Här är tyckonomins egen silly season

Text: Andra Kammaren

Det finns en uppenbar likhet mellan Mello och den kommande Högerbullen. Båda har insett värdet av pr och marknadsföring och släpper namn för namn i en närmast evig process. När det till och med blir en nyhet att Lars Leijonborg ska skriva krönikor har de onekligen lyckats.

[caption id="attachment_649510" align="alignnone" width="436"] En skakande nyhet om Högerbullen från veckan. Ska Aftonbladet ta upp kampen och engagera Georg Andersson kanske?[/caption]

Kanske ett fräscht grepp vore att göra som Mello och bjuda in till ett tittarnas (i det här fallet potentiella läsares) röstning? Plötsligt kanske rent av Gabro från Att angöra en brygga kan platsa som krönikör?

Högerbullen har i alla fall betytt hela havet stormar på tyckarsidan och alla stockholmstidningars (och några till) ledarredaktioner tycks i upplösning.

Vill du pröva din egen förmåga i tyckeriets värld? Testa då Andra Kammaren populära Tyckerispel som vägleder dig i vad som kan vara rätt att sätta på CV för att hamna på samma åsiktssidor som … ja, kanske Alexander Bard?

Men vad är egentligen en bulletin?

 

* * *

 

Hanif Balis insamling till de båda offren för tortyren på en kyrkogård i Solna kan kallas mycket. Och vi ger oss i vanlig ordning inte in i bedömningen av själva gärningen, annat än i strikt och cyniskt politisk mening. Vilken fullträff: killarna var Hanif-fans sedan tidigare, hade precis före händelsen köpt hans fåniga t-shirts på nätet. Överfallna i Solna, Balis hemort, och detta av två killar med invandrarbakgrund som historiskt sett inte behandlats med de samhälleliga hårdhandskar som Hanifs väljare kräver.

Lägg därtill berättelsen om ett vekt rättssystem och två klingande miljoner kronor insamlade medel, och till och med partiledaren var tvungen att hylla den kontroversiella riksdagsmannen.

Hanifs Eriksgatan i politiken till höger veckan som gått visade på politisk fingertoppskänsla (jaja, han är så klart en genomgod människa också) och på varför Ulf Kristersson borde läsa den här texten av Roland Porier Martinsson – väldigt noga. Hanif Bali kommer nämligen, och det Fokus har skrivit flera gånger, leverera sina upercuts – ”ända in i kaklet”.

* * *

Vilken politisk soppa!

Stadsutveckling och byggande har blivit det nya svarta i pr- och public affairsbranschen. Allmänna råd om ditten och datten är en dussinvara. Att ta sig förbi både fullmäktige och nämnd med idéer om områden och nya byggnader är hetare och allt fler i branschen nischar sig ditåt.

Till dem hör byrån med det mysko namnet A Beutiful Soup, och det visar sig vara en riktig politisk soppa. Med en tung bas i grönt innehåll finns det också röda och blå inslag.

Bas för soppköket är Emelie Löthgren, med lång bakgrund i C och numera andre vice ordförande i fullmäktige i Norrtälje. Redan bland grundarna fanns Per Ankersjö, tidigare stadsbyggnadsborgarråd C i Stockholms stad, annars kanske mest känd för att vara foodtrucksens främste förespråkare.

Med sig drog de även Lukas Forslund, tidigare fullmäktige C i Stockholm. Men soppan har även ett mindre kök i Göteborg och där sköts sleven av Ulf Kamne, som tidigare var kommunalråd för MP i Göteborg. För lite högerkryddor i soppan svarar Mathias Axelsson, med bakgrund som KD-politiker i Götet.

En annan soppberedare är Yuri Silva med lång bakgrund som MP-politiker i Eskilstuna.

Dit hör också Gunnar Söderholm som tidigare var miljödirektör i Stockholms stad, med bakgrund som allt möjligt inom S, inte minst som den kloke farbrodern för generationer av unga SSU-are, en informell maktposition som heter duga.

En som han kanske haft under sina vingar är en annan associerad soppkock, Roger Mogert, tidigare stadsbyggnadsborgarråd S i Stockholm.

Ja, vilken soppa. Sa vi att Martin Timells son Fredrik jobbar där också?

* * *

Vi har en utmaning till Ju(l)holt

Tyvärr kunde han bara hitta polsk vodka, inget renat, att hälla i den stora bunken framför sig. Men det gjorde inget; Sveriges ambassadör i Sydafrika lärde sig redan vid tiden på en enslig ö i Nordatlanten att trolla med det som finns tillgängligt. Nog skulle han göra succé ändå med sin svensk/afrikanska julsnaps.

