Här är politikens nya gröna powerpar

Text: Andra Kammaren

Här är Miljöpartiets verkliga powerpar: tidigare språkröret Gustav Fridolin och tidigare gruppledaren, numera statssekreteraren som pekas ut som möjlig språkrörskandidat, Maria Ferm. Ferm är precis som Fridolin skåning och har en bakgrund som språkrör för Grön Ungdom. Tillsammans drev de, med förre partisekreteraren Anders Wallner och andra i ungdomsförbundet, på för ett ideologiskt skifte i Miljöpartiet. Där migration och jämställdhet blev så centrala frågor att en del ansåg att partiets traditionella inriktning på miljöfrågorna, tog för mycket plats. En debatt som fortsatt brinner starkt i partiet. Powerparet Fridolin-Ferm får närmast beskrivas som kärnan i den del av MP som främst drivs av sitt engagemang i migrationsfrågan.

Läs mer om Maria Ferm och MP:s migrationspolitik här

De är så klart inte ensamma om att ha funnit passionen för varandra i politikens korridorer. Många minns när dåvarande skolministern Ylva Johansson och Erik Åsbrink blev ett par och det klassiska pressmeddelandet med budskapet ”Vi är kära”, eller när Göran Persson allt oftare såg med sin tidigare statssekreterare Anitra Steen. Det är väl som på många arbetsplatser, det är på jobbet man möts.

Andra Kammaren har spanat in andra politiska par:

• Morgan Johansson, justitieminister ❤ Annika Strandhäll, tidigare socialminister och nu riksdagsledamot

• Gabriel Wikström, tidigare socialminister och SSU-ordförande ❤ Elin Ylvasdotter, tidigare ordförande S-studenter

• Jessica Rosencrantz, riksdagsledamot M ❤ Per Rosencrantz, tidigare kommunikationschef M och nu public affairs-konsult

• Johan Persson, KS-ordförande Kalmar (S) ❤ Malin Pettersson, tidigare oppositionsråd (M)

• Carl Schlyter, tidigare Europaparlamentariker och riksdagsledamot MP, som hoppade av och startade partiet Vändpunkten❤ Rebecka Le Moine, riksdagsledamot MP

• Tobias Lundin Gerdås, statssekreterare (S) ❤ Isabel Lundin, tidigare pressekreterare finansdepartementet

• Kristina Persdotter, statssekreterare statsrådsberedningen ❤ Gustaf Löfgren politiskt sakkunnig Finansdepartementet

• Åsa Lindestam, riksdagens andre vice talman (S) ❤ Sven-Erik Lindestam, tidigare kommunstyrelsens ordförande i Söderhamn.

• SD-påläggskavlen och riksdagsledamoten Henrik Vinge ❤ Linnea Vinge, kommunfullmäktige Stockholm

• Peter Wallmark, gruppledare SD stadshuset Sthlm ❤ Christina Wallmark, landstingspolitiker

 • Paula Carvalho Olovsson, statssekreterare (S) ❤ Fredrik Olovsson, riksdagsledamot och finansutskottets ordförande

• Erika Ullberg, tidigare oppositionsråd stockholmsregionen (S) ❤ Emil Högberg, statssekreterare, f d kommunalråd

• Nils Vikmång, statssekreterare hos Löfven (S) ❤ Sara Heelge Vikmång, oppositionsråd Huddinge

• Heléne Fritzon, Europarlamentariker (S) ❤ Henrik Fritzon, oppositionsråd Region Skåne

• Magnus Oscarsson, riksdagsledamot (KD) och f d KS-ordförande Ödeshög ❤ Annicki Oscarsson, KS-ordförande Ödeshög (Magnus bror Michael Oscarsson också riksdagsledamot)

• Karin Fälldin, sjukvårdspolitisk talesperson (C) i Stockholms läns landsting ❤ Johan Fälldin, partikansliet C (Karins farfars kusin, Thorbjörn Fälldin, var partiledare Centerpartiet)

• Johnny Skalin, riksdagsledamot (SD) ❤ Nina Buchardt, f d kommunpolitiker (S) Hudiksvall

* * *

Röde Erik vs Hulken

 

En strid av historiska mått, ett daluppror som skulle få såväl Gustav Vasa som Olof Palme att darra ohämmat. Vi kan inte nog poängtera vikten av att följa årets kanske viktigaste, och sannolikt blodigaste, politiska strid: den om S-ordförandeposten i Borlänge.

