Våt dröm för rödgröna

Text:

Efter fallen budget och decemberöverenskommelse fick de rödgröna partierna åtminstone en god nyhet i veckan. Detta då makten över organisationen Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, spikades i onsdags.

Arbetsgivarorganisationen SKL är en på många sätt enormt mäktig institution, som dock sällan får så mycket uppmärksamhet. Den har varit i händerna på alliansen i åtta år, med moderaten Anders Knape i ordförandestolen. Men efter summeringen av delegaterna står det klart att Knape åker ut vid kongressen den 24 mars.

Mandatfördelningen i SKL:s styrelse under de kommande fyra åren blir 11 för s-mp-v, 9 för allianspartierna och 1 för sverigedemokraterna.

Det innebär att de rödgröna nu får ordförandeposten. Men vem som får det tunga uppdraget är inte bestämt ännu. Enligt uppgift presenteras det först längre fram. Nomineringstiden går ut i dagarna. Med all säkerhet blir det en socialdemokrat. Den som föregick Knape på posten var Ilmar Reepalu, Malmös tidigare starke man och partiets gruppledare i den styrelse som SKL har nu. Reepalu har dock sagt att han inte är aktuell.

Ett namn som nämns av flera är Lena Micko, socialdemokratiskt kommunalråd i Linköping. Hon har lång erfarenhet av SKL och sitter redan i dess viktiga sexhövdade arbetsutskott.

Micko är också en tungviktare allmänt i socialdemokraterna och suppleant i partiets verkställande utskott.

Den andra socialdemokraten i arbetsutskottet i dag, vid sidan av Reepalu, är Anders Henriksson, ordförande för landstinget i Kalmar.