Djur och svenska politiker – en sällsynt dålig kombination

Text: Andra Kammaren

 

Mjölk, kor och andra politiska djur  

Alla hade nog kunnat upptäcka det. Men Andra Kammaren gjorde det med morgontrötta ögon vid frukostbordet: vem var där på mjölkpaketet?

Var det inte? Jo, det måste det vara. Före detta statsministern och utrikesminister Carl Bildt. I egen hög person, eller en tecknad Carl Bildt rättare sagt.

Carl Bildt har inte kommenterat saken på twitter, vare sig på svenska eller engelska, det vore annars rätt roligt att hans internationella kontakter fick ta del av upplysningen om att han nu toppar sin karriär med att vara med på mjölkpaketet.

Var det inte Joakim Pirinen och Socker-Conny som hävdade att makten egentligen finns hos den som skrev texten på mjölkpaketen?

Mjölk är för övrigt minerat område i politiken. Minns när Olof Palme i en partiledarutfrågning fick frågan vad en liter mjölk kostar och inte kunde svara. Skulle Anders Holmberg lägga till det som fråga i SVT:s 30 minuter skulle det ju bara fungera en enda gång. Sedan skulle alla kolla det på förhand. Och en pressis eller politisk rådgivare ska numera kunna bli väckt mitt i natten och svara på frågan vad en liter mjölk kostar. Fast problemet är att det finns så många sorter i dag…

Men politiker och animaliska produkter och djur är ett kapital för sig. Vem minns inte statsminister Göran Perssons dans med kossan Doris i ett barnprogram?

Eller när jämställdhetsminister Jens Orback (S) fick frågan om samkönade äktenskap och parförhållanden och trasslade in sig rejält. ”Jag hade en faster som bodde i Kanada och som bodde med en häst”.

Eller när lantbruksminister Eskil Erlandsson (C), trotsade vikingasjukan och beskrev de svåra avvägningar man står inför när vad som är tidelag ska definieras.

I vårt grannland Danmark ställde minkarna till en affär för statsminister Mette Fredriksen (S) som nog aktar sig för djurpolitik hädenefter. Långt innan minksaken hade hon däremot fått hela folketinget att storskratta när hon berättade om en detalj i budgeten: inköp av elefanter och kamelen Ali.

Fast dyr kan ikke undGÅS som en dansk skulle säga, och se ut som en man häller vatten på (varför ska just gåsen utsättas för duschar?).

Och två rubriker fick oss att haja till: ”Frederick Federley öppnar för comeback: ”Är ett politiskt djur””, och ”Navalnyj är ingen nationalist, han är ett politiskt, djur”.

Fanns det politiska djur, undrade Andreas Ericson i tidskriften Neo för fler år sedan. Jo, de fanns.

Som Centerpartiets gruppledare och talman Torsten Bengtsson som skrev en riksdagsmotion om att burfåglar skulle befrias och som efter det ständigt fick höra talas om det.

”Livstids fängelse utdöms endast för mycket allvarliga brott som mord
o. d. Benådning sker dock ofta efter avtjänande av tio år av straffet”, skrev Bengtsson (vars son Ove Bengtsson var landets främsta tennisstjärna strax före Björn Borgs entré på de stora banorna).

Eller Jan Emanuel Johansson, ni vet han Ex-Robinsonvinnaren som sitter och låtsas vara sosse i debatter med olika borgerliga partiledare på en märkligt webbkanal (Ulf Kristersson, Ebba Busch, Jimmie Åkesson). Som riksdagsledamot ömmade han särskilt för djuren. Och i en direktaktion tog han sig särskilt an apan Ola.

Apan Ola hade spelat på teaterscenerna och på film. En apa är alltid helt OK att ha med i handlingen. När Ola sedan besegrade Sveriges mäklarelit i en aktietävling var berömmelsen ett faktum.

Ola hamnade på märkliga vägar i Thailand, och Jan Emanuel inledde 2003 en räddningsaktion. Men en tsunami kom emellan och Olas öde är sedan okänt. Jan Emanuels plan tycks ha varit att ta honom till Kenya. Under resans gång hamnade Jan Emanuel i ett häftigt ordbråk med den svenske ambassadören i Thailand som han kallade ”Jävla rikspucko”.

Andreas Ericson berättar också om riksdagsmannen James Dickson som satt för Högerpartiet och en gång hade med sig en snok i riksdagens talarstol.

Riksdagsledamoten Siw Persson (L) spårade ur på många områden, men hon han också skriva en motion 1997 om ”aphållning” och kräva ”att aphållning inte bör ske i källarplanet i det nuvarande djurhuset”.

