Andra akten för Aida

Text: Fokus | Andra Kammaren

Foto: TT

Minns ni Aida Hadžialić? Klart ni gör, det socialdemokratiska stjärnskottet, inte ens 30 år och minister, som åkte dit för rattonykterhet och lämnade regeringen.

Nu är hon tillbaka. Ja, inte i regeringen men på ett viktigt uppdrag för socialdemokratin. Tillsammans med Carina Persson, Karl-Petter Thorwaldssons sambo, ska Hadžialić göra S i Stockholmsregionens valanalys. Det smäller så klart inte lika högt som ett ministerjobb, men är inte obetydligt.

Minns Ardalan Shekarabi. Ett annat S-stjärnskott som i dag är minister men som var ute i kylan, bland annat på grund av friserade medlemssiffror i SSU. Han kom tillbaka i den politiska värmen via just en analys av förlustvalet 2010. Mönstret är tydligt för luttrade sossar som höjer på ögonbrynen åt nyheten.

– Aida är en sådan person som folk grämer sig över försvann, säger en.

Faktum är att Aida Hadžialić bedömdes så viktig för partiet att hon strax före mötet med polisen vid Öresundsbron 2016 skulle slå sina påsar ihop med utrikesminister Margot Wallström. Enligt uppgift till Andra Kammaren skulle de tillsammans - en ung kvinna med invandrarbakgrund och en äldre kvinna, med såväl skinn på näsan som norrländsk trygg bakgrund - tala om svenska värderingar. Ni vet, »i Sverige tar vi i hand« och andra sådana symbolfrågor. Den gången blev det som bekant inte så. Men med en konservativ strömning i politiken, som sannolikt inte avtar efter det här valet, så kommer kanske en andra chans.

– Jag ser fram emot att tillsammans med Carina Persson analysera Socialdemokraterna i Stockholmsregionens valrörelse och framtidsarbete, säger Aida Hadžialić i ett pressmeddelande.


De är »Backroom boys« hos S, M och SD

De brukar kallas »backroom boys«, rådgivarna bakom toppolitikerna som agerar i kulissen. De främsta i skaran har arbetsuppgifter som går utanför att serva partiledaren. De har i stället rollen som yttersta rådgivare, strateger och problemlösare som partiledaren vill ha på högst armlängds avstånd.

I Löfvens närhet: Tobias Lundin Gerdås (till höger om kameramannen) lyssnar in vad Löfven säger. Pressekreteraren Erik Nises, till vänster, bandar. Foto: Simon Rehnström

Från vänster: Wille Birksten (backroom boy S), Fredrik Johansson (backroom boy M) och  Joakim Wallerstein (Backroom boy SD)  

Vid sidan av de uppenbara hos Löfven, statssekreterarna Nils Vikmång och Kristina Persdotter, dyker två namn upp som betydelsefulla strateger hos Stefan Löfven. Tyngst (i dubbel bemärkelse) är Wille Birksten som han plockade med sig från IF Metall. Birksten skyr uppmärksamheten och har förklarat sig vara en person som vill »bli ett med tapeten«. Men i Löfvenkretsen beskrivs han som central, inte minst i näringslivs- och arbetsmarknadsfrågor. Sekreterare i Löfvens omhuldade Innovationsråd.

Tobias Lundin Gerdås klev in i rollen som politisk rådgivare åt Aida Hadžialić när hon blev minister 2014. 2016 gick han till statsrådsberedningens samordningskansli. Dessförinnan hade lysekilsbördige Gerdås jobbat i sex år med opnionsbildning i LO-borgen. Men redan som SSU-ombudsman i Stockholms län hamnade han i hetluften när han uppmärksammade moderater som begått brott på bloggen »Rättvis och balanserad«.

Fredrik Johansson har ett långt förflutet som konsult och partner på Peje Emilssons pr-bolag Kreab, som i många år haft tunga uppdrag för SAF/Svenskt Näringsliv och Moderaterna. Även om han gjorde ett mellanspel som analyschef på Stockholms handelskammare. I Bildtregeringen 1991 - 94 var han talskrivare åt Carl Bildt. Nu är han den politiskt tyngste (även han i dubbel bemärkelse) i kretsen runt Ulf Kristersson. Elaka tungor säger att han rent av har större politisk betydelse än partiledaren själv.

Joakim Wallerstein värvades som kommunikatör till SD 2013 och blev kommunikationschef 2014. När han gick till SD hade han varit konsult på pr-byrån Strandberg Haage. Avhoppet blev minst sagt ett chockbesked för byråns grundare Pelle Strandberg och Sten Haage, som minst av allt ville förknippas med SD. Det beskrevs som SD:s första värvning från den etablerade kommunikationsbranschen. Som kommunikationschef har han fått en roll långt utöver att bestämma »förpackningen” på budskapen.

