Andra kammaren avslöjar: Här är snacksen partiledarna äter till Mellon

Text: Andra Kammaren

Bild: TT (obs! montage!)

Alla vet att vanligt folk kollar på Melodifestivalen och käkar chips. Det är så normcore som det går. Så hur nere med väljarna är våra partiledare?

Låt oss först slå fast: ingen partiledare med nån slags kommunikationsavdelning värd namnet skulle medge att hon eller han INTE kollade på Melodifestivalen.

I folklighetstävlingen finns ingen Andra chansen som räddar en.

Kanske är det därför statsminister Stefan Löfven “inte har tid” att svara på Fokus frågor om mellosnacks. Eller så bastar han och Ulla?

Hans pressekreterare påstår att han tyvärr är “upptagen med en pandemin” när det är allmänt känt att han helst av allt lyssnar på den föga folkliga konstformen opera. Istället skickar s fram pålitliga gruppledaren Annelie Karlsson, som dessvärre inte käkar chips alls utan - räkor? Ännu värre blir det när hon väljer partianthem: Sanna Nielsens Empty Room?

Det sänder minst sagt oönskade signaler.

Värt att notera är att varken Ebba Busch (KD) eller Ulf Kristersson (M) väljer att svara på om hur de tillbringar mellolördagarna. I den senares fall går det i och för sig att hävda att det är i enlighet med moderaternas linje i public service-frågor, där varje slant som läggs på underhållning är en bortkastad skattekrona.

Kungen av Mello är ändå Jimmie Åkesson (SD) som självklart tittar, gärna med familjen. Med stor och flottig fingertoppskänsla väljer han grillchips och folkhemsnostalgiska 80-talshitten Jag har en dröm, med Baden Baden som partianthem.

Vänsterns partiledare Nooshi Dadgostar tillhör inte nej-sidan när det gäller Mellokväll.

Hon tittar på Mello med sin familj, som består av make och dotter.

Snackset är “självklart chips” vilket ger mer stilpoäng än räkor i väljarbasen.

Fokus har bett alla partiledare välja en låt som partianthem. Dadgostar går på ett säkert kort, ABBA, men inte något av supergruppens bidrag, Waterloo eller Ring, ring! Istället får det bli Dancing Queen. Snyggt!

Centerns Annie Lööf laddar upp med en uppenbart centerpartistisk snacksbuffé, småskalig och med egna valmöjligheter. På soffbordet står “flera olika mindre skålar fyllda med lösviktsgodis, popcorn och chips.” Varför välja när man kan ha 73 olika sorter?

Det är en familjekväll för Lööfs, där äldsta dottern i år för första gången får sitta uppe och titta på Melodifestivalen. “En stor kväll tillsammans för lilla familjen” konstaterar centerledaren, som väljer Loreens vinnarlåt Euphoria som partianthem.

Här uppstår en helt ny konfliktyta med Liberalerna. Nyamko Sabuni väljer nämligen också Euphoria, en låt som “vi liberaler älskar att spela på våra kongresser”.

Förmodligen är det refrängen “We're going up-up-up-up-up-up-up” som lockar.

Men någon populist är Sabuni inte, tvärtom.

Till skillnad från övriga partiledare tvekar hon inte att meddela att hon inte kollar på några deltävlingar, istället är det bara finalen som gäller.

Snacks? Inga snacks alls. Bristen på publikfrieri är beundransvärd. I synnerhet som Sabuni i förra veckan till skillnad från alla andra partiledare förklarade för Sveriges Radio att hon “inte hade något favoritlag” i fotboll.

Märta Stenevi (MP) tycks också inne på att en stigande trend vore bra.

Som partianthem väljer hon därför Rise like a Phoenix.

Snacksen, det är en förhandlingsfråga som allt annat för mp. “Popcorn om jag får bestämma, chips om jag blir överkörd av barnen” hälsar hon. Lite tvärtemot förhållandet med regeringspartnern s med andra ord.

Hela listan: Det äter partiledarna till Melodifestivalen!