Marietta de Pourbaix-Lundin som satt i riksdagen för Moderaterna ömmade också för djuren. Hon ville bland annat ”skärpa kraven vad gäller import av apor och andra djur för försöksändamål och för att skärpa reglerna vad gäller hållande av apor för försöksändamål”. Liksom hon uttryckte oro för cirkusdjuren: ”det viktigt att elefanter och sjölejon som används av cirkusar ges samma goda vård och förvaring som dem som hålls på djurparker”.

[caption id="attachment_653163" align="alignnone" width="194"] Talade ut om elefanten i barnkammaren. Foto: riksdagen[/caption]

Regeringen brukar ligga lågt i djurfrågor, men vi hittar ett tidigare inlägg från Matilda Ernkrans där hon i riksdagen pratar om elefanter:

”Min pappa brukar berätta att han fick läsa samma barnbok för mig om och om igen – Dumbo, den flygande elefanten. Det var min älsklingsbok. Den handlade om en elefant som hade alldeles för stora öron. De andra elefanterna retade honom, men så småningom visade det sig att de där stora öronen var det som gjorde Dumbo alldeles unik. Han kunde nämligen flyga”.

* * *

[caption id="attachment_631328" align="alignnone" width="566"] Partisymboler i större skala på plats på American University i Washington. Foto: A K[/caption]

Apropå elefanter måste vi naturligtvis komma in på detta med djur som partisymboler. Alla vet ju att elefanten står för republikanerna och åsnan för demokraterna i USA. Men varför?

Jo, åsnan går ända tillbaka till 1820 och attackerna på demokratiske presidentkandidaten Andrew Jackson som kallades ”A Jack-ass”. 1870 dök den upp som partisymbol i en satriteckning och vad skulle då republikanerna ha – jo, en elefant.

     

Libertarian party använder igelkotten. Något för svenska L?

Varför har då inte svenska partier några djursymboler? Vi vet inte, det är blommor som gäller, men det är dags att göra något åt saken.

Vänsterpartiet – Räv

Räve har ett tillplattat ansikte, triangelformade upprättstående öron, en ganska spetsig nos och en yvig svans. Håller sig gärna för sig själv eller i rävflock, men är alltid beredd att gå till attack. Säg marknadshyror eller vinster i välfärden och du får ett morrande läte till svar.

Centerpartiet – Ko

I allmänhet ett fridfullt och anpassningsbart djur, som söker samförstånd i egna gruppen, och betraktas inte som ett hot mot de andra djuren. Om en pudel närmar sig kan dock den annars fridfulla kon bli lätt aggressiv. Trivs i sin hage och är lättledd.

Sverigedemokraterna – Pudel

Finns i olika storlekar och olika behåring. Normalt sett en fridfull ras som inte ställer till bekymmer, men kan i pressade lägen kan den uppträda aggressivt och gläfsa argt. I dessa lägen har de lätt för att stöta ur andra pudlar ur flocken, speciellt de icke-renrasiga som visat dålig lydnad, utstötning kan kombineras med s k pudling. Är portad på Finlandsbåtarna.

Miljöpartiet – Fjäril

På grund av det mycket stora antalet arter är också antalet olika strategier för överlevnad stort. Förpuppas efter att de parat sig med andra, men betraktas som svårfångade, och kan vid angrepp flaxa okontrollerad med sina vingar. Besväras av vindar.

Moderaterna – Sengångare

Kännetecknas av sitt lättrörliga huvud som kan vridas 270 grader. Svansen är bara en liten stump eller helt tillbakabildad. Sengångaren rör sig mycket långsamt och har även extremt dålig syn och hörsel. Däremot har den utrustats med ett relativt bra luktsinne, och kan nosa sig till positioner där det finns föda.

Kristdemokraterna – Groda

Stjärlösa groddjur bildar ingen enhetlig taxonomisk grupp. Hoppar fram snarare än kryper och kan med snabbhet ta sig till helt nya positioner. Äldre arter är inte lika lättrörliga. Deras storlek varierar, men inför hot brukar djuren pumpa upp sina kinder för att kännas mer hotfulla. Trivs på skogstomter i nära anslutning till vatten.

Liberalerna – Igelkott

Marklevande djur vars förekomst allvarligt hotats av giftiga utspel, trafiken i politiken och andra djur (t o m kon) och är därför rödlistade. Finns nu även på listan ”Nära hotad”.

