Våg av antisemitism sveper över Europa

Ryska och iranska agenter uppges elda på motsättningar.

Text:

Bild: AP

Det ringde på dörren hos en trettioårig judisk kvinna i Lyon i Frankrike i lördags kväll. Hon gick och öppnade. Utanför stod en man som sa ”Bonjour”. Varpå han knivhögg henne i magen och sen lugnt gick ut igen och stängde efter sig. På ytterdörren hade han med sin kniv ristat ett stort hakkors. Polisen har i skrivande stund inte gripit någon för dådet. Kvinnan, som överlevde attentatet, kommer från en välkänd judisk familj. 

”Det är ett oerhört, otänkbart våldsdåd. Kvinnan och hennes familj har allt vårt stöd”, sa Lyons borgmästare Gregroy Doucet direkt efter dådet.  

Polisen bedömer att attentatet hade ett antisemitiskt motiv, liksom en våg av händelser i Europa den senaste månaden. Bara i Frankrike har 1040 fall av olika uttryck för antisemitism rapporterats sedan Hamas terrorangrepp på Israel den 7 november, enligt Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin.  

”Antalet antisemitiska händelser har fullkomligt exploderat”, sade han i fransk tv i helgen. Och i en intervju med Radio Monte Carlo sade han att protester mot kriget i Gaza liksom sorg och vrede över döda civila är en sak, men att hat mot judar aldrig kan rättfärdigas. 

”Att ha rätt att demonstrera innebär inte att man har rätt att uttrycka sig antisemitiskt.” 

I huvudstaden Paris har över 60 judiska bostäder och butiker målats med Davidsstjärnor och stadens borgmästare Anne Hidalgo lovar att mer ska göras för att franska judar ska kunna känna sig trygga: ”Antisemitismen har ingen plats i vår republik.” 

Hatbrott

Från hela Europa rapporteras nu dagligen om antisemitiska hatbrott. I Österrikes huvudstad Wien angreps den judiska kyrkogården nattetid, en eldsvåda anlades och hakkors målades på murarna.  

”Jag hoppas att polisen snarast hittar förövarna. Vi kommer att bekämpa antisemitismen både med politiska och polisiära medel”, sa Österrikes förbundskansler Karl Nehammer i ett uttalande efter dådet. 

Där, liksom i Tyskland, väcker angreppen mot judiska personer och intressen särskilt starka känslor på grund av ländernas historia med nazismen och Förintelsen. Efter Hamas massaker firade aktivister från bland annat det palestinska nätverket Samidoun i den invandratäta stadsdelen Neukölln i Berlin där bakverk delades ut till folk längs gatorna. Reaktionerna runt om i Tyskland blev starka. Inrikesminister Nancy Faeser (SPD) meddelade förra veckan att Samidoun förbjuds liksom alla propalestinska manifestationer med koppling till Hamas. 

Foto: AP

Ordföranden för Tysklands muslimers centrala råd, Aiman Mazyek, säger att antisemitism är en synd, men betonar också att man inte kan dra alla landets fem miljoner muslimer över en kam. I sitt uttalande fördömde han även Israels bombningar av Gaza och kallade dem för ett krigsbrott. 

Landets vice kansler Robert Habeck (De gröna) lade upp en video som har fått över åtta miljoner visningar där han kritiserar ”islamister, extremhögern och delar av den politiska vänstern” och att judar nu åter måste undvika vissa platser och vara försiktiga med att visa sin identitet, precis som i 1930-talets Tyskland. 

”Det är självklart inte förbjudet att stödja Palestinas folk men att uppmana till våld mot judar eller fira detta är förbjudet”, säger Habeck i talet. 