Nooshi Dadgostar (V): Käkar chips, spelar Dancing Queen – ABBA

Annie Lööf (C): käkar chips, smågodis och popcorn, spelar Euphoria – Loreen

Ebba Busch (KD): (inte återkommit med svar)

Ulf Kristersson (M):(inte återkommit med svar)

Märta Stenevi (MP): käkar popcorn, spelar Rise Like A Phoenix - Conchita Wurst

Jimmie Åkesson (SD): Käkar grillchips, spelar Jag har en dröm –Baden Baden

Nyamko Sabuni (L): Inga snacks, spelar Euphoria – Loreen

Stefan Löfvens stand in Annelie Karlsson, gruppledare (S): Käkar räkor, spelar Empty Room – Sanna Nielsen

* * *

Misstämning på Reinfeldts sommarö

Storholmen är en högst speciell ö i Stockholm, nordöst om Lidingö och med Djursholm i öster. Ön har både fast bosatta och fritidsboende. Bland dem som sökt sig hit finns Fredrik Reinfeldt och Roberta Alenius, förre M-europaparlamentarikern Christofer Fjellner, debattören och författaren Per Grankvist liksom SVT-grävaren Fredrik Laurin (med bl a Teliaaffären, Egyptenutvisningarna mm). Tidigare bodde riskkapitalisten och tidigare vd:n på Svenskt Näringsliv, Ebba Lindsö, här. Men ex-maken Roger Magnergård (presschef på Postkodlotteriet) bor kvar på ön. Mats Johansson, riksdagsledamot (M) och tidigare Timbro och SvD, som avled 2017, bodde också på ön.

Men även tidigare Expressen-skribenten Eric Erfors har ställe där och har nu hamnat i bråk med Storholmens tomtägarförening. En försenad årsavgift gjorde att föreningen skickade fogden på Erfors som skriver att han snällt och lydigt betalat avgiften punktligt i 24 av 25 år.

Så f d statsministern med familj måste se upp och ha koll på inkorgen eller posten, annars riskerar de hamna hos Kronofogden.

* * *

 

Ännu ett (omdiskuterat) Carl Bildt-porträtt

Avbildandet av Carl Bildt som tidigare statsminister i riksdagen blev en snackis.

Men nu finns det också ett porträtt av den tidigare utrikesministern på Utrikesdepartementet.

Carl Bildt skriver själv om det på twitter: ”Nya tider. Sedan Axel Oxenstierna har det gjorts oljemålningar av Sveriges utrikesministrar, men i dag bröts den traditionen och Ann Linde invogde med en trevlig ceremoni och generösa ord ett mer modernt fotografi av mig att foga till raden av oljemålningar”.

Sveriges ambassadör i Italien, f d partiledaren (L), Jan Björklund, regaerade direkt:

”Borde varit oljemålning tycker vi konservativa. Du är så radikal och progressiv”.

* * *

På tal om Carl Bildt och Melodifestivalen. Vem kommer ihåg den här kavajen?

* * *

S-krisen efter Springsteens rattfylla

Som alla vet är det en socialdemokratisk plikt att lyssna på och hylla Bruce Springsteen, i partiledarskaran Mona Sahlin, Håkan Juholt och Stefan Löfven hyllas han samfällt och alla tre kan recitera strofer ur ”The River” eller ”Rosalita”. Samtidigt som Göran Persson trodde att Springsteen var en hedgefond.

Springsteenspelningarna i Sverige går f ö som de sammankomster som samlat flest S-sympatisörer genom åren.

Och så detta, Springsteen fast för rattfylla. Det skedde strax efter att han medverkar i Super Bowl-reklamen för Jeep på temat ”Reunited America”. Reklamfilmen drogs snabbt in av Jeep efter avslöjandet, men finns än så länge att se här.

[caption id="attachment_651740" align="alignnone" width="551"] Chevrolet Impala à la Springsteen.[/caption]

Sedan återstår naturligtvis frågan: hur mycket Jeep är Springsteen? Cadillac Ranch och Pink Cadillac funkar ju, men Racing in the streets med en Jeep? Jo, Bruce verkar på senare år blivit Jeep-förare med en Jeep Cherokee och har annars mer varit begiven på Chevrolet än Cadillac.

