Trotsar allt motstånd

Text:

Alliansens småpartier är modiga, det får man ge dem. Som att folkpartiet, när stödet för EU är som lägst bland svenskarna, fortsätter att krama och krama.

– Vi älskar EU och invandring oavsett vad folk tycker, kan man höra ledande riksdagspolitiker säga med rösten vibrerande av stolthet.

Eller som att kristdemokraterna, efter att ha mejats ner av sina tre regeringskollegor i varenda konservativ värderingsfråga, häromveckan ställde sig i riksdagen och talade för fortsatt sterilisering av transsexuella som vill byta kön.

Alliansens storparti gör inte så. Det senaste året har moderaterna långsamt backat ut ur rummet så fort privatiseringar kommit på tal.

– Nu kan jag konstatera att den här modellen inte fungerar. Nu kommer vi inte göra fler avknoppningar i Stockholm stad, sa Stockholms finansborgarråd Sten Nordin i radion i lördags.

Pratar man med moderater nuförtiden vill de bara älta Stockholmssiffran i SCB:s maj-undersökning. 31,4 procent är nästan tio procentenheter lägre än samma mätning 2011. Detta som skulle bli valet då moderaterna tog Göteborg och Malmö verkar i stället bli valet då de riskerar att förlora Stockholm. Så de ändrar sin politik.

Men man kan lita på Annie Lööf:

»Läser att moderaterna nu är emot »avknoppningar« av kommunal verksamhet. Är tydligen riktigt farligt med föräldrakooperativa förskolor eller sjuksyrror som vill ta över jobbmakten på äldreboendet«, skrev hon i helgen på Facebook, obekymrad om att hennes parti – trots Stureplancenterns insatser – bara hade 1,3 procent i Stockholm i samma SCB-mätning som skrämt moderaterna till helomvändning.