Frågor & svar: Det här vet vi om nya Högerbullen

Text: Andra Kammaren

En svensk Breibart eller rent av ett svenskt Fox News? Veckan har varit full av spekulationer, och de inblandade har gjort sitt bästa för att inte skingra dimmorna. Andra Kammaren reder ut vad vi vet, kanske vet och inte vet.

Vilka är ansvariga för satsningen?

– Ytterst ansvarig är Paulina Neuding, tidigare chefredaktör för Neo och även inblandad i nättidningen Kvartal. Hon är registrerad som ansvarig utgivare för Bulletin. Bolaget Bulletin AB har två styrelseledamöter, Pontus Tholin och Amanda Tholin Bergman.

Men det är väl fler inblandade?

– Ja, dit hör Per Gudmundson, tidigare presschef på KD och ledarskribent på SvD (Ja, Per. Vi vet att du stavar ditt efternamn med två S nu), Caroline Dahlman, politisk redaktör på Kristianstadbladet, Thomas Gür, en man med många olika roller, opinionsbildare på högerkanten och finns i kretsen runt tidskriften Axess, och Alice Theodorescu, som varit knuten till M:s idéprogramgrupp (se nedan!) och tidigare var politisk redaktör på Göteborgs-Posten.

Opinionshögern med andra ord?

– Ja, typ så, med inslag av högerliberaler till moderater och konservativa. Till skaran hör också Tino Sanandaji, nationalekonom som varit väldigt engagerad i migrationsdebatten.

Okey, vilka finansierar då?

– Här blir det marigare. En rad personer har pekats ut, men nästan samfällt förnekar de det själva. Bland de som ihärdigt förnekar det finns några riskkapitalister och en framgångsrik spelbolagsgrundare.

– Men både Pontus Tholin (som driver riskkapitalbolaget A Vista Venture) och Tino Sanandaji ska ha stoppat in pengar i projektet.

Hur mycket deg handlar det om då?

– Också här går uppgifterna isär. Ryktet har sagt 50 miljoner, men det förnekar Paulina Neuding i Expressen: ”Vi har fem miljoner och det finns inga planer på att ta in mer än ytterligare 3–5 miljoner”, säger hon och: ”Det finns inga hemliga finansiärer. Det är fel”.

Ska de göra tidning eller…?

– Nej, det tycks handla om en nätsajt, och något slags test finns på bulletin.nu, men kräver lösen som bara den inre kretsen har. Men riktigt vad sajten ska innehålla är oklart, mer än opinionsbildande material. Och det hela ska vara igång 1 december.

Men oavsett penganivån måste väl det här vara ett typiskt förlustprojekt?

– Nja, enligt två uppgiftslämnare ska sajten vara affärsdrivande, ingen ideell satsning. Finansieringsidén sägs vara tagen från ETC:s upplägg och går ut på att man tar in en del av pengarna via presstöd och en del genom annan finansiering via privatpersoner. Aktiva medier måste ansöka om driftsstöd inom en viss period, det behöver inte nya, så en ansökan kan trilla in när som.

Vore det inte ironiskt om nya Högerbullen skulle leva på till stor del presstöd, alltså statliga bidrag?

– Jo.

Namnet då Bulletin, var kommer det ifrån?

– Ingen aning. Och det leder inte tankarna åt något speciellt håll. Gamla vänsteraktivister minns däremot gamla bullen, Vietnambulletinen var DFFG:s, De förenade FNL-gruppernas tidning i Sverige och såldes av kolportörer med insamlingsbössa utanför de flesta Systembolag. Det vore inte första gången som högern lär och inspireras av vänstern i sådana fall.

Vilken roll ska Högerbullen spela?

– Förmodligen ska den ses som ”oberoende höger”, för att samla människor som hör hemma hos M eller KD, de till höger i L och de som finns i utkanterna av SD, men som inte riktigt känner sig hemma politiskt (eller på andra sätt) där.

– Det finns en utbredd oro i den här kretsen över att SD ska ta över som det dominerande partiet på högerkanten. Säg att nästa valresultat skulle resultera i till exempel 22 procent för SD och 19 för M, då kan M-projektet betraktas som döfött och M glömma att kräva statsministerposten, går snacket.

Men blir inte detta en konkurrent till Kvartal?

– Jo, det är svårt att se något annat. Möjligen kommer det ge Kvartal en tydligare mittenroll, och att Bullen blir mer politisk.

Och tankesmedjan Timbro och Stiftelsen Fritt Näringsliv är naturligtvis inblandad?

