V-partiledarkandidaten Tamara Spiric: »Ger besked nästa vecka«

Text:

Bild: TT

– Jag är inte redo att ge besked om det än. Förmodligen kan jag göra det i början av nästa vecka, säger Tamara Spiric när Fokus når henne på telefon.

Distriktet i Västerbotten har nominerat henne som ny partiledare officiellt.

– Det är många fler som hört av sig och då är det värt att fundera över det.

Hon vill dock inte säga vilka som stöder henne:

– Valberedningen vill inte att jag berättar om det. Det är deras sak.

LÄS OCKSÅ: Dadgostar vill bli ny partiledare i Vänsterpartiet

Däremot gör Tamara Spiric klart vad hon själv kräver av nästa partiledare.

– Att man tuffare och tydligare fokuserar på de som har nytta av vår politik och inte bryr sig så mycket om våra politiska motståndare. Om socialdemokraterna har tappat 20 procent har och vi bara ökat 1,8 så är det uppenbart att många känner sig svikna av politiken, säger hon och nämner landsbygd och bruksorter, men även förorter i storstäderna.

–De har rätt i sin känsla av svek. Deras samhällsservice och deras möjligheter har krympt och så kan vi inte ha det. Sverige är ett av världens rikaste länder.

Tamara Spiric var kommunalråd i Umeå mellan 2010 och 2016, då hon slutade mitt i mandatperioden. I Umeå var hon populär bland annat för satsningen på Sveriges kvinnohistoriska museum. Sedan november förra året är hon kansliråd för vänsterpartiet i region Stockholm.

Hittills är det bara Nooshi Dadgostar som sagt att hon kandiderar till partledarposten efter Jonas Sjöstedt. Hon har fått offentligt stöd av Ulla Andersson och Linda Westerlund Snecker.

Listan på de som tackar nej växer sig allt längre:

Favoriten Ulla Andersson, som nominerades av tre distrikt. Igår sa Jens Holm nej. Imorse Linda Westerlund Snecker. Tidigare har flera utpekade kandidater sagt att de inte ställer upp som kandidater till partiledarjobbet, bland andra Malin Björk, Rossana Dinamarca.

Vänsterpartiet väljer ny ledare på kongressen i maj.

LÄS OCKSÅ: Sjöstedt avgår – här är tre potentiella ersättare