[caption id="attachment_653147" align="alignnone" width="446"] Sossebjörn? Samtliga djurbilder: TT[/caption]

Socialdemokraterna – Björn

I grunden ett rovdjur som förekommer främst i norra Europa i sin ursprungliga art. Aggressioner från främmande djur bemöts i allmänhet med ett dovt brummande som i särskilda fall kan övergå i närmast skrikande läten. Går vintertid i ide då djuren ägnar sig åt s k idérådslag. Arten är hotad i vissa länder i Europa. Från ett stor antal i Sverige har stammen krympt de senaste decennierna.

* * *

Hon fick fingret

15-åriga skoleleven Nick Larsen är veckans kändis i dansk politik. En dag kom statsminister Mette Frederiksen på besök. Ett sådant där käckt riggat samtal mellan en ledande politiker och de unga. Och – med fototillfälle.

Det var då Nick slog till.

Han visade fingret synligt, och fotografen som stod bakom statsministern såg det.

Stormtrupperna i Men In Black som protesterar mot de danska coronarestriktionerna hyllar nu den unge Larsen för hans tilltag. Mette då? Jo, hon publicerade bilden efter besöket på Bavneskolan i Dalby på Själland, men den är numera borttagen.

* * *

Göteborg – nu ännu närmare Danmark

Det är inte bara Stenabåtarna som förbinder Göteborg med Fredrikshavn på norra Jylland. Till det som importeras den vägen kan nu också räknas S-politik. Sossarna i Göteborg har blivit (jämte S-politikern Jimmy Jansson i Eskilstuna) den främsta förespråkaren för den barska socialdemokratin.

Grunddragen har hämtas från den omsvängning som S i Danmark gjort sedan de valde Mette Frederiksen till partiledare 2015 (ja, vi vet att hon dyker upp igen, men detta kan vara en av de starkaste politiska trenderna just nu, och vi har blivit lite smått besatta av henne). Enkelt uttryckt: gå till höger i migrationsfrågor och brottslighet, gå till vänster i ekonomisk politik och välfärdsfrågor.

I veckan hade DN en intervju med Blerta Hoti, S-kommunalråd i Göteborg (som vi uppmärksammade som ungt löfte redan 2019), som visar en del av omsvängningen i Göteborg. Här är några exempel från S-politiken i Götet:

  • S i Göteborg har drivit förslag om att alla som anställs i barn- och äldreomsorgen måste klara ett test i svenska språket.
  • De vill se någon form av test i svenska och samhällskunskap.
  • De vill satsa mer på trygghetsområdet än det borgerliga styret.
  • De vill skära ned på tiden som de nyanlända som kommer enligt bosättningslagen ska garanteras ett boende. Två år i stället för fyra i dag, och tre år för barnfamiljer mot fem i dag.
  • De vill utvärdera ”all integrationsrelaterad verksamhet”.
  • De vill stoppa bidraget till det muslimskt inriktade studieförbundet Ibn Rushd

När de petade sin ledare i Stadshuset, Ann-Sofie Hermansson, efter valet tolkades det som att det var hennes engagemang mot hedersvåld och extremism som fått socialdemokraterna i Göteborg att se rött. Dock tyckte partimajoriteten att det blivit lite för mycket av det i valrörelsen. Men när de under tidigare fackombudsmannen (Byggnads)  Jonas Attenius ledning nu själva börjar förbereda sig för valrörelsen 2022 är det helt tydligt ett barskt parti som tänker gå till val. Och det kanske blir fler importresor till Fredrikshavn?

* * *

[caption id="attachment_639272" align="alignnone" width="467"] Lena Hallengren 2002. Här 28 år gammal och ny i Göran Perssons regering och hittills opåverkad av ANDT-strategier. Foto: TT[/caption]

KAL OCH ADA? Alla dessa akronymer

Socialminister Lena Hallengren (S) presenterade nyligen regeringens nya ANDT-strategi eller snarare en ny ANDTS-strategi. Sedan 2011 finns nämligen strategin för att skydda invånarna mot skadliga effekter orsakade av alkohol, narkotika, dopning och tobak.

Nytt är att strategin nu ska inkludera spelberoende, narkotikaklassade läkemedel och tobaksfria nikotinprodukter. Eftersom spelmissbruk nu finns med, kommer det läggas till ett S i förkortningen ANDT, meddelade Socialdepartementet.

I börjar fanns ANT. Det stod för alkohol, narkotika och tobak. Alla som varit in närheten av en ungdomsorganisation vet att det fanns pengar att söka för att ordna så kallad ANT-upplysning. Men tiden gick och så skulle doping in också. Det blev ANTD. Nu ska även spel in, så det blir ANDTS.

Nästa tippar vi blir förkortningen ANDATS, där även det omfattande alfabetsmissbruket kan omfattas.

