Alla bullrar och bråkar i Borlänge

Text: Andra Kammaren

Bild: TT (obs! montage!)

”Röda Borlänge” var politiskt länge som närmast gjutet i betong. S hade makten oavsett hur den skiftade i riket i övrigt. Och kommunen hade en ”stark man” i toppen för det armerade S-styret. Länge var det ”Röde Börje”, Börje Andersson, som 1982 fick möjlighet att göra karriär i huvudstaden – som försvarsminister i Palmeregeringen. Men det blev en kort visit. Börje vantrivdes i regeringen och valde efter bara två månader att hoppa av ministerjobbet och återvända till Borlänge.

[caption id="attachment_644795" align="alignnone" width="524"] Röde Börje (Andersson) och statsminister Olof Palme på Bommersvik 1982. Foto: TT[/caption]

”Lex Börje” upprepade sig dock inte när Borlängesonen Peter Hultqvist utsågs till försvarsminister 2014. Personalen på försvarsdepartementet sägs ha varit spända inför tvåmånadersdagen för Hultqvist som minister – drar han hem eller inte?

Men ”Hulken” satt kvar och sitter än. Dock misslyckades han i höstas med ambitionen att ta över som ordförande i Borlänge arbetarekommun.

Motkandidaten Erik Nises hade jobb som reporter på Aftonbladet och som pressekreterare hos Stefan Löfven på sitt CV inför valet. Men framförallt var han bortgångne ”Röde Börje” hans morfar. Borlängesossarna anade att gamla tider kunde upprepa sig när de samlades till extra årsmöte på folkparken.

Fast motståndet såg lika svårt ut som en bortamatch i Superettan för Brage mot Jönköping Södra.

[caption id="attachment_231958" align="alignnone" width="500"] Hultqvist ville trappa ned, från partidistriktet till arbetarekommunen. Men fick nöja sig med att vara vice ordförande. Foto: TT[/caption]

Hultqvist var distriktsordförande för S i Dalarna i 18 år innan han lämnade över klubban till Avestakommunalrådet Lars Isacsson. Nu ville han ta över arbetarekommunen och hade stöd från dess avgående ordförande Kenneth Persson.

Kombinationen ledande minister mot en gammal kvällstidningsreporter gjorde att ordförandevalet fick nationell uppmärksamhet. Torbjörn Nilsson, då på Expressen, nu på Svenska Dagbladet, satte sig rent av på tåget till Borlänge för att på plats följa slutkampen. Ett möte i Borlänge arbetarekommun får annars inte någon uppmärksamhet i riksmedia och en och annan på mötet undrade nog vad ”borgarpressen” gjorde där.

Nu segrade Erik Nises i omröstningen och blev ordförande. Fast Borlängestriden vill inte riktigt lägga sig. Märkligt nog är också Hultqvist kvar som vice ordförande.

Nyligen gick Nises företrädare, Kenneth Persson, som satt i 21 år och ville se Hultqvist som efterträdare, ut och förklarade att han hoppat av till Vänsterpartiet. Han förklarade bland annat att han tyckte att ”S i Borlänge gått mer åt höger”.

– Sen är det väl ingen hemlighet att det varit lite stingsligt mellan mig och nuvarande ordförande i partiet, säger han till Borlänge Tidning.

– Sossen Persson är vald till fullmäktige, vänsterpartisten får söka sitt stöd vid nästa val, förklarade Nises för Borlänge tidning och fortsatte:

– Det hederligaste är om han lämnar sin plats till en socialdemokrat.

Det är rörigt även i andra partier. Agneta Nyvall var oppositionsråd för Moderaterna, men och en annan ledamot hoppade av partiet 2020 och funderar på att starta eget. Men hon sitter kvar som oppositionsråd.

[caption id="attachment_653795" align="alignnone" width="474"] Oppositionsrådet själv i opposition mot oppositionen. Foto: Skärmdump SVT[/caption]

- Vi hade problem med att Agneta var frånvarande en hel del och att hon följde med på kommunala resor till Kina och Kenya, när vi var kritiska mot att Borlänge kommun ens hade dessa samarbeten, sa M-gruppledaren Ulrik Bergman i november 2020 till Borlänge Tidning.

