www.flugan.se fyller kvartssekel

Text:

Det var i dagarna 25 år sedan en 34-årig mjukvaruingenjör vid det stora partikelfysik-laboratoriet Cern gav sin chef ett papper som skulle förändra världen. Tim Berners-Lee, som han hette, föreslog »ett universellt länkat informationssystem«. Chefen kluddade orden »vagt men spännande« över framsidan.

Berners-Lee gick vidare. Skapade http, html och World Wide Web. Kort och gott det vi i dag känner som internet.

I början var det få som förstod vad det handlade om. Tidningarnas Telegrambyrå skrev om »Internet-systemet«, Expressen om »Internet-nätet« och Dagens Industri kallade det helt enkelt för »det kaliforniska företaget internet«.

Genombrottet kom ungefär när Carl Bildt och Bill Clinton, den 4 februari 1994, blev världens första regeringschefer som brevväxlade elektroniskt.

»Käre Bill«, skrev den svenska statsministern. »Käre Carl«, svarade den amerikanska presidenten, vars vicepresident Al Gore några år senare skulle påstå att han under sin tid i kongressen tog »initiativet till att skapa internet«.

Ett citat lika utskrattat som när George W Bush i valrörelsen 2004 upprepade gånger sa »internets« i plural.

Eller som påståendet att »internet är en fluga«. Det som brukar tillskrivas infrastrukturminister Ines Uusmann men i själva verket kom från en rubriksättare på Svenska Dagbladet. Vad Uusmann egentligen sa 1996 var: »Alla pratar om internet, men kanske är det övergående och sedan blir inriktningen mer specificerad.«

Alltså ungefär detsamma som nätforskarna säger i dag: att det globala och öppna nätet håller på att splittras upp i en mängd separata nätverk.

»Internets« som George W Bush sa.