Samma fenomen finns på fler områden. Först hette det HBT, sedan HBTQ och nu HBTQI, men vi har också sett den mer heltäckande versionen HBTQ+, där plus står för allt och alla som inte kan tänkas omfattas av H, B, T eller Q.

Kanske mer passande för båda akronymerna vore att använda ∞ på slutet?

Lite i samma område ser vi att SKR:s dotterbolag SKL Kommentus byter namn till Adda. Namnbytet ses som ett naturligt steg efter att SKR i slutet av 2019 bytte namn från Sveriges kommuner och landsting, skriver de. Jo, vi fattar. Men Adda? Det ska enligt Adda ”på ett tydligare sätt associeras till verksamhetens syfte, ”att addera värde och nytta till våra kunder i offentlig sektor”. Jo, jo, görsköj hälsar sKaL och Adda...

[caption id="attachment_653156" align="alignnone" width="262"] Anti-tobaksstrategi?[/caption]

* * *

Samgående (suck)... och problem

Ett förslag om hur Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet kan gå samman finns nu. Ordföranden för LR, Åsa Fahlén, berättar att utredningen har påskyndats av att Lärarförbundet har begärt att gå ut Tjänstemännens centralorganisation (TCO). Det finns alltså en möjlighet för dem att istället bli medlemmar i Saco.

Fast det som föreslås i utredningen är egentligen att tre fackförbund ska bli två. Det ena Sveriges lärare och det andra Sveriges skolledare.

Nu ska frågan om skilsmässa utredas fram till LF:s extrakongress i september 2021. LF har 232 000 medlemmar, TCO:s medlemsantal på 1,4 miljoner skulle därigenom krympa rejält.

Hur bedömer du intresset hos Lärarnas riksförbund för samgående?
– Det fanns inte i september. Nu äger de sin process och vi vår. Ingen kan beklaga deras beslut mer än jag. Men det är som det är, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand till Arbetsvärlden i december 2020.

Skulle de gå samman återstår ju namnet. LRF är ju redan upptaget. Risken är naturligtvis att det blir något obegripligt, som när kommunaltjänstemännen bytte till Vision, eller Jusek gick ihop med Civilekonomerna och blev Akavia, som låter som ett kosttillskott.

Vid ett samgående återstår också frågan om deras kassor. Vi råkar veta att Lärarförbundet är rätt täta, LR däremot rätt fattiga. LF:s tidigare ordförande Christer Romilsson plöjde bland annat ned en hel förmögenhet i konst (han var bildlärare i grunden). Han köpte lovande konst när den var billig, och många är numera etablerade (och dyra). Och väggarna i Essingekontoret kan få vilken konstskribent som helst att tappa andan.

I namnfrågan har vi sammanträtt och enats om att föreslå det begripliga och enande: Majjenfacket. Det skulle till och med Nick Larsen fatta (se ovan).

* * *

Byrå- och konsulttätt i Vita huset med Biden

Runt 20 medarbetare i Bidenadministrationen har band till tre konsultfirmor, konstaterar Politico. Sex av dem kommer från WestExec Advisors som utrikesminister Tony Blinken var medgrundare av. Men hela tio har jobbat åt Albright Stonebridge Group, grundat av Madeleine Albright, utrikesminister under Bill Clinton. Stenbrobyrån skryter med att de har ”långsiktiga relationer med beslutsfatter över hela världen”. Jo, jo. På kundlistan finns företag som Pfizer, Amazon, Microsoft, Hilton, Bill & Melinda Gates Foundation och israeliska flygbolaget El Al.

Tre av de har jobbat åt eller varit rådgivare åt Macro Advisory Partners, som säger att de är ”en strategisk rådgivare som tolkar global utveckling åt sina kunder och analyser dess påverkan på affärsstrategier”. Nye CIA-chefen Bill Burns satt till nu i firmans rådgivarråd.

En av Bidens främsta – kanske den allra främsta – rådgivare är Anita Dunn som hört till den inre kretsen både under Barack Obama och Joe Biden. Hon kommer från SKDK där D står för Dunn. Bland de seniora rådgivarna finns också Mike Donilon från AKPD, där Obamas kampanjledare David Plouffe och David Axelrod hör till grundarna. Både SKDK och AKPD befinner sig i gränslandet politik och påverkan.

Allt detta är öppet mål kan tyckas, för kritiker på vänstersidan av demokraterna, som Bernie Sanders-anhängare som oroas över att företagsvärlden ska ta greppet om makten i Vita huset.