– Enligt rätt samstämmiga uppgifter är de inte det. Timbros stjärna har falnat, går snacket, och det återstår att se vad avgående MUF-ordföranden Benjamin Dousa tänker göra åt det som ny vd.

* * *

Bullen? Känner vi inte igen det…

[caption id="attachment_648250" align="alignnone" width="474"] Martin Timell som programledare för Bullen. Foto: Skärmdump SVT Play[/caption]

Jo, här är originalet!

Och Martin Timell är nog ledig och skulle kanske funka som programledare för webb-tv i nya Högerbullen?

* * *

Pressfrihet i partierna

När nu Alice Teodorescu Måwe och Per Gudmundson lämnar Moderaterna respektive KD drar en del partister drar en lättnadens suck. Vi tänker på de som är ”klassiskt” skolade i politiken, som när mikrofonerna är avstängda, suckar över hur de ideologiskt drivna ledarskribenterna saknar partikännedom. En färdighet som är minst lika viktig som en politisk kompass. En person med insyn i KD:s interna liv beskriver det som en oförmåga att, i den organisationen, prata ”kristdemokratiska”. Det är så klart är svårt att definiera, men lärs garanterat inte ut på ledarredaktionerna.

Gladast är kanske ändå de båda avhopparna, som nu får skriva fritt, utan de bojor som det innebär att skriva på krist- respektive moderatiska.

* * *

Vem höll egentligen i pennan?

Moderaterna presenterade i veckan ett förslag till idéprogram. Ingen braskande läsning direkt, det mesta var bekant tyckte till och med de på insidan. Men sedan var det kanske, som en källa uttrycker det, mest för internt bruk. För att hålla partiet sysselsatt, om man vill vara lite elak.

Ändå tyckte sig många se hur huvudsekreteraren Alice Teodorescu Måwes vassa penna farit fram genom dokumentet. Vilket väl var meningen när hon överraskande rekryterades till uppdraget förra våren. Men frågan är hur mycket av idéer som egentligen kom från henne? Enligt uppgift till den här kammaren så var Teodorescu Måwe sjukskriven sedan i våras till följd av sin graviditet. Skvallret är att ansvaret i stället hamnade på Fredrik Johansson, tidigare backroom boy i M, nu på Hallvarsson & Halvarsson. Men också på gruppens ordförande Christofer Fjellner, som till skillnad från Teodorescu inte fick betalt för sin medverkan. Vare sig i kronor och öre eller credd i någon större omfattning.

Snopet.

* * *

Presskonferens på Blomsterlandet någon?

Hur gick det till egentligen? Att Trumps egen advokat Rudy Giuliani fann sig stå och resa invändningar mot valresultatet på en presskonferens på en trädgårdsfirmas bakgård? Vi har funderat och frågat oss för men kan inte hitta en motsvarande politisk tabbe.

I korthet förklarade Donald Trump förra helgen att en presskonferens om det påstådda valfusket skulle hållas under lördagen på Four Seasons i Philadelphia. Och alla utgick från att det var på lyxiga och centrala Four Seasons Hotel Philadelphia. Men efter dementier från hotellet utgick kontraorder: Det är på Four Seasons Total Landscaping.

Så på baksidan av trädgårdsfirman långt utanför centrum, inklämd mellan en sexshop och en begravningsfirma, stod Giuliani och blev en del av en politisk klassiker. Och någon presidentmedarbetare som redan var på väg att bli av med jobbet blev det förmodligen väldigt mycket fortare.

Inte bara det, den person som tagits med för att vittna om valfusket, Daryl Brooks, som ska ha varit valövervakare i Philadelphia, visade sig dels vara dömd pedofil och dels var skriven i New Jersey.

Den tidigare arkitekten Zarif Jacob kanske kan vänta sig fler besökare till sin Adult Books-shop. Och Four Seasons Total Landscaping har numera en blomstrande bransch också i sin merchendising, och strykande åtgång på T-shirts och märken.

* * *

Hit kan de vända sig

Det finns för övrigt en tankesmedja i Washington som bara ägnar sig åt hur övergången mellan presidentsskapen egentligen ska gå till. Här har många just nu saker att lära.

* * *

Ska Joe Biden ta med sig hemstadens flagga till Vita huset kanske?

* * *

Datahackers mot en enda bokstav

I januari 2001 anlände förhoppningsfulla medarbetare till den nye presidenten, George W Bush, för att sätta igång jobbet. För att ganska omedelbart inse att något fattades på flera tangentbord – bokstaven W.

En del tangentbord hade W-tangenter, men saknade en fungerande fjäder under sig eller var på annat sätt trasiga. I det som var den avgående Clintonadministrationens ”prank” var några W-tangenter placerade ovanpå extremt höga dörrkarmar.

