Svepet: WHO oroas över slopade restriktioner – varnar för en ny virusvåg

Text: Redaktionen

Bild: TT

WHO varnar för en andra virustopp

Världshälsoorganisationen WHO varnar för att de länder som nu ser en nedgång i smittspridningen i coronaviruset kan vänta sig en ”omedelbar andra virustopp”. Det om de släpper på restriktionerna för snabbt.

Krischefen Mike Ryan uppmanar länder i Europa och Nordamerika, som nu börjat släppa på restriktionerna, att hålla igång arbetet mot viruset, exempelvis med fortsatta tester. Och varnar för att en ny topp kan komma innan man hunnit förbereda sig inför en uppgång.

– Vi kan få en andra topp på den här vågen, säger han enligt Reuters.

Cummings: ”Ångrar inget, ber inte om ursäkt”

I går eftermiddags satte sig Boris Johnsons rådgivare Dominic Cummings framför livesänd tv i 10 Downing streets rosträdgård. Många britter väntade sig att Cummings – som brutit mot de coronarestriktioner han själv varit med att ta fram – skulle avgå. Men så blev det inte.

Brittiska medier har i flera fall nu på morgonen toppat med vad som kan sägas vara en  sammanfattning av framträdandet: ”Jag ångrar inget”.

– Jag ångrar inte vad jag gjorde. En del kanske inte håller med, men jag tror att det jag gjorde var förnuftigt under omständigheterna, sa Cummings som inte har några planer på att avgå.

Dominic Cummings brukar beskrivas som hjärnan bakom Brexit. Men är kanske även den som verkligen håller i tyglarna på 10 Downing street, hävdar en del utanför regeringen.

– Cummings är hjärnan bakom allt. Det blir också allt mer tydligt för regeringen att den är en slags nickedocka som främst ska godkänna politiken och inte vara en del av att forma den, säger Catherine Barnard, juridikprofessor vid universitetet i Cambridge till TT.

Kritik mot smittspridning på Akademiska sjukhuset

På storsjukhuset i Uppsala har över 300 av 2 149 i vårdpersonalen testats positiva för covid-19. Nu kommer kritik från facket om bristen på skyddsutrustning för personalen.

– Man borde haft munskydd och visir från början, säger Knut Bodin, huvudskyddsombud vid fackförbundet Saco till SVT.

SVT frågar Mikael Köhler, tf sjukvårdsdirektör, vad siffrorna säger om hur spritt viruset är i Uppsala län.

– Nu blir det en ”killgissning”. Men kanske att vi ligger i paritet med Stockholm.

Debatter:

”Merkels och Macrons förslag om en gigantisk krisfond för att stimulera ekonomin i EU-länder som drabbats hårt är en bra idé. Coronakrisen riskerar att driva utvecklingen i EU:s valutaunion EMU helt bortom kontroll. Det ligger inte någons intresse och Sverige bör därför inte ställa sig i vägen för förslaget”, skriver Leif Pagrotsky på DN Debatt.

”Modiga och genomgripande reformer måste till för att återupprätta den svenska skolan som en hävstång för bygget av ett fritt och jämlikt samhälle”. Det skriver S-politikerna Katrin Stjernfeldt Jammeh, Jonas Attenius och Karin Wanngård på SvD Debatt.

”Sjöfarten är en central del av en globalisering som bidragit till kraftigt ökat välstånd. Sverige är starkt beroende av denna sjöburna export och import för tillväxt och folkförsörjning”, skriver Niklas Granholm, FOI, på Di Debatt.