Tomhylsan trillar ur garderoben

Text:

Vårvintern 2007 lät opinions-institutet Novis mäta hur kända de dåvarande svenska ministrarna var i befolkningen. I botten fanns Sten Tolgfors – okänd för hela 51,5 procent av de tillfrågade. Till och med Cristina »vem är det?« Husmark Pehrsson, dåvarande socialförsäkringsminister, klarade 50-strecket.

Det var då det. Efter Sveriges Radios avslöjande i förra veckan om att staten hjälpt Saudiarabien att planera en vapenfabrik, och därpå följande medieuppmärksamhet, har försvarsministern lämnat kulissen en gång för alla.

Flintahård har han försvarat fattade beslut. De som under åren faktiskt känt till någonting om Sten Tolgfors är nog förvånade. Med vapenfri tjänst i bagaget har han dragits med öknamnet Tomhylsan, glatt vidareförmedlat av föregångaren Mikael Odenberg.

Faktiskt har dock Tolgfors långt djupare militära förankringar. Redan som ny handelsminister 2006 hade han ansvar för vapenexportfrågorna.

Utbildningsområdet har visserligen varit favoriten. Men den gamle statsvetaren och Röda Korset-konsulten har alltid varit intresserad av säker-hetspolitik. Sitt första jobb i regeringskansliet fick han till exempel 1992 – som »pol-sakare« på försvarsdepartementet.

Tolgis är också född i Forshaga, delvis uppväxt i Karlstad och med sommarhus i Värmland. Han bor dock sedan länge i Örebro, på vars mandat han hamnade i riksdagen. Favorit i hockeyn: Färjestads BK, i fotbollen: Örebro SK.

Vad som finns där emellan? Det svenska vapenbältet, med dess centralort Karlskoga – hemvist för alla de tre företag Eurenco Bofors, Saab Bofors Dynamics och Chematur – som skulle leverera till den planerade Saudi-fabriken.