Svepet: Svensk båt får lämna iransk hamn – efter två månader

Text:

Bild: TT

I två månaderna har den svenskägda tankern Stena Impero hållits kvar i Bandar Abbas hamn i Iran. Men tidigt under fredagsmorgonen meddelade Stena Bulks vd Erik Hånell att tankern förbereder sig för att lämna den iranska hamnen, skriver SVT.

 – De håller på att förbereda sig för fullt för att lämna. Motorerna håller på att startas upp och de ordnar med en hel del pappersarbete, säger Erik Hånell.

Stora klimatdemonstrationer över hela landet

Från Kiruna i norr till Malmö i söder. I dag kommer människor samlas på över 100 platser för att demonstrera för klimatet. Tidigare i veckan kom FN:s klimatrapport som visade att klimatförändringarna går snabbare än man tidigare trott. Polisen tror på att demonstrationerna kommer gå lugnt till.

– Man tror att det ska bli runt 10 000 personer och det är det vi utgår ifrån. Vi har en avdelad resurs som sköter det här och det gäller i huvudsak trafiken och att se till att det kan genomföras utan ordningstörningar, säger Carina Skagerlind vid polisen i Stockholm till TT.

UTRIKES

Första republikanen som stöder riksrätten mot Trump

Phil Scott, republikansk guvernör i Vermont, meddelade under torsdagen att han stöder riksrättprocessen som är riktad mot Donald Trump. Tidigare har en visselblåsare avslöjat att Trump bett Ukrainas president att han ska utreda sonen till presidentkandidaten Joe Biden, skriver SVT.

Trump har svarat att han tycker utredningen är en häxjakt.

Lämnar tillbaka 2000 år gammal kista till Egypten

The Metropolitan Museum of Art köpte en guldklädd kista 2017  för att använda i en utställning. Men senare visade det sig att kistan, som ska vara värd 4 miljoner dollar, var stöldgods. Nu rapporterar New York Post att kistan har lämnats tillbaka till Egypten.

DEBATT

S-kommunalrådet: Behövs ett flyktingtak! 

"Att sätta ett tak för antalet flyktingar Sverige kan ta emot står inte i strid med en humanistisk människosyn. Det är en praktisk nödvändighet i arbetet med att planera ett komplext samhälle.

Att inte tänka på detta pragmatiska sätt är att begå en orätt både gentemot befintliga svenska medborgare och mot de invandrade", skriver Stefan Pålsson (S), kommunalråd i opposition, Halmstad kommun, på Expressen Debatt.

”Stressade taxichaufförer – en fara i trafiken!"

"I dag ser vi istället en överetablering i storstäderna som leder till att alldeles för många förare slåss om samma kunder, en kapplöpning till taxizoner på flygplatserna och man får bara betalt när man har kund i bilen.

Lite som om en anställd på Ica bara skulle få lön när någon kommer till kassan.

Många chaufförer tvingas till långa pass, inte sällan på 12 timmar sex dagar i veckan, för att klara det mest basala i tillvaron som mat och hyra", skriver Tommy Wreeth, förbundsordförande Transportarbetareförbundet, på Aftonbladet Debatt.