Det har fått stor spridning och uppmärksamhet runt om i Europa, inklusive i Italien. Landets konservativa medier är mest positiva och hyllar den tyske vicekanslern. Sedan den 7 oktober har antalet aktioner med antisemitiska förtecken fördubblats. I helgen ritades hakkors på en bostad i Milano. Intill svastikan stod numret på porten till en judisk familj, där mamman är lärare.  Och på en offentlig toalett i stadens judiska kvarter har någon skrivit: ”Först Hitler, sen Hamas, för er judar väntar ugnarna och gaskamrarna”. Någon dag senare skrevs ett nytt hot i närheten: ”Leve Hamas, spräng alla judar i luften”. I helgen hölls såväl proisraleiska som propalestinska demonstrationer på varsitt torg i Milano, och motsättningarna mellan grupperna är starka. Hela centrum spärrades av, av rädsla för kravaller. 

Inblandade aktörer

Även i huvudstaden Rom och på andra ställen i landet har en rad antisemitiska aktioner ägt rum de senaste veckorna. I Rom finns ett av världens äldsta judiska kvarter. Fram till september 1943 beräknas omkring 12 000 personer ha bott där. ”Il ghetto” är mycket populärt bland turister och känt för sin mat, en blandning mellan det italienska köket och kosher. Området är nu hårdbevakat av militär och polis och den judiska skolan har redan behövt utrymmas en gång under oktober, på grund av bombhot. Även här har Davidsstjärnor målats på husfasader. Den senaste upptäcktes vid en bostad intill Piazza Bologna – målad med rödfärg. Intill den hade förövarna satt upp bilder på några av de israeliska barn som kidnappats av Hamas. 

Stiftelsen Fondazione CEDC studerar och mäter antisemitismen i Italien sedan 1975. 

– Den har djupa rötter, även utanför extremerna, här i landet. Men på sistone har antalet fall exploderat. Och det är riktiga angrepp, inte bara hot och hat online, säger Gaddi Luzzatto Voghera, chef för CEDC. 

Antisemitismen i Europa har odlats länge inom såväl extremhögern som extremvänstern samt av muslimer kopplade till islamism och propalestinska miljöer. Nu misstänker såväl italiensk, brittisk som fransk underrättelsetjänst att även andra aktörer är inblandade, bland annat Ryssland. Landet har mycket att vinna på att fokus flyttats från landets invasionskrig i Ukraina och mot Gaza och Mellanöstern – samt på att spä på den politiska polariseringen som redan finns i Europa. I Frankrike har polisen gripit en 30-årig man och en 27-årig kvinna, båda av moldaviskt ursprung, som vistades illegalt i Frankrike. De uppges ha målat ett stort antal Davidsstjärnor på judiska familjers hem. Paret säger att de agerat på uppdrag från Ryssland.  

”Antalet antisemitiska demonstrationer växer i Frankrike”, skrev den ryska nyhetsbyrån RIA Novosti nyligen och på Radio Sputniks sajt publicerades en artikel med rubriken ”Frankrike kan inte och vill inte besegra antisemitismen”. 

Samtidigt rapporterar brittiska The Times att iranska agenter misstänks driva på de propalestinska demonstrationerna i landet och agerar att få demonstrationerna så våldsamma som möjligt och skapa kaos och bråk. Enligt The Guardian polisanmäldes 657 fall av antisemitiska händelser, inklusive fysiska angrepp, i stor-London under oktober månad, en ökningar från 49 anmälningar under motsvarande månad i fjol.   

I Rom finns sedan i våras en ny rysk ambassadör, Aleksej Vladimirovich Paramonov. Han söker enligt italienska medier mindre öppen konflikt än sin företrädare, men sägs vara utsedd just för att främja operationer under radarn. 

Den senaste veckan har flera gatstenar vandaliserats i Roms judiska kvarter. Stenarna är minnesplattor med namnen och datumet på barn, kvinnor och män som deporterades till tyska koncentrationsläger 1943 och 1944. Nu har flera stenar smetats över med tjära. De två stenarna som vandaliserades senast var tillägnade Michele Ezio Spizzichino och Aurelio Spagnoletto. De var 36 och 39 år när de den 16 maj 1944 tillfångatogs, fördes till stationen Roma Tiburtina och sattes på ett tåg mot Auschwitz. 

***