Ismail Shire som hoppade från S till L för några år sedan bestämde sig efter L:s partiråd i mars för att nu i protest hoppa av även från Liberalerna.

En annan S-ledamot, Lars-Erik Skoglund, hoppade av från partiet redan 2006 och startade nya partiet Omsorg för alla. De ingår nu i styret i Borlänge tillsammans med S, MP, C och L. De hade en knapp majoritet tidigare, med 31 av 61 mandat i fullmäktige. Med Kenneth Persson plötsligt i V krymper den till 30 och majoriteten går förlorad.

Kommunstyrelsens nuvarande S-ordförande Jan Bohman fyller 63 år fem dagar innan valet 2022. Kör kanske vidare över valet ett tag, men sedan då?

Två S-namn som i dag sitter i kommunstyrelsen är strax under 60 och i så fall övergångslösningar, liksom Peter Hultqvists ex-fru Lena Hjort som passerat 60.

Siktar 37-årige Nises kanske på att gå i sin morfars fotspår som kommande starke man i Borlänge?

[caption id="attachment_653573" align="alignnone" width="446"] Erik Nises in-zoomad från senaste årsmötet. Foto: Zoom/Facebook[/caption]

Fast S i Borlänge verkar ju ha en del att reda ut innan dess. Och kommunen är ju välkänd för av-hopp. Bengt Pegefelt, musiklärare från Borlänge, hade en ”landsplåga” 1980 med KöppäbävisanFån´t ja en körv så höpper jag i älva”. En annan musiklärare, Gustaf Norén, ex-medlem i Mando Diao, spelade just på arbetarekommunens årsmöte och kandiderar för S i kyrkovalet. Och låten han spelade, ”Vi tar ett andetag”, verkar ju passa just nu. Om det blir ett djupt sådant för masarna.

* * *

En annan bråkstack

I ett annat S-fäste – Olofström – har det bråkats rejält de senaste åren. Jan Björkman, tidigare ordförande i arbetarekommunen, lämnade nyligen plötsligt uppdraget som kommunfullmäktiges ordförande. Han och Rolf Persson, ordförande i Kyrkhults S-förening, har de senaste åren varit som hund och katt. När Persson blev sammankallande i partiets valberedning blev det droppen.

”Mitt beslut har inte det minsta med Rolf Perssons mobbning, trakasserier eller förföljelse att göra (dessa ord är sådana som kommit i olika meddelanden från partivänner och andra till mig)”, skrev han efter att han lämnat S-ordförandeskapet förra året.

Rolf Persson menar att fighten började när ”vi blev helt tagna på sängen av "första maj-kuppen" 2019”, säger han till BLT. På första maj 2019 kallade arbetarekommunen in sin styrelse och höll en förtroendeomröstning om S-kommunalrådet Sara Rudolfsson, som förlorade med 20-9 och blev petad. Till historien hör att hon är dotter till Rolf Persson. In som kommunalråd kom i stället Morgan Bengtsson, som varit V-ledare i kommunen tidigare.

Sista ordet är nog inte sagt. Vi får säga som Per Ahlmark gjorde enligt Aftonbladets Dieter Strand (men som Ahlmark själv förnekade) just i Olofström när han som arbetsmarknadsminister hade varit på fabriksbesök på Ericsson som hotades av nedläggning: Lycka till.

* * *

Hur gick det till när Carl Bildt hamnade på mjölkpaketet?

Var det inte? Jo, det måste det vara. Före detta statsministern och utrikesminister Carl Bildt. I egen hög person, eller en tecknad Carl Bildt rättare sagt, på mjölkpaketet från Arla konstaterade vi för ett tag sedan.

Hur kunde det komma sig? Jo, en anonym läsare tipsar oss och lanserar en möjlig förklaring. Carl Bildts dotter Gunnel jobbar nämligen på Arla. Kanske inte så att hon trumfat igenom pappa Bildt på paketet. Utan någon annan som gett henne (och Carl) en blinkning?

För övrigt konstaterar vi att Gunnel och Fredrik Reinfeldts dotter Ebba verkar vara kompisar.

Carl Bildt har inte kommenterat sin närvaro på mjölpaketen på twitter, vare sig på svenska eller engelska, det vore annars rätt roligt att hans internationella kontakter fick ta del av upplysningen om att han nu toppar sin karriär med att vara med på mjölkpaketet.