* * *

Östgötarna tar över?

Östgöten Matilda Ekeblad är redan ordförande för moderaternas ungdomsförbund MUF, och nu ställer sig en annan östgöte upp och kandiderar till att bli socialdemokratiska SSU:s ordförande.

Lisa Nåbo, 26, Linköping meddelar att hon kandiderar att ta över efter Philip Botström (från Filipstad).

Just östgötarna har strikta förhållningsssätt på SSU:s kongresser, det lärde vi oss genom ett av våra absoluta favoritcitat någonsin från den politiska världen:

”Själv fick jag inför min första SSU-kongress lära mig att man som östgöte alltid röstar emot Skåne i politiska frågor, men däremot alltid med Skåne och då också alltid emot SSU Stockholms län i stadgefrågor”, skrev Lotta Ilona Häyrynen chefredaktör för frihet.se 2018.

* * *

[caption id="attachment_651764" align="alignnone" width="556"] Bröderna Ford när det begav sig. Efter Robs död har Doug fått en mäktig roll som premiärminister i Ontario.[/caption]

Ontarios premiärminister Doug Ford om äggmackor

Ni minns säkert Rob Ford, världshistoriens mest skandalomsusade borgmästare, som härjade runt i Toronto. Efter crackhistorier och fylleslag i Torontos stadshus tvingades han dra sig tillbaka och avled i cancer 2016.

Brodern Doug Ford tog vid och lyckades i senaste valet lägga beslag på posten som premiärminister i provinsen Ontario. Doug har inte varit lika stökig som sin bror, men väckte visst uppseende på en presskonferens om corona nyligen. Han kommenterade en pågående batalj om cafékedjan Tim Hortons beslut att ersätta den omelettliknande ”äggpucken” i sina äggmackor med nystekta ägg.

Doug Ford tog tydlig ställning för de fräscha äggen, innan han satte på sig munskyddet prytt av Toronto Maple Leafs logga.

* * *

Höga hotellpriser hos Trump den 4 mars

Trumpanhängarnas samling i Washington den 6 januari ledde till ökad beläggning under några dagar på Trump International Hotel i Washington.

Nu väntar de en ny anstormning den 4 mars. För ett QQ-rum får gästen då betala 1 745 dollar när det annars kostar 745 dollar.

QQ-rum? Nä, det har inget med Qanon att göra, utan står för två queenbäddar.

Vad sker den 4 mars? Jo, enligt just Qanonkonspiratörerna (vrickat) kommer då Donald Trump att insväras som USA:s 19:e president.

Allt bygger på ett huvudlöst resonemang om att USA i hemlighet omvandlades till ett företag 1871, och att Ulysses S Grant som svors in som president den 4 mars 1871 var USA:s sista legitima president.

Övriga hotell har dock inte märkt någon anstormning av bokningar denna dag och har en annan prissättning för dagen.

* * *

[caption id="attachment_651782" align="alignnone" width="495"] Nyvässade spelare.[/caption]

Hur frissar sig elitfotbollsspelarna under pandemin?

I Tyskland har ett nästan två månader lång stängning för besök hos frisörer varit en av åtgärderna under hösten och vintern. Många är förundrade över att spelarna i elitserien Bundesliga ändå kommer ut på plan och ser, ja, väldigt nyklippta ut.

* * *

Fotodebatten härjar i norska S

Det började med ett hemmahosreportage hos norska S-ledaren Jonas Gahr Støre, men det var inte vad han sa i intervjun som orsakade debatt utan bilderna. På bilden från hans kök står en flaska Jägermeister i bakgrunden.

Gahr Støre kommer från en överklassfamilj, är god för tvåsiffrigt antal miljoner och är utbildad på franska elitskolor. Var detta nu ett försök att verka folklig, undrade många på sociala medier. Något klarläggande har dock inte kommit.

