Utbrott för miljarder

Text:

Infrastrukturminister-Catharina-Elmsäter-Svärd-provar-på-livet-som-vanlig-människa-och-inser-att-saker-inte-fungerar-så-bra börjar vid det har laget bli lite av en egen genre. Nyligen testade hon att pendla till jobbet, men tåget var – så klart – försenat.

I veckan försökte hon mejla. Det slutade med att hon gick bananas på sociala medier:

»Irriterande ›skitmail-system‹ vi har på regeringskansliet nu…..helt värdelöst!«

Många kan nog känna igen sig. Exempelvis polismannen som i veckan skrev en tillbudsrapport om ångesten han fått av polisens nya rapporteringssystem Pust Siebel. Ett system som kostade 120 miljoner kronor och numera gör att det kan ta flera timmar att registrera även det enklaste brott.

Det är många som har vittnat om hur it-sjukan breder ut sig.

Lärare som får använda halva lektionstiden för att logga in på datorer. A-kassepersonal som behöver göra 14 knapptryckningar för att avskriva ett enda ärende. Kommunanställda som måste sitta med miniräknare och räkna om minuter till hundra­delar av en timme eftersom tidrapporteringssystemet kräver det. Sjukhuspersonal som tvingas växla mellan 250 olika datorsystem som inte talar med varandra. Läkare som behöver 15-sidiga manualer för att förstå hur de ska registrera jourtid.

Ändå spenderar bara landstingen åtta miljarder kronor på sina it-system varje år. Som av en slump lika mycket som datorstrul årligen kostar Sveriges företag, enligt en undersökning från fackförbundet Unionen. Vilket omräknat i förlorad arbetstid per anställd motsvarar ungefär ett Catharina-Elmsäter-Svärd-utbrott om dagen.