Ylva Johansson godkänd i EU-utskottet

Text: Ebba Blume

Efter utskottets förhör i förra veckan fick hon bakläxa för att hennes svar var för vaga och otillräckliga. Ylva Johansson fick nya, liknande frågor, som hon lämnade in skriftligt till EU-parlamentet i fredags. Strax därpå berättade hon för Fokus att hon denna gång knappast var orolig för att inte få godkänt. Att hon inte klarade första utfrågningen berodde enligt Johansson på att hennes portfölj innehåller känslomässigt laddade frågor, där partierna vill profilera sig och att man därför krävde mer detaljerade svar än hon hade väntat sig. Nu, efter andra utfrågningen, har hon godkänts av EU-parlamentets urskott för medborgerliga fri- och rättigheter, enligt vad en EU-källa uppger till TT. 

Hennes plats som EU- parlamentariker, med områdena migration och inre säkerhet i sin portfölj, blir dock inte definitiv förrän EU-kommissionen godkänts preliminärt genom en parlamentsomröstningen den 23 oktober.

För att lättare få sin kommission godkänd skulle ordförande Ursula von der Leyen kunna välja att möblera om bland kandidaterna och ge dem nya uppgifter, enligt DN. Men att Ylva Johansson flyttas från sitt uppdrag blir knappast troligt.

Hennes uppdrag som EU-kommissionär blir just att ena medlemsländerna om en ny politik i migrationsfrågan. Någon strategi för hur detta ska gå till har hon dock inte ännu, enligt vad hon i förra veckan uppgav för Fokus.

– I den frågan vill jag inte binda upp mig med för många löften till parlamentet i förväg eftersom vi redan vet, att vi befinner oss i en låst situation. Vi behöver titta på frågan med fräscha ögon, säger hon.

I Europaparlamentet har den största gruppen EPP (där svenska M och KD ingår) haft uppgörelser med näst största gruppen, socialdemokratiska S&D. Men sedan valet i våras, där båda grupperna tappade stöd, har parlamentet enligt DN blivit mer splittrat och det är svårare för grupperna att gå samman i uppgörelser.

Fakta: Så går processen till

De nominerade kommissionärerna frågas ut av Europaparlamentets utskott för det tilltänkta ansvarsområdet. Utskotten röstar sedan om kandidaternas lämplighet. Om alla 27 kommissionärer godkänns efter utfrågningarna röstar Europaparlamentet om de ska godkänna kommissionen som helhet. Därefter utses kommissionärerna formellt av Europeiska rådet.