Vad är en överenskommelse?

Text:

Medan alliansen med raka ryggar och nitiska leenden hedrar decemberöverenskommelsen, jobbar deras tjänstemän skift i bakgrunden.

Dagtid skriver de snällt skuggbudget för varje enskilt parti, för att inte utmana sittande regering. Kvällstid utbildas de till »äntringskansliet«, beredda att ta över regeringsmakten med en dags varsel.

Ett äntringskansli? Må någon fråga sig. Ja, ett äntringskansli. Uppfunnet i förrgår, realiserat i morgon som baksidan av den här obekväma pakten som politikerna vrider sig i sedan december.

Logiken kan förtydligas med hjälp av en annan av veckans nyheter, den hudnära premiären av dokusåpan »Ex on the Beach« (»Paradise hotel« i heliumformat). I första programmet är temat vänskap och Emelie berättar gärna och ofta hur hon och Sara är »bro’s« (vänner/bröder), och hur hon aldrig skulle låta en kille gå före vänskap. Tittarna börjar försiktigt undra, ska det vara en såpa med moraaaal och hederlighet?

I andra avsnittet dyker Saras ex upp. Dramaturgin är tydlig som hos en funktionell trappstege från Ikea. 1. Bro, vänskap, yo. 2. Honom vill jag ha. (Sara gråter och förbjuder och undrar vad som hände med bro’en.) 3. Emelie suger i sig en kokosnötsdrink och överväger alternativen: »Jag tar honom!«

Vad kan vi lära av detta? Tja. Att man alltid ska skåda en given överenskommelse i käften. Att alliansen bygger en trappstege. Och att »äntringskansli« och »bro« är två heta kandidater inför 2015 års nyordslexikon, som formaliserade monument över de vänskapliga avtalens förutsättningar i vår tid.