Det finns annars de (nedan) som oroar sig för hur det ska gå för killen (ännu en gång, se den förra här):

* * *

Vem där?

Vi vet inte om det blir en tradition, men vi tänkte då och då publicera en bild från den politiska historien och undra: Vem där?

Året för bilden är 1991 och personen som medverkar som utfrågare i filmen för nya partiet Ny demokrati ska sedan bli känd som riskkapitalist och tjäna storkovan. Enligt uppgift numera bosatt i en tiorummare på de finare delarna av Östermalm.

Ledtråd: Allt annat än ”inga  _ _ _ _pengar”.

Rätt svar längst ned i Andra Kammaren!

* * *

Delad förstaplats som fulaste kommunhus

Andra Kammarens jury för att utse fulaste kommunhus har sammanträtt. Dock utföll omröstningen så att två kommunhus fick dela på förstaplatsen. Eftersom Växjös nya kommunhus ännu inte är invigt får vi kanske ändå redovisa den andra ettan först.

  1. Sundsvalls kommunhus. Kompakt. Som ett sovjetisk sjukhus. Maktarkitektur av klassiskt snitt. Den stora kommunen och den lilla medborgare öskådliggörs på ett övertydligt sätt.

  1. Växjös nya kommunhus. Eller växthus? Att det är i "glasriket" framgår. Bara fönsterputsen kommer att ta tre dagar för 20 putsare och gröpa ur den kommunala budgeten. Arkitektur som på en tysk flygplats. Redan till sommaren kommer kommunanställda klaga på värmen. Men tar de med sig växter kommer de trivas och växa.

Och vi får stöd i bedömningen:

”Sveriges fulaste kommunhus finns i Växjö. Ett skrytbygge som ska invigas inom någon månad”, skriver Anders Roselius.

Magnus Persson konstaterar att vi blandade ihop Sollentunas och Solnas stadshus. ”Sollentuna har visserligen också ett (omdebatterat!) eget höghus som kommunhus. Men det är alltså inte det som alltså visas på bilden”.

Han har rätt!

[caption id="attachment_653782" align="alignnone" width="456"] Rätt kommunhus i Sollentuna. Foto: Wikipedia - Johannes Scherman.[/caption]

Stefano Sangregorio har invändingar mot att vi tycker Lidingös är fult: ”Lidingö är ju det coolaste kommunhuset! Ni låter som moderaterna i Upplands Väsby. Utan att ha en aning, så röstar jag på Borlänge eller Köping, de brukar ta hem den här typen av priser”.

Borlänge, nja, de har nog med bekymmer (se ovan). Men när det handlar om Köpings stadshus, som vi bevistat, har vi starka invändningar. Det räcker med att se helikopterscenen från ”Tårtgeneralen” som utspelar sig framför stadshuset i Köping för att omfamna huset av hela hjärtat.

Även Hasse P skulle nog haft invändningar, liksom Mikael Persbrandt som hade sin loge i kommunalrådets rum på andra våning när filmen spelades in. Konditori Bivur ligger dessutom bara ett stenskast bort.

[caption id="attachment_653807" align="alignnone" width="605"] Från inspelningen av filmen "Tårtgeneralen".[/caption]

Trelleborgs kommunhus är än så länge på ritbordet. Men kanske platsar in i kommande rankningar? Copy paste på Hagatornen i Stockholm?

* * *

[caption id="attachment_653802" align="alignnone" width="561"] Ann-Sofie Ronacher med familjs svartbygge. Vi minns att Sven-Erik Bucht hamnade i en liknande bastuknipa som kommunalråd (S) i Haparanda. Foto: Skärmdump NWT[/caption]

Ba(s)tubygge ger böter

Tidigare S-politikern i Hagfors Ann-Sofie Ronacher, henne sambo och hennes bror tyckte de skulle vara trivsamt med en bastu vid deras hus vid sjön Upplunden i Hagfors. Sagt och gjort, de byggde en bastu med soldäck utanför. Fast de glömde söka bygglov. När det upptäcktes avsa sig Ronacher alla sina uppdrag.

Mark- och miljödomstolen dömde de i september förra året till att ta bort bastubygget. Men den står fortfarande kvar. Nu åker de på vite om det inte försvinner. 200 000 för bastun och 100 000 för soldäcket.

