Källor: Josefsson får nytt program på SVT

Text: Fokus | Andra Kammaren

»Avslöjade ett socialdemokratiskt kommunalråd att regeringen ska utreda tandvården? Det verkar så.«

Zachari

Så skrev Robin Zachari, före detta S-tjänsteman nu profil på sajten Skiftet, på Twitter i veckan. Han hade läst en artikel från ETC.se om att »munhälsan fortfarande är en klassfråga«. Längst ner i artikeln avslöjade Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande i Skåne (inte kommunalråd, Robin!), att staten minsann ska tillsätta en utredning om tandvården.

Hoppsan!

En tandvårdsreform alltså. Det är ett gammalt trätoämne inom socialdemokratin som har diskuterats sedan Göran Perssons dagar. Han skrev redan 1997: »Jag är fast besluten att se till att vi aldrig kommer tillbaka till ett samhälle där tändernas status blir ett klassmärke igen.« Men den stora tandvårdsreformen har aldrig blivit av. Och det till mångas sossars förtret.

Adriana Haxhimustafa, pressekreterare hos Annika Strandhäll, ville för ETC inte bekräfta om evighetsfrågan i S äntligen skulle föräras en utredning. När Andra Kammaren luskade vidare i saken är svaret från Strandhälls andra pressekreterare, Victor Harju:

– Nej, det pågår inte någon statlig utredning om tandvården.

Men kommer det att komma en utredning?

– Det..

Han fortsätter:

– Jag kommenterar sällan vad vi kommer att göra framåt.

Ett sant politikersvar som – även om det kommer från partiet där ett nej ofta blir ett ja – inte direkt bringar ytterligare ljus åt alla partikamrater som drömmer om en tandreform.

Men mest intressant är kanske ändå var Henrik Fritzon snappat upp uppgiften som gör pressisarna i regeringen spaka. Fritzon är bortsett från regionstyrelseordförande även ersättare i SKL:s styrelse. Det torde ge viss insyn i statliga sjukvårdsfrågor. Han är även gift med Sveriges migrationsminister Helene Fritzon. Vad nu det skulle kunna ha med saken att göra…

* * * 

Janne Josefsson, 65, fruktad och älskad reporter och programledare för SVT:s Uppdrag granskning ska som bekant sluta på UG i vår. Vad han ska göra framöver har varit hemligt.

På SVT-nyheters sajt sa han i januari att han »fått ett erbjudande som jag känner lust för«. Andra kammarens källor säger nu att Josefsson med start i höst ska ägna sig åt att leda ett mediebevakande program på SVT. »Lite som Veckans brott, fast kretsande kring medierna«, säger källan. Och i stället för en GW en JJ alltså.

Så de redaktioner som planerar göra 2018 års »valstugereportage« (Janne Josefsson och Lars-Göran Svensson i UG 2002) får bereda sig på att själva bli granskade.

* * *

I veckan blev DN:s Peter Wolodarskis twitterföljare varse om det hat som kan drabba journalister som räds att använda sina vassa pennor. Detta var inget nytt för även DN:s reportrar och krönikörer som dagligen möter somliga läsares vrede i mejlkorgen. För vissa räcker det faktum att de är kvinnor för att de ska bli attackerade med svaveldrypande glåpord och våldtäktshot.

Men att den verkligheten nu har nått även höga tidningschefer är värt både ett hjärta och en retweet!

* * *

Marksistiska nyheter 1: En man och en kvinna greps efter en stor chokladstöld på Willys i Skene. De två har stoppat på sig cirka 130 Marabou-chokladkakor som sammanlagt vägde runt 25 kilo.

* * *

S-märkta tidskriftens Tidens redaktör Jesper Bengtsson förundras på Facebook över sidoförflyttningarna inom S: »Jag fostrades politiskt i ett ungdomsförbund där Morgan Johansson var fanbärare för den upproriska vänsterfalangen och Anders Lindberg var påläggskalv för högerfalangen. Och när man säger det till dagens unga tror de inte på en!«, skriver han med lätt anspelning på en klassisk Monthy Python-sketch.

* * *

Urban Ahlin skulle bli »räddaren i nöden« när Håkan Juholt var partiledare. Strax innan Juholt avgick utsågs Urban Ahlin till ny gruppsekreterare och biträdande partisekreterare. Nu hann de aldrig börja jobba ihop som duo. Kul då att de kunde återses på Island och passa på att besöka en fiskfabrik ihop.

juholt

* * *

Marksistiska nyheter 2: Framtiden