På ena sidan står Peter ”Hulken” Hultqvist. Sveriges försvarsminister och mångårig riksdagsledamot som gjort sig känd i såväl parlament som i partiet för sin raka rygg och sitt politiska know how. Hulken var ordförande för S i Dalarna i 18 år innan han lämnade över klubban till Avestakommunalrådet Lars Isacsson. Hultqvist är Dalarna. Och står S-ledaren Stefan Löfven nära.

Det gör även han som står på andra sidan, Erik Nises. Tidigare pressekreterare åt Löfven som enligt folk på insidan haft en betydligt mer inflytelserik roll i statsministerns beslutsfattande än titeln på visitkortet antytt. Nises är i dag ordförande i Forssa S-förening, vice i Borlänge och dotterson åt en annan S-ikon: Börje Andersson. Börje var länge Borlänges ”starke man” men fick 1982 möjlighet att göra karriär i huvudstaden – som just försvarsminister. Men det blev en kort visit. Börje vantrivdes i regeringen och valde efter bara två månader att hoppa av ministerjobbet och återvända till Borlänge.

Nya försvarsministern Röde Börje och statsminister Olof Palme i samtal på Bommersvik oktober 1982. Börje Andersson hade en stark ställning i partiet och hos Palme. Foto: TT

”Röde Börje”, som han rätt och slätt kallas i bygden, uppskattades för sina ”lyssnarmöten” i länet, där politikerna uppmanades att ta med sina ”stora öron” och fånga upp vad medborgarna hade för önskningar och behov. Erik Nises kandiderade till kommunalvalet i Borlänge under parollen: ”Jag lovar att vaka som en hök över att medborgarnas gemensamma tillgångar används på det sätt de önskar om jag får en plats i fullmäktige”.

En medborgartillvänd approach som resulterade i 54 personkryss, 50 fler än han väntat sig.

Före politiken jobbade Nises som reporter på Aftonbladet. Där kan han vänta sig åtminstone moraliskt stöd i kampen mot den väldige Hulken. Krönikören Oisín Cantwell plockade blixtsnabbt upp nyheten på Facebook och konstaterade även att den lokala S-ledarsidan tycks backa upp, inte den militärgröne S-ministern, men Röde Börjes dotterson:

”Det här är sannolikt endast ett humoristiskt drama i snäva kretsar. I dessa kretsar är det å anda sidan ohyggligt underhållande. Jag är team Erik! Och då gillar jag ändå försvarsministern”, skriver Cantwell.

Röde Börje trivdes aldrig i Stockholm och återvände hem till Borlänge. Nu ställs hans barnbarn mot nuvarande försvarsminister i kampen om S-posten i Borlänge. Foto: TT

* * *

Namn och nytt 1

När Erin O’Toole (man) stod som segrare i det konservativa partiets ledaromröstning i Kanada fick det påverkan på Erin O’Toole (kvinna) i Colorado, som genast gick ut på twitter och förklarade att hon inte var den Erin O’Toole.

I riksdagen har man löst namnkrocken Mattias Karlsson (en moderat och en sverigedemokrat) genom att benämna den ene som Luleå och den andre för Norrhult.

Svenska partiledare har det lite lättare. Sammanblandningsrisken finns numera bara för Jimmie Åkesson, som har en 33-årig namne i Klippan.

Jimmie Åkesson på sin ”gamla” hemmaplan, Sölvesborg. Foto: Skärmdump SVT

För övrigt noterar vi att Jimmie Åkesson efter seperationen från Louice Erixon nu är folkbokförd på Riksdagen. Det är för övrigt även SD-ledamoten Sven-Olof Sällström.