Och river de inte ändå?

– Vi får då göra en handtäckning via kronofogden där vi driver in kostnaderna som kommunen har stått för. Vi ansöker då också om utdömande av vitet hos mark- och miljödomstolen, säger kommunens miljöchef Tihomir Jerkovovic till NWT.

* * *

30 minuter med SVT eller 29 minuter med LO?

LO har inte varit känd för mediasatsningar precis. Sedan de sålde större delen av sitt ägande i Aftonbladet till Schibsted har det talats om mediesatsningar. Men notabelt nog bytte bolaget där pengarna hamnade, LO Media, namn för några år sedan till Bantorget Förvaltning. Nu kommer i alla fall en mediesatsning: 29 minuter med LO på webben.

Programledare är Isabelle Ljungberg och Eric Sundström, den senare har programledarvana efter att ha varit uppvärmare och konferencier på otaliga valmöten genom åren. Och upplevt lika otaligt många Springsteen-konserter, på båda sidor Atlanten dessutom, har vi hört.

[caption id="attachment_653788" align="alignnone" width="558"] Eric Sundström som uppvärmare för Mona Sahlin & de rödgröna i Uppsala 2010. [/caption]

* * *

* * *

Utrikesministerns nyktra efterträdare tar över som godtemplarboss

Andrine Winther som nu är chef för Socialdemokratiska riksdagsgruppens sekretariat och tog över som partiets internationell sekreterare efter Ann Linde 2013 är ny ordförande för IOGT-NTO. Lägg namnet på minnet! Med den bakgrunden är det inte sista gången du hör talas om henne. Se på företrädaren…

* * *

Anna Lindh-look-alike med svävande etikett

Apropå utrikesministrar. Det verkar besvärligt och krångligt, men kanske kan ge ett visst nöje. Framförallt är det ett väldigt underligt trick och kvinnan som visar det liknar Anna Lindh…

* * *

Jonas Nygren lanseras till ny toppost

Jonas Nygren var profilerat S-kommunalråd i Sundbyberg, och ägnade sig inte minst åt byggande i en rasande takt. De senaste fem åren har han varit förbundschef hos Hyresgästföreningen. Nu kan han hamna i en tredje position i byggande och bostadspolitik. HSB i Stockholm nominerar honom till ordförande för HSB. Nuvarande ordförande Anders Lago drar sig tillbaka efter tio år som HSB-boss. Även han var tidigare kommunalråd och ks-ordförande i Södertälje.

Mellan det att Jonas Nygren berättade att han skulle sluta på Hyresgästföreningen och denna nominering fanns en lucka för något annat. Inför vinterns regeringsombildning fanns ett tryck på att S skulle ta över posten som bostadsminister i regeringen, där först MP:s Mehmet Kaplan och senast Per Bolund haft den. Bostadspolitikerna i S-leden har tyckt att det hänt för lite.

Bäst betyg i S-leden får en tredje MP-bostadsminister, Peter Eriksson. Men numera är det en fjärde, Märta Stenevi, som har posten.

[caption id="attachment_651216" align="alignnone" width="369"] Märta Stenevi är fjärde i raden av Miljöpartiets bostadsministrar. Foto: TT[/caption]

Fast det knorras fortfarande i S, och regeringen och riksdagsföreträdarna lyssnar för mycket på Finansinspektionen och Erik Thedéen som vill skruva åt kreditrestriktionerna, tycker man. Regeringen missade också chansen att ta till sig en coronaidé från Danmark, som lösgjort stora summor för att rusta upp sina motsvarighet till miljonprogramsområden. Det finns en sådan satsning, men i liten skala. En större satsnings skulle gett goda ekonomiska effekter, haft grön profil och verkat för energieffektivisering, och gett många jobb, menar folkets som styr allmännyttan. Dessutom har de flesta företag framme planer för rustningarna.

Så får Jonas Nygren stöd av övriga HSB-Sverige kommer Stenevi och regeringen ha en hårt granskande kritiker i ett före detta kommunalråd som är van att bära bygghjälm.

* * *

Vad är det med KD-folket och jakt?

Ebba Busch var först med att skaffa sig jaktlicens. Hon åkte till Knistad utanför Skövde på en intensivkurs och fick licens. Ungdomsförbundets ordförande Nike Örbrink vill inte vara sämre och har nu ställt in sig på jakt också i skogen.

Ingår f ö jakträtt i Esbjörns fastighet, den som Ebba Busch siktat in sig på?

[caption id="attachment_652071" align="alignnone" width="541"] Jakt på småvilt i denna skog utanför Uppsala? Fast först en fight i tingsrätten.[/caption]

* * *

Zkål i zoomat fullmäktige

[caption id="attachment_653799" align="alignnone" width="437"] Ljunghill i kommunala miljön med dess gnabbande. Foto: Skärmdump Sydsvenskan[/caption]

Kommunalrådet Fredrik Ljunghill (M) i Lunds borgerliga styre har åkt på stark kritik sedan det visat sig att han deltog i ett kommunstyrelsemöte via Zoom från en pub. Det stred mot typ… allt, enligt kritikerna. En bira till besluten kan påverka omdömet kanske och hur var det med att följa coronarestriktionerna?

Fredrik Ljunghill antyder i Sydsvenskan att det var ganska medvetet.

– Jag kan medge att det är lite av ett statement också – ett sätt att nästan räcka finger mot det här babblandet som våra sammanträden i kommunen går ut på, säger Ljunghill till Sydsvenskan.

* * *

Det ultimata poddnamnet!

Doug Ford är konservativa premiärminister i kanadensiska provinsen Ontario. Mest känd tidigare för att vara bror med Rob Ford som var Torontos ökände borgmästare och fick gå efter att ha varit på fyllan i stadshuset och rökt crack bland annat.

Men podden om vad Doug Ford har för sig har detta välfunna namn.

Wag the dog var namnet på den klassiska filmen från 1997 med Dustin Hoffman och Robert De Niroom hur en skapad kris kan rädda en president i trångmål. Allt värd att se om! Det fanns också en blogg i samband med valet 2010 med det välfunna namnet wagthe.blogg.

* * *

Migrationsförslag väcker S-kritik

Migrationsförslaget som lades fram av regeringen nyligen väcker kritik också i regeringspartierna. Unga S-löftet Mathilda Bandarian hör till de som kritiserar S allt hårdare  migrationslinje.

* * *

GT-dag med en f d socialminister och en cittra

Av alla dessa dagar som ska firas kan vi känna att GT-dagen ändå erbjuder en fantastisk möjlighet att kombinera nöje med dagsfirande. Det tycks också tidigare socialminister Ingela Thalén tycka.

Att några GT åtföljs av cittraspelande tycker vi känns självklart. Och maken Lars kompar på fiolen. GT-dagen kan dock firas även utan dessa attribut.

* * *

Vem var kommunalrådet i Nacka det snackades skit om i pausen? 

* * *

Nära en nyhet är också en nyhet

* * *

Vaccinationsrekord!

Starkt jobbat av Gibraltar som vaccinerat över 100 procent av sin befolkning. Är det några av de beryktade Gibraltaraporna som åkt med när de ändå höll på?

* * *

Lika som bär

Apples boss Tim Cook, och statsepidemiolog Anders Tegnell.

För övrigt noterar vi att statsepidemiolog Anders Tegnell fyller 65 år lördag den 17 april. Grattis! Och det passar finfint att den gyllene 56-generationen nu också börjar vaccineras.

I present får han vår förra lika som bär med honom som dessutom är en av våra favoriter.

Anders Tegnell och Frasse i SVT-serien Tårtan.

* * *

[caption id="attachment_653801" align="alignnone" width="193"] Engwall i dag.[/caption]

Svar: Vem där

Personen på bilden längre upp är en ung Jonas Engwall som agerar utfrågare i Ny demokratis valfilm ”Sunt förnuft”. Senare startade han ihop med en Handelskompis snusföretaget Skruf, med bistånd av bland annat trubaduren Bengt Sändhs bror Kent Sändh (jo, faktiskt). I en affär i två steg köptes de 2002-2005 upp av tobaksgiganten Imperial Tobacco för över 500 miljoner. 130 av dem ska ha landat hos Engwall, vars senaste utköp (från Evolution Gaming) gav honom 56 miljoner, enligt Breakit.

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]