriminalitet: »Vi har misslyckats«

Text: Redaktionen

Bild: TT

MP vill ha samarbete kring klimat

Miljöpartiet vill se ett blocköverskridande samarbete över partigränserna i EU-parlamentet för att höja EU:s klimatmål, rapporterat Ekot. De svenska ledamöterna i parlamentets miljöutskott, som kommer från samtliga partier utom KD och SD borde samarbeta kring klimatmålen för att sedan driva på sina partigrupper, anser EU-parlamentariker Pär Holmgren (MP). En idé, som dock inte förändrats i övriga partier.

Oklara besked om privatisering av AF

Trots pågående nedmontering av Arbetsförmedlingen ska regeringen göra allt den kan för att säkerställa myndighetens fortsatta närvaro i landet. Det uppgav arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) i SVT Agenda på söndagskvällen. På vilka orter Arbetsförmedlingen ska ha kontor kan hon dock inte ge besked om, inte heller kan hon svara på om myndigheten kommer att privatiseras framöver.

»Jag tänker inte hasta igenom en reform där vi riskerar hamna i ett läge där lurendrejare är en del i det« säger hon.

Bolund om gängkriminalitet: »Vi har misslyckats«

Svensk politik har misslyckats när det gäller gängkriminaliteten, uppger MP-språkröret Per Bolund in en intervju i DN.

»Vi har inte lyckats bygga en tillräckligt bra skola eller en tillräckligt bra social trygghet«, säger finansmarknads- och bostadsministern.

Press på världsledare vid klimatmöte

FN inleder i dag måndag årets globala klimatmöte, COP 25, i Madrid. Pressen på världens ledare har ökat från människor i olika delar av världen som demonstrerar för snabbare klimatåtgärder, rapporterar SR Ekot. Inför FN-mötet har flera olika forskarstudier visat att klimatarbetet måste skärpas avsevärt för att klara Parisavtalets mål att hejda jordens temperaturökning vid 1,5 grad.

Maltas premiärminister avgår

Maltas premiärminister Joseph Muscat avgår efter utveckligen kring mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia, rapporterar Reuters. Detta efter att tusentals människor på nytt protesterat i huvudstaden Valletta och skanderat slagord om korruption och »maffiastyre«.

Trump vägrar delta i förhör

Hittills har förhör hållits i representanthusets underrättelseutskott och nu är det dags för förhör i justitieutskottet. Men president Donald Trump vägrar delta i de riksrättsförhör som fortsätter på onsdagen, rapporterar TT. Vita huset kommer inte heller att skicka någon annan representant till förhören.

»Vi kan inte förväntas att delta i en utfrågning när vittnena ännu inte namngivits och där det är fortsatt oklart om justitieutskottet kommer att tillåta att presidenten får en rättvis process« skriver Vita huset rådgivare Pat Cipollone i ett brev till utskottet.

Johnson anklagas för att göra politik av terrordåd

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson anklagas, bland annat av anhöriga till offren, för att på ett osmakligt sätt förvränga fakta kring terrorattacken på London Bridge, och använda den som politiskt, skriver The Guardian. Detta efter att Johnson försökt klandra Labour för att den tidigare terrordömde man som utförde dådet frigivits villkorligt.

Debatter: 

Samtidigt som utsläppen av växthusgaser har ökat kraftigt ökar användningen av förnybar energi och en ny klimatrörelse växer fram. Sverige kan vara vägledande när det gäller en rimlig fördelning av klimatbördor, skriver Christian Azar, professor i energi och miljö, på DN Debatt. 

DI Debatt lovar nio företrädare för den svenska drivmedelsbranschen tillsammans med Svante Axelsson, samordnare, Fossilfritt Sverige, att utsläppen i Sverige ska vara klimatneutrala senast år 2045.

Utgångspunkten för branschen att ta fram en färdplan är en mobilitet som måste baseras på en mångfald av tekniska lösningar, skriver de.

Sverigedemokraterna vill införa statliga internat för särskilt problematiska elever, separera nyanlända från ordinarie skola och låta skolor införa skoluniform. Det är några av de förslag i partiets åtgärdspaket för skolan som partisekreterare Richard Jomshof (SD), riksdagsledamot i utbildningsutskottet, presenterar på SvD Debatt.