»Backroom girls« då? Jo, de finns absolut. Förutom Kristina Persdotter inom S framhålls Helena Markstedt. Försteombudsman i SSU Stockholms län på tidigt 2000-tal där hon spelade en central roll i striderna på Ardalan Shekarabis sida, senare blev hon generalsekreterare Fairtrade Sverige. Sambo med LO-ekonomen Torbjörn Hållö, och kompis sedan SSU-tiden med förra ks-ordföranden i hemkommunen Sundbyberg, Jonas Nygren, nu förbundschef på Hyresgästerna.

Till den kretsen hör också Lott Jansson, talskrivare hos Löfven ihop med Anders Thor.

* * *

Böneutrop och kvinnor som säger ifrån  – inte bra!

* * *

Vem är Charlie Weimers?

Apropå veckans politiska avhopp när Charlie Weimers KD gick till SD: Den här inbjudan till en sittning på Vinäger under Almedalsveckan 2009 drog vi oss till minnes. Det lär i dagarna finnas de KD-medlemmar som fortfarande söker svaret på den frågan.

Foto: TT

Det här är Charlie Weimers, tillsammans med sin chef Lars Adaktusson i Bryssel i januari i år. Nu går de skilda vägar.

Men allvarligt talat: i torsdags toppade Rapport 19.30 med att Weimers går till SD. Hur tänkte redaktörer och nyhetschefer då? Var det verkligen dagens viktigaste nyhet?

* * *

Under den Lindh-en

En ljummen sommardag på Södermalm i Stockholm. Med bara en vecka kvar till valet dukade de lokala socialdemokraterna upp till fika. Folk stannade till, hejade, tog en slurk kaffe och en bulle, och snackade politik en stund innan de lommade vidare. Mysigt, och bara en scen bland många i den soldränkta valrörelsen.

Kan man tro. Men de här kvarteren är speciella.

Det var här vid det sjönära Vintertullstorget som utrikesminister Anna Lindh en gång bodde med sin familj. Efter sin död fick hon ge namn åt parken där det nu bullades upp för fika: Anna Lindhs park.

Men Lindh var bara en av många tongivande sossar som slog sig ner kring Vintertullen på 80-talet. I själva verket var kvarteren en tummelplats för socialdemokrater på väg uppåt i karriären. Som kände en dragning in mot stan efter att ha spenderat några år i ett miljonprogram i Farsta eller Vällingby. Här satt Anders Isaksson och skrev »Den politiska adeln«. Det räckte med att han tittade ut genom fönstret..

Trenden är inte lika stark i dag, men lever vidare; än i dag befolkas området av före detta S-profiler, som före detta sjukvårdsminister Gabriel Wikström. Han i ses ibland strövandes runt i kvarteren med sambon Elin Ylvasdotter, före detta ledare för S-studenter som han träffade under åren i SSU. Här bor även före detta jordbruksminister Ann-Christin Nykvist och nuvarande statssekreteraren Madeleine Harby Samuelsson. Andra S-namn i kvarteren är Gunnar Lassinantti, tidigare verksam vid Palmecentret, och David Samuelsson, som var politiskt sakkunnig åt såväl Tomas Östros som Leif Pagrotsky.

Framåt eftermiddagen trappade besökarna vid sossarnas stånd av en efter en. Solen försvann bakom huskropparna. Kaffetermosarna tömdes, på bullfatet låg bara några ensamma bitar pärlsocker kvar. Undrar just vad valarbetarna på andra sidan Riddarfjärden, i stadens borgerliga maktkvarter runt Karlaplan, bjöd på.

S-resultat i kvarteret senast? Jo, 25,7 procent, vilket gjorde partiet störst bland de boende.

* * *

På gågatan vid Sigmatorget i Västerås trängs de åtta riksdagspartierna om utrymmet med valstugorna. En bit därifrån, som sig bör lite utanför, huserar Landsbygdspartiet. 

Tre laxar

SD:s partisekreterare lystrar till efternamnet Jomshof, fast det tog ett tag innan han bestämde sig… Richard Lohikoski (Översatt från finska: Richard Laxfors) -> Richard Johansson  ->  Richard Jomshof  Foto: TT

* * *

Växjömoderaterna har tagit för vana att skoja till det lite i sina valutskick. Här sitter de ledande M-namnen på en träbjälke (Växjö vill framhålla att de bygger mycket i trä). I mitten (ljust hår) KS-ordföranden Anna Tenje, och unga kommunalrådskollegan Oliver Rosengren intill henne. Mest avspänd – som vanligt – är Bo Frank längst till höger, som tidigare var KS-ordförande, nu fullmäktigeordförande. I hörlurarna har han förmodligen Beatles.