* * *

KD:s vargmöte

Kristdemokraterna backade i veckans Novus/SVT-mätning men med fem procent klarade sig partisekreteraren Peter Kullgren från frågor om risken att åka ur riksdagen. Istället fick han delge sin film där han möter både älg och varg. Notera särskilt visslingen på slutet.

* * *

Vad gör man när statyidéerna tryter? Jo, Berdy hyllar en hund!

Vi tippar att Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov redan står staty på flera ställen och tröttnat på det. I stället ville han hylla sin favorithund.

* * *

Vem står egentligen till höger i Luleå?

Luleå kommun folkomröstade förra helgen om skolstrukturen. Kort sagt: lägga ned skolor eller inte. Händelsen uppmärksammades i ett minnesvärt inslag i Helgstudion, det från folkomröstningen i Luleå finns från 02:03 in i programmet.

Hur gick det? Jo, 89 procent av de som röstade vill omedelbart avbryta nedläggningar och sammanslagningar av skolor och förskolor. Fast valdeltagande var lågt – bara 38 procent röstade.

* * *

Mera och mindre i Mitt i

Mitt i-tidningarna köptes i våras upp av Direktpress, som fick in färska miljoner att spendera från Byggmästare Anders J Ahlström Holding AB , som tjänat pengar på att köpa hyresbostäder billigt och se dan kränga dem dyrt, bland annat just på ”Mitt Alby” (Obs! Inte Mitt i Alby). Då aviserades stora nedskärningar i redaktionsledet.

Men det verkar bli en expansion i landet i alla fall. På PRV har man nyligen registrerat i en rad titlar, det handlar om Mitt i Kävlinge, Limhamn, Höganäs, Vellinge, Staffanstorp, Vetlanda, Eksjö, Sävsjö, Sigtuna, Skövde, Värnamo, Ljungby, Jönköping, Ängelholm, Ystad, Trelleborg, Kristianstad, Landskrona, Lund, Malmö, Mellanskåne och Helsingborg

* * *

Hårda ord i tanke(s)medsstrid

S-smedsstriden tilltar, noterar vi och frontlinjen går mellan Tidens Payam Moula och Katalys/Reformisternas Daniel Suhonen. Tonläget skärptes ytterligare i veckan:

* * *

Modiga M-kvinnor

Apropå nya medier på högerkanten slår också M-kvinnorna till med ett tidningsprojekt:

* * *

Såriga texter

Andra har också ömmande behov, och vi anar att denna tidning kan bli en rysare att läsa, utan att ha minsta politiska koppling:

* * *

Glöm Österlen – nu är det Västerlen som gäller

Varför ska bara Österlen och Österlenborna få gotta sig i glansen av att trivas bäst i öppna landskap och allt det där. Någon (mäklare tror vi) myntade det nya begreppet Västerlen.

Och snabba att köpa det nya konceptet var naturligtvis mäklarfirman Uppvik & Döttrar, landets ledande företrädare för den så kallade mäklarpoesin.

Fast Andra Kammaren är skeptisk. Det kommer att bli svårt att beskriva Västerlenscharm i till exempel Skurup.

* * *

Från S-pamp till lanthandlare

Anders Sandén (f d Johansson) var framgångsrik kommunstyrelseordförande för Sigtuna och satt i S partistyrelse. Han var känd för att gå snabbt fram och rundade en del hörn. På sistone har han tid som S-företrädare i Sigtuna uppmärksammats i två UG-program. Men Sandén blev först chef för S lotteri, och flyttade sedan hem till Dalsland för att bli kommunchef i Åmål. Därifrån fick han gå tidigare i år, men nu startar han på ny kula som - lanthandlare.

* * *

CUF fuckar upp det

Kaxigt tänkte nog ungcentern CUF om sin digitala kampanj. Men nu verkar de göra sitt bästa för att radera spåren av den. Det antifackliga retade inte bara upp samtliga fack, från LO, TCO till Saco. Det var uppenbarligen heller inte det budskap som C-ledningen ville se mitt i den brinnande fighten om nya LAS-regler. Blir det kvarsittning kanske?

Läs mer i Veckans bråk!

* * *

Lika som bär

[caption id="attachment_648251" align="alignnone" width="517"] Cal Cunnigham, demokratisk kandidat till senaten från North Carolina, och Richard Jomshof, SD:s partisekreterare.[/caption]

Bonus - Lika som bär

[caption id="attachment_648252" align="alignnone" width="512"] David Suchet, brittisk skådespelare, David Dencik, svensk skådespelare.[/caption]

* * *

Och till sist kan vi inte låta bli en liten repris

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]