Häxbrygden blev till en film som Håkan Juholt la upp på Facebook. Som givetvis drog både lajks och kommentarer från den tidigare S-ledarens fanbase. Men också från honom själv, om att han måste hitta inläggningssill så att han även kan bjuda sydafrikanerna på denna ursvenska tradition.

Det fick oss att tänka. Och fundera på om det inte går att utvidga fiskkonceptet nu när Håkan lämnat de isande haven i norr. Varför inte göra sin egen ”surstromming challenge”?

För alla boomers där ute så innebär det att youtubers, som aldrig sett så mycket som Öresundsbron i sina liv, beställer hem och käkar surströmming framför kameran (slutar ofta i kräkfest). Pewdiepie fick 9 miljoner tittare när han testade surfisken, Juholt med Cyril Ramaphosa till bords borde väl lätt kunna ro hem hälften så många i alla fall?

* * *

Apropå så undrar vi om vi inte hittat bokslukaren Håkan Juholts försvunne och okände bror?

* * *

[caption id="attachment_649536" align="alignnone" width="624"] In the heartland of Värnamo there is a strange building.[/caption]

Hjärtfel om Annies hembygd

Vi noterade att Ebba Busch återanvände en amerikaniserad term som för första gången i svensk politik (?) såg dagens ljus i Almedalen: Det svenska hjärtlandet (från amerikanskan Heartland, som refererar till stater utan kust, och som i flera fall röstar Donald Trump)

När hon sa det i Almedalen 2019 blev det uppmärksammat av statsvetarprofessorn Marie Demker, som forskat på KD, med kommentaren: ”Den klassiska populistiska drömmen om det föreställda ursprunget”. Detta föreställda ursprung fick i Busch jultal sig en rejäl smocka, och i samma slag Annie Lööf. Eller smocka, det var snarare en ren krigsförklaring:

Men vänta nu här. Är inte Värnamo delstyrt av.. kristdemokrater? Jo, vilket Lööf var snabb att replikera med. Hon kunde lagt till att det är hennes farsa, Hans-Göran Johansson, som styr ihop med KD.

Aj då. Rakt i hjärtgropen.

* * *

Donald Trumps barndomshem är till salu. Men säljarna har storslagna planer på att göra huset till ett sådant där presidenthus som folk vallfärdar till. De har därför dragit igång en insamling för att göra det till ett Donal Trump-minnescenter. Problemet är att det går trögt. Riktigt trögt. Detta efter att man i ett tidigare försök inte uppnått önskat pris.

Målet var att samla in tre miljoner dollar för att säkra huset i Jamaica, Queens, NY. Strax före Trumps presidentinstallation såldes det för 1,4 miljoner dollar.

Presidentens egen välgörenhetsorganisation, Trump Foundation, kan däremot inte komma ifråga för fastigheten. Det upplöstes förra året efter att Trump medgett att han använt tillgångar till sin kampanj och andra egna utgifter. Och sin permanenta bostad utanför Vita huset har han som bekant i Florida.

Inte fullt så presidentiella i gästrummet dock:

* * *

Också lika som bär

  

* * *

I förra veckan skrev vi om att alla Zoom-möten och likande väcker frågor om vila hobbies folk ägnar sig åt. Och vad gör en premiärminister i Kanada? Jo, bygger Star Wars-modeller.

* * *

Och Mikael Damberg smyger undan ibland och försöker likna Harry Potter:

* * *

Upp till 13 - Årets tyngsta jultävling

Frågan är: Är Ulf Elving tidigare programledare för P3:s Upp till 13 underrättad?

* * *

På försvarsdepartementet är man som bekant inte rädda för att ta till nya lösningar för att förvara nationen. Försvarsministerns pressekreterares lussesemla har dock inget med riksdagsmajoritetens vilja att skaffa en Nato-option att göra, men något att ta med till kommande beredningar kanske?

 

* * *

Vi måste erkänna att som politiska nördar skulle vi kanske föredra Leif Lewin som årets julvärd. "Och nu alla barn: nu ska vi prata om planhushållningsdebatten", kunde bli en klassiker i nivå med Bengt Feldreich julsång.

* * *

Lika som bär 1:

[caption id="attachment_649509" align="alignnone" width="568"] Boba Fett i Mandalorian, och Robert Aschberg, ordförande i Publicistklubben.[/caption]

Lika som bär 2:

[caption id="attachment_649540" align="alignnone" width="620"] Lars Stjernkvist, f d ks-ordförande Norrköping, Kurt Vonnegut, tysk författare, och Fredrik Ekelund, författare och ny som kulturredaktör på Bullen.[/caption]

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]