Men det följer på en debatt om ett bokomslag på den bok som kom i höstas med partiets vice ordförande Hadia Tajik.

”Är färgvalet och poseringen ment att leda tankarna mot 50 Shades of Grey? Det är i så fall ett underligt val, sett mot bakgrund av de utmaningar de haft i Arbeiderpartiet de senaste åren, när äldre män i maktposition i sina sexualiserade blickar på unga kvinnliga partikollegor har varit kärnan i problemet”, skrev Karoline Holmboe Høibo, fakultetsdirektör på Stavanger universitet i en betraktelse.

Hadia Tajik blev rasande och gick till motangrepp:

”Att fastslå arbetarklassens äkthet är baserad på om de fönat håret och sminkat sig eller inte är en märklig form av identitetspolitik, som har påfallande många anhängare också på vänstersidan. Andra som också är trötta på detta kan läsa bokens kapitel om yttrandefrihet och behover av starkare nationellt samförstånd”, skrev hon bland annat i ett långt motinlägg.

Tilläggas kan att det går rätt dåligt för Jonas Gahr Støre inför höstens val, och kanske debatten egentligen utspelar sig kring Norges nästa S-ledare. Hadia Tajik var rekordung kulturminister i Jens Stoltenbergs regering fram till 2013. Och numera alltså även nestleder, det trevligare norska uttrycket för vice ordförande.

* * *

Ännu ett inlägg från Norge

* * *

Brandskattad fackföreningsrörelse?

Pr-triumf för Centerstudenter eller ett angrepp på svenska fackföreningsrörelse? Meningar är - föga förvånande - delade. Fast C-leden tycks inte ha koordinerat sina svar. Annie Lööf tog avstånd, Emil Källström tyckte det var kul (eller var det en björnkram?):

Samma gäller för övrigt hockeyinställningen (ledtråd: Ådahl är Leksandsanhängare, och Emil Källström värnar om sitt Modo)

Bästa kommentaren på LO-bränningen kom från Mjölbypartiet:

* * *

Senaste hypen- clubhouse

Det låter ju, ja... spännande...

Frågan är dock om inte den här varianten vinner i längden:

* * *

Amanda Sokolnicki drar tillbaka sitt stöd för guvernörkandidaten....

* * *

Den här serien skulle vi vilja se i Sverige. Politiker prövar på att vanligt knegarjobb under två dagar

Här är en som redan börjat och testar färdigheterna som dammsugarförsäljare:

* * *

Det går fort i bandy...

Två månader tog det – sedan hade Paulina Neuding klivit av rollen som chefredaktör för Bulletin och ersatts av... Ivar Arpi!

Enligt källor till Andra kammaren har det redan knorrats internt bland vissa skribenter. Är det här en konsekvens av det?

I texten som lades ut på Bulletins hemsida i samband med chefsskiftet noterar vi att man skriver att tidningen har 8 000 prenumeranter och 30 anställda. 30 anställda är enormt mycket för en nystartad tidskrift. Kan det möjligtvis vara så att man räknat in frilansmedarbetare bland de anställda?

* * *

Efter paddel - detta kan bli nästa innesport:

[caption id="attachment_651755" align="alignnone" width="555"] Huggkubbscurling! Helt rätt![/caption]

* * *

Poddar - är det inte väldigt borgerligt?

* * *

Kan det bli större? Ardalan Shekarabi porträtterad i sin gamla hemstad Manchester (med Unitedtröjan på plats). Nu väntar vi på Gefle Dagblads motdrag. Men Gefle IF-tröjan är kanske inte lika åtråvärd längre?

* * *

Lika som bär

[caption id="attachment_651744" align="alignnone" width="402"] Annie Lööf partiledare C, och Nicolle Wallace, kommunikationschef i Vita huset under George W Bush och numera tv-kommentator.[/caption]

[caption id="attachment_651778" align="alignnone" width="413"] Eva Stenberg, politisk kommentator DN, och Eva Nordmark, arbetsmarknadsminister.[/caption]

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]