Tomhylsorna viner över Östersjön

Text:

Säga vad man vill om Finland. När det gäller att utmana Sverige i försvarsfrågor kan man alltid räkna med vännerna på andra sidan Östersjön. Den senaste omgången inleddes i lördags då Finlands försvarsminister Carl Haglund förkunnade att republiken minsann inte skulle ha bedrivit ubåtsjakt på det sätt som svenskarna just gjort.

– Går observationer inte att leda i bevis, så tänker vi inte ställa till med farser, sa Haglund till Yle.

Det fortsatte i tisdags då statsminister Alexander Stubb öppnade för att utreda ett eventuellt medlemskap i Nato efter valet i april nästa år.

– Just nu känns det som att en ansökan om Natomedlemskap inte är aktuell i Finland, men vi överväger situationen hela tiden. När vi ser över vår säkerhetspolitik så tittar vi på bred basis och funderar också på vad Sverige eventuellt kommer att göra, sa Stubb, enligt Aftonbladet.

Uttalandet satte omedelbart press på svenska politiker. Som ett brev på posten publicerades en opinionsundersökning som för första gången visade en ledning för ja-sidan i Natofrågan.

Detta samma vecka som försvarsminister Peter Hultqvist också öppnade för att återinföra värnplikten, något som ordföranden för finska riksdagens försvarsutskott, Jussi Niinistö, efterfrågat härom veckan i Hufvudstadsbladet.

På en militär front ligger vi dock före finnarna. Vår försvarsminister hann åtminstone påbörja sin värnplikt. Peter Hultqvists sejour på dalaregementet I 13 i Falun följdes av vapenfri tjänst i kriminalvården. Carl Haglund, däremot, blev helt befriad på grund av sin allergi.