Den liberala vålnaden spökar

Text: Fokus | Andra Kammaren

Gör din egen Björklundare! Se världen med liberala ögon!

 »Hur ska man förstå globaliseringen om man inte kan skilja på Kina och Kinna« undrade Jan Björklund i ett skolpolitiskt utspel för en vecka sedan. Ann-Charlotte Marteus på Expressen har uppmärksammat att det är ett återkommande retoriskt knep, och kallar det för en »Björklundare«.

Eftersom Björklund gärna hänvisar till orter i sin gamla hemkommun Mark så har vi sammanställt en lista för dig som vill svänga dig med en äkta Björklundare i debatten.

Det kursiverade ordet kan ersättas med näst intill vad som helst som figurerar i den politiska debatten.

»Hur ska man kunna förstå trettioåriga kriget om man inte kan skilja på Istorp och Istanbul?«

»Hur ska man kunna förstå reformationen om man inte kan skilja på Horred och Horry County?«

»Hur ska man kunna förstå digitaliseringen om man inte kan skilja på Hajom och Hanoi?«

»Hur ska man kunna förstå ortopedi om man inte kan skilja på Fritsla och Freetown?«

»Hur ska man kunna förstå västgötska om man inte kan skilja på Borred och Bisjkek (huvudstad i Kirgzistan)?«

»Hur ska man kunna förstå fotboll om man inte kan skilja på Fotskäl och Fongafale (huvudstad i Tuvalu)?«

»Hur ska man kunna förstå härskarteknik om man inte kan skilja på Härkila och Harare?«

»Hur ska man kunna förstå ellära om man inte kan skilja på Ubbhult och Ulan Bator?«

»Hur ska man kunna förstå liberalismen om man inte kan skilja på Älekulla och Andorra la Vella?«

»Hur ska man kunna förstå brottsbekämpning om man inte kan skilja på Björketorp och Bujumbura?«

Här är då en titt på hur marksismen numera får prägla världspolitiken med sina influenser.

AKK

Källa till kartan: Google, Lantmäteriet, Västgötaskolan, Liberalernas arbetsutskott, FN, UPI, Gamla testamentet, Västgöta-Bengtsson, KTH, Skolöverstyrelsen, Skolans världsatlas 1969

* * *

LOAK

Borg

Kanske sugen på jobb i LO-Borg-en?

 

* * *

KD-gnagare

Veckans stora dramatik utspelade sig inte i politiken – jo, nästan – utan på AIK Fotbolls årsmöte. Pr-konsulten Simon Strand – som ska ha haft en hemlig roll i S-kansliet under valrörelsen 2014 – agerade upprorsmakare och såg till att horder av medlemmar kom på årsmötet och valde tidigare Metro- och DN-chefen Eric Ljunggren till ordförande.

Men de valde också en spännande valberedning: där sitter artisten Niklas Strömstedt och KD-riksdagsledamoten Caroline Szyber som också sköter klubban i Civilutskottet.

* * *

Alla vill vara som OP

Alla sossars våta dröm är att bli sin tids Palme. Att kunna påverka storpolitiken där ute i stora vida världen och, vem vet, kanske en dag belönas med en paradgata i ett land i långtbortistan. Eller som Östen Undén, utrikesminister (1924-26, 1945-62) som fick ett helt  berg i Bulgarien uppkallat efter sig.

En som länge jagat Palmestatus är Margot Wallström, hon som knappt innanför dörrarna till Arvfurstens palats efter valet 2014 såg till att bli persona non grata i Israel (erkännandet av Palestina). Senast ut är Stefan Löfven, som i förra veckan med sin numera blankpolerade skolengelska förkunnade att Sverige minsann finns där vid USA:s sida, närhelst The Donald vill ta upp tråden med Kim Jong-Un.

Åh, tänk om Sverige blir skådeplatsen för Trumps möte med den nordkoreanska diktatorn Kim Jong-Un, viskar folket i regeringskvarteren upprymt! Det hade ju suttit fint i den stundande valrörelsen.

Men än så länge har frågan inte ställts till svenskarna, kan Andra Kammaren avslöja. Kanske blir det istället vår ständiga antagonist i spelet om vem som är mest neutral, Schweiz, som får anordna mötet. Eller norrmännen, kineserna, eller för den delen FN-delegationen vid gränsen mellan Nord- och Sydkorea.

Nåja, ännu finns det ingen anledning att misströsta. Mötet förväntas äga rum tidigast i maj och redan i nästa vecka kan ett ljus kastas över frågan, avslöjar en källa. Skönt var ju det. För som Olof Palme, i ett citat av Stig Dagerman, uttryckte det i sitt kongresstal 1984: i tider som saknar hopp finns inte något värre fängelse än framtiden.

* * *

Ormgåva till blivande socialminister

Apropå sossarnas förhållande till Nordkorea kan vi påminna om när unga S-löften åkte dit på 70-talet för att studera samhällsbygget och jucheidén. En av dem var dåvarande SSU-ordföranden Lars Engqvist som vid hemkomsten hade med sig en typisk nordkoreansk souvenir i gåva: en orm i sprit.

Problemet var att han fastnade i tullen på Arlanda, och hade köpt ut sin vanliga ranson tullfritt. Tullarna vände och vred på flaskan, men Engqvist lyckades övertyga dem om att inte betrakta det som sprit utan just en souvenir.

Fast allt kan hända i glada vänners lag, och en midsommarafton tog drickat slut. Så Engqvist korkade upp den nordkoreanska flaskan och hällde upp till gästerna.

– Det kändes lite märkligt när man såg ormen sticka fram sitt huvud i flaskhalsen, erkände han efteråt.

* * *

Marksistiska nyheter 1:  Det blir inga kommunala husvagnsplatser i Mark. Socialdemokraternas två år gamla motion fick nobben av kommunstyrelsen. I motionen menar S att äldre som bor i lägenheter har problem att hitta husvagnsplatser, och i stället måste hyra lokaler på andra platser i kommunen eller utanför kommunen.

* * *

Lika som bär:

Likasomb1

Leslie Nielsen, skådis och Johnny Magnusson, tidigare regionstyrelsens ordförande (M)  i  Västra Götaland

* * *

Liberal vålnad

I Folkpartiet, förlåt Liberalerna, spökar en vålnad från förr. Nej, den här gången är det inte Nyamko Sabuni som är ute och söker bekräftelse för en stundande comeback. Det är förra partiledaren Maria Leissner som helt oförblommerat är ute och klandrar partiet offentligt. I vilket annat parti som helst hade detta höjt på ögonbryn. Det hade rent av ansetts osmakligt av en före detta partiordförande att kritisera en sittande ledning. Men i Liberalerna 2018 belönas den här typen av kritik med uppskattning, åtminstone bland partiets mjukisar som drömmer sig bort från ett till synes evigt majorsstyre.

* * *

Marksistiska nyheter 2:  Kommunalrådet Lisa Dahlberg toppar Socialdemokraternas vallista till kommunfullmäktige. De fyra översta namnen är de samma som vid förra valet, men längre ner på listan finns många nya namn.

* * *

Du vet väl att du kan tipsa Andra Kammaren: [email protected]

Fotnot: Marks kommun ligger söder om Borås och har strax över 34 000 invånare med Kinna och Skene som dominerande tätorter. Där ligger för övrigt Ludvig Svenssons gardinfabrik som Palme ständigt talade om i valrörelsen 1982. Därifrån kommer också Jan Björklund (L). Marksismen är en något oklar politisk inriktning.