Tidigare Palmeutredaren: En jävla debatt väntar

Text:

Leif GW Persson – professorn som byggt sin mediala karriär på att skärskåda rättsfall, inte minst Palmemordet – totalsågar Krister Peterssons slutsatser. Chefsåklagaren pekade på onsdagen ut Stig Engström eller "Skandiamannen", en moderat lokalpolitiker med reklamkarriär på dekis, som misstänkt för mordet på Sveriges statsminister.

– Krister Petersson har ju inte kunnat producera något substantiellt. Det är ju bara hans egna tolkningar av det som har inträffat, där bilden är förskräckligt motsägelsefull, säger Persson till TV4.

Författaren Lena Andersson, som intervjuas i Expressen som ”intresserad” av mordet, skräder inte heller orden:

– Det är totalt haveri, fiasko, skandal. Det var ju ingenting. De har samma uppgifter som vi alla har tillgång till, vittnesmålen från 1986, tv-bilder som ligger på Youtube. De gör en slags uteslutningsmetod och har inte tillstymmelse till teknisk bevisning, säger hon.

– Det här är så dåligt att jag är i chock.

Även advokaten och kristdemokraten Peter Althin säger att han känner ”stor besvikelse” efter presskonferensen.

Besvikelsen delas också av poliser som vigt stora delar av sina karriärer åt att försöka knäcka mordgåtan. En av dem är Lennart Gustafsson. Fram till för fyra år sedan var han en av få polismän som sedan slutet av åttiotalet, nästan uteslutande, jobbat med att finna Palmes mördare.

– Det är katastrof. Petersson antydde att man hade rätt gärningsman i januari i ”Veckans brott”, då hade man förväntat sig något mer, de flesta trodde att han skulle lägga fram ett vapen och att det var den vägen man kommit vidare. Men att det skulle vara Skandiamannen, det har man spekulerat i men det är enligt min uppfattning helt galet.

Lennart Gustafsson beskriver Stig Engström som en mytoman, som ville göra sig mer märkvärdig än han var.

– Han uppgav bland annat att han hade varit framme och vänt på Palme men det finns inga vittnesuppgifter på att han har gjort det.

Men kan inte lögnerna vara ett sätt att sopa över att det var han som sköt?

– Men skulle han ha kommit ut, ha sett paret Palme och bestämt sig på 15 meter att skjuta honom? Nej, så går inte mord till. De flesta av oss tyckte att han inte var trovärdig och förbättrade sina uppgifter från förhör till förhör.

– För mig är han inte gärningsmannen, till och med Leif GW har begripit det, säger Lennart Gustafsson.

Så vem mördade Palme, om inte Engström? Redan när Christer Pettersson pekades ut som mördare var Gustafsson skeptisk.

– Jag hade en annan uppfattning, det var inte en missbrukare från Sollentuna som skjutit vår statsminister. Vi var tre-fyra stycken som inte tyckte att det var något att jobba med, men var tvungna at göra det ändå.

Han är, precis som många andra, kritisk till Lisbeth Palmes utpekande av Christer Pettersson.

– Hur kan en människa, även om hon heter Lisbeth Palme, peka ut någon 2,5 år efter mordet? Och så har hon fått den hjälpen av åklagare och polis. Mycket är dåligt gjort i Palmeutredningen, men mycket har vi också gått igenom väldigt noga.

Ett spår, som Leif GW Persson lutat sig mot i sin Palmetrilogi, är det så kallade polisspåret. Alltså att mordet skulle vara utfört, eller orkestrerat, av personer i den på 80-talet generellt sett Palmekritiska poliskåren.

– Vi har gått igenom spåret så långt man kan komma, enskilda poliser som inte gillade Palme, ja visst de fanns men att de fanns på Sveavägen med revolver och skjutit honom, det har vi inte kommit fram till.

Inte heller Sydafrikaspåret har lett någonstans när det utretts, hävdar Lennart Gustafsson.

– Craig Williamson var en kraftig filur, kallad lönnmördare, och det fanns uppgifter inledningsvis att han skulle ha bott på hotell i gamla stan, men det fick vi aldrig rätsida på.

Något svar på vem han själv tror att det kan vara ger Gustafsson inte. Men han poängterar att mellan 500-1000 personer kan ha sett paret Palme mellan att de lämnat sin lägenhet i Gamla stan och klivit in på biografen Grand på mordkvällen. Gärningsmannen, en tillfällighetsmördare, skulle sedan ha haft ett par timmar på sig att hämta vapnet och vänta ut statsministerparet.

Gustafsson tror att Peterssons beslut att peka ut Engström och lägga ner utredningen, kommer att leda till att det hela tar fart igen.

– Det behöver inte bara vara privatspanare. Jag tror att det är många som reagerar, framför allt gamla Palmeutredare. Vi har ringt varandra några stycken efter den här presskonferensen och är helt överens om att det här är fel.

– Det kommer att bli en jävla debatt och många tycker att det är fel gärningsman som pekats ut av den nuvarande Palmegruppen.

När Stefan Löfven fick frågan om detta var det definitiva slutet för utredningen sa han att hans intryck var att det gick att öppna den igen om anledning fanns. Varje gång medierna skrivit om nya spår eller andra nyheter i utredningen har det genom åren resulterat i tips från allmänheten, berättar Lennart Gustafsson. Och sådana måste polisen hantera.

– Är det så att det kommer in tips om Palmes mördare så måste man utreda det. Och bara för att man lägger ner utredningen så hindrar inte det att man jobbar vidare.

– Det lär komma tips, jag hoppas det, säger han.

10 punkter: Det här vet vi om den utpekade Palmemördaren Stig Engström