Möjligen har S-oppositionsrådet i Helsingborg, Jan Björklund, tröttnat för länge sedan om att få tråkningar för sitt namns samstämmighet med förre L-ledaren och numera Romambassadören Jan Björklund.

Namn och nytt 2

Nä, det är nog inte stadsminister Ulf Ed Kristersson vill bli.

En annan namnnyhet är naturligtvis att M-ledaren Ulf Hjalmar Kristersson numera heter Ulf Hjalmar Ed Kristersson. Fast hustrun tycks fortsätta heta Birgitta Ed. Ebba Busch heter för övrigt Ebba-Elisabeth Busch, men det frontar hon offentligt bara på sin privata Facebook vad vi vet.

* * *

Kimberlys rasande tal

Förlåt oss, men ibland kan talarna på de amerikanska presidentkonventen bli en aning övertända i sina tal. Det tal som Trumprådgivaren Kimberly Guilfoyle höll på veckans republikanska konvent får nog anses mer än en aning övertänt.

För övrigt Kimberly Guilfoyle var 2001–2005 gift med den demokratiske politikern Gavin Newsom, som i dag är guvernör i Kalifornien.

* * *

Hål i mer än båten

Foto: Andra Kammaren

Nej, den haltande Sverigebilden får inte mycket till hjälp av den offentliga konsten. Men kanske kan detta verk åtminstone agera illustrationsinspiration åt de internationella korrarna inför kommande artiklar om den svenska coronastrategin.

* * *

Rödgrön lobbying från Ica

Icas lobbying framöver är helgarderad för att täcka in Januariavtalets partier. Det ska två nya public affairs-ansvariga se till. Från byrån Springtime värvas Lena Holmestig som public affairs-ansvarig, som tidigare jobbat som kommunikationschef på Centerpartiet. Liksom Fredrik Fellman, senast kanslichef för Socialdemokraterna i Region Stockholm och tidigare på Prime, berättar Dagens Opinion.

* * *

Politiska skalpar

 

Vad har hänt? Coronaklippningar? Eller varför återvänder två av de politiska kommentatorerna från sommarsemestern med helsnagg? Mats Knutsson verkar ha övergett sin lightversion av en Arthur Scargill*-liknande frisyr för näst intill renrakat. Samma med Expressens Viktor Barth-Kron. Vart är vi på väg? Ska även radions Tomas Ramberg och Fredrik Furtenbach låta kapa barret (neeej, inte Furten i sina blonda lockar)?

(* Arthur Scargill var Gruv-fackets ordförande under den omfattande strejken på 80-talet och en ledande företrädare även för combe-over-frisyren)

* * *

The West Wing-gänget återförenas!

Politiknördarnas eget svar på Star Wars eller Game of Thrones är The West Wing. Serien som ingen politisk uppkomling missat ett avsnitt av. Inför presidentvalet gör teamet bakom The West Wing en föreställning på Orpheum Theater i Los Angeles i början av oktober. Detta för att stötta ”When We All Vote”, en organisation där Michelle Obama är hedersordförande och som verkar för att höja valdeltagandet.

Specialen ska till delar bygga på ett avsnitt från tredje säsongen, ”Hartfield’s Landing” och ska visas på HBO Max.

* * *

Rik som ett troll, änna

Expressen/GT noterat att en ansenlig del av de tunga göteborgspolitikerna bor i fina Hovås. Vi är ännu mer förundrade över vilka arvoden de måste ha som kan köpa en 27-miljonervilla…

* * *

Ett digitalt självskadebeteende?

* * *

Bisnis efter jobbet? 

Isabella Lövin får tips om vad hon ska ägna sig åt nu, om hon nu inte redan fått sin beskärda del av en hönsgård…

* * *

Lika som bär 1

Mats Knutsson, kommentator SVT, Gunnar Lund, tidigare biträdande finansminister och USA-ambassadör.

Lika som bär 2

Tommy Möller, professor i statskunskap, Anders Flanking, landshövding på Gotland, tidigare partisekreterare och statssekreterare C

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]