Var är Stampe?

Text:

Den senaste månadens kaninkidnappningar har skakat den lilla Värmlandsorten Säffle. Någon går helt sonika runt på nätterna och rövar bort barnens kaniner ur burarna i villaträdgårdarna. Elva fall har rapporterats – och polisen står handfallen. Det finns ingenting att gå på, inte ens spåren i nysnön har gett något, meddelar polisen på orten.

Också Gotland har drabbats av brottslingar med siktet inställt på djur. Där handlade det om grisar som försvann under julmånaden. Vakthavande befäl Björn Tannfelt på Gotlandspolisen uttryckte bekymrat: »Det verkar vara någon epidemi av julskinkor på drift.«

Antalet anmälningar om djurbrott har ökat de senaste åren. Djurens beskyddare nummer ett, den gnagarintresserade Carin Götblad, länspolismästare i Stockholm, har länge stridit för att få upp djurbrotten på dagordningen. I år fick det resultat – den första svenska djurpolisgruppen skapades i Stockholm, till vilken Carin Götblad, enligt citat, »har samlat de bästa poliserna«. Oklart är vilka brott som bortprioriteras, men satsningen kan behövas. För det finns ett samband mellan djurplågeri och grövre brottslighet. Djurplågartendenser är en tydlig signal om att en person kan bära på psykopatiska drag.

Djurpolissatsningen har också börjat sprida sig till resten av Sveriges polislän. Ett distrikt som ännu inte har hoppat på tåget är dock Värmland. Ett råd är att göra det. För vem vet vad kaninkidnapparen härnäst kan hitta på?