* * *

Byggande på Bästkusten

Lobbyisttätt lär det också bli i Göteborg i början av november i höst, när Socialdemokraterna håller kongress. Då ska politiken stakas ut ”efter Januariavtalet”. Utan att ha C eller L som en tyngd runt halsen (så dags ska de vara eniga om budgeten för 2022) ska S formulera vilken politik de själva år till val på nästa år.

Därför häpnade vi när vi såg rubriken för kongressen. Vi hade tippat på något nydanade och visionärt, eller något åtminstone lite utmanande. Men nähä… det var nostalgi så det bara skrev om det. Och "Vi bygger landet" är taget från en gammal valaffisch (i och för sig en av de snyggaste) och en klassisk S-sång:

Med en sådan rubrik blir det dessutom till att leva upp till den lite mer bokstavligt. S har inte haft någon bostadspolitik sedan 1992 när alla byggsubventioner togs bort, och det ambitiösa bostadspolitiska program som togs fram av en tung arbetsgrupp sommaren 2018 tycks ha förpassats till byrålådan. Och ända sedan 2014 har MP haft bostadsministerposten. Bara en sån sak…

* * *

Clubhouse – hej då!

Clubhouse är the place to be... fram tills nu? På samma sätt som att ungdomar flyr sociala medier-plattformar när deras föräldrar hittar dit (läs Facebook och Instagram) kan politiker ha samma effekt på Clubhouse. När Vänsterpartiet skulle lansera sin nya ekonomiska politik, framtaget av sossen Sandro Scocco, var det på Clubhouse inför ett 50-tal öron.

Vi tackar därför medieplattformen för den här tiden och ser fram emot nästa fluga!

* * *

Och apropå att tacka för medieplattform, var det ungefär så här det var på Bullen?

De har i alla fall ett varierat utbud av krönikörer numera:

Och lite olyckligt att denna kom samtidigt som flykten från Bullen startade:

* * *

Taistoern som sumpade till det i Sampo

Vår lilla bit om Björn Wahlroos, taistoern (stalinisterna med blåskjortor) fick tidigare SR-reporten Jan Mosander att reagera och konstaterar att det finns bra och fylliga beskrivningar av den kände finlandsvenska finansmannens eskapader:

”Det finns faktiskt en hel bok om Wahlroos, skriven av den duktige undersökaren Tuomo Pietiläinen på Helsingin Sanomat, och ett gäng av hans yngre kolleger. Den avhandlar allt från W:s skoltid, stalinismen etc. (som pågick fram till dryga 20-årsåldern) plus hans fortsatta äventyr upp i bankvärlden. Boken översattes till svenska och kom ut 2014 på Lind & Co i Stockholm, men har på ngt underligt sätt inte slagit igenom här. Borde vara obligatorisk läsning bland finansvalpar och övrig samhällselit. Går fortfarande att få tag i.
Dock hann man  inte få med historien om Wahlroos supergiftiga affärer i hans Sampo-Bank i Estland, som i fortsättningen höll på att sänka hela Danske Bank. Då var boken/biografin redan tryckt”, skriver Jan Mosander och tipsar om bland annat detta.

* * *

”Va fan får jag för pengarna?”

Ja, vad får man för pengarna? Frågan ställde vi oss när vi läste att Överkalix kommun har köpt det konkursade Grand Arctic-hotell för 6,4 miljoner. ”Som en villa i Stockholm”, sa kommunalrådet.

Vår Bandhagenredaktion konstaterade snopet att de gett mer för sitt radhus än vad kommunen gett för hotellet.

* * *

Visst var det bättre förr?

I veckan var det KU-förhör om coronahanteringen. KU-förhören var bättre förr är vår kommentar.

* * *

Å liberalerna då?

Samma, samma, fast på söndag avgörs det.

Och som om partiet inte hade nog problem.... i Borås har de ett annat bekymmer:

Och i den liberala prylshoppen har rean redan börjat. Skynda att fynda!

* * *

Passande namn på en konservativ borgmästare. Är det taget tro?

* * *

 

Roger Kaliff är alltså sittande ordförande i fullmäktige i Kalmar. Nu väntar vi bara på Johan Perssons torg också.

* * *

Lika som bär

[caption id="attachment_653155" align="alignnone" width="524"] Olov Carlsson, innehållschef på Sveriges Radio, tidigare chefredaktör Dagens Samhälle, och Tony Irving, nöjesprofil och Let`s dance-domare.[/caption]

[caption id="attachment_653158" align="alignnone" width="538"] Søren Pape Poulsen, partiledare för Konservative i Danmark, och Martin Borgs, kommunikationschef för Moderaterna Sverige[/caption]

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]