I förra valet körde M i Växjö en parafras på Beatles Abbey Road-omslag. Med Frank som Paul (även om han går med fel ben först)..

Bo Frank gjorde sig som ytterst ansvarig politiker känd för att aldrig läsa igenom en kommunal handling, allt drogs muntligt. Lika ofta som han pratade (och fortfarande pratar) politik handlar det om Beatles. Moderaten Frank är särskilt stolt över att ha hållit Beatles-föredrag i Hjalmar Brantingsalen i ABF-huset i Stockholm.

* * *

Efter S-reklamen med Stefan Löfven vid en korvkiosk är det hot dogs som gäller i partiet. Valarbetarna bjuds rent av på korvtårta

* * *

De grönas King-Kong

Sannfinländarnas partiledare Jussi Halla-aho skriver ironiskt »Statsminister Aalto gjorde ett officiellt besök i Sverige.« Touko Aalto – populärt kallad King-Kong – är finska Miljöpartiets partiledare och har, törs vi säga, en lite annorlunda framtoning än Gustav Fridolin.

Fast Fridolin kan bevisligen också få oss att slänga oss efter skämskudden (ni minns väl Europavalvakan 2014?).

* * *

Ironiska Star wars-fantaster eller SD själva? Svårt att avgöra.

* * *

Misstänkt av Morse

I en repriskanal på tv visas Kommissarie Morse. I en komplicerad mordhärva bland engelskstudenter i Oxford dyker ett bekant ansikte upp bland de eventuellt misstänkta. Är det inte… Percy Barnevik, tidigare koncernchef ABB! Jo, visst är det han, men Morse hade ingen anledning att misstänka Percy kan vi avslöja.

* * *

Marksistiska nyheter 1: Assbergssalen på Marks gymnasieskola var välfylld av elever när företrädare för partierna frågades ut. Hetast var frågan om ett basketgymnasium med riksintag.

– Om det är något vi är bra på i Mark så är det basket. Där vet vi att Mark finns på kartan. Det är en identitet vi har och vi har byggt upp en fantastisk verksamhet, sa Niklas Hedenryd (L).

– Det är bra att det finns och fungerar, men vi ska inte lägga några extrapengar på basketgymnasiet på bekostnad av grundskolan, tyckte Elise Arnell (KD).

* * *

Sverige behöver en ny regering. Men Adaktusson tänker hålla sig till riksdagen. Eller…

 

Och kommer han inte in i riksdagen lär han ju akut behöva en ny stabschef till sitt lilla kansli i Bryssel. Detta efter Wexit (Charlie Weimers övergång till SD).

* * *

Hubertus!

Löfven före falukorven.

Trogna läsare av Andra kammaren har säkert noterat att vi återkommer till den så kallade Hubertushögern. Det är vår beteckning på de rådgivare som kretsar runt Stefan Löfven, varav flera jobbade med honom redan när han var ordförande på IF Metall. Då var han trogen stammis på krogen Hubertus i centrala Stockholm, bara ett stenkast från IF Metalls kansli.

I veckan eldade (nåja, talade) Löfven inför fackliga ombud. Och var tror ni han framträdde? Förutom tal hann han med stekt falukorv med stuvade makaroner. Som sig bör i högersossarnas kolesterolstinna maktcentrum.

* * *

Lika som bär

Från vänster: F d SVT-reporter o L-kandidat  Morgan Olofsson (den äldre upplagan) och DN-reportern Viktor Barth-Kron (den yngre upplagan) Foto: TT och skärmdump Viktors val

* * *

Coulrofobi och sosseofobi

M-politiker i Järfälla twittrar om skräckmötet.

* * *

Marksistiska nyheter 2: En förening i Mark stämmer en före detta medlem – trots att personen är död. Den tidigare medlemmen ska ha förskingrat pengar under flera års tid och har varit revisor i föreningen. Det var först sedan personen dött som föreningen fått upp ögonen för att uppemot 400 000 kronor på olika sätt försvunnit.

* * *

Du kan tipsa ledamöterna av Andra Kammaren: [email protected]

Fotnot: Marks kommun ligger söder om Borås och har strax över 34 000 invånare med Kinna och Skene som dominerande tätorter. Där ligger för övrigt Ludvig Svenssons gardinfabrik som Palme ständigt talade om i valrörelsen 1982. Därifrån kommer också Jan Björklund (L). Marksismen är en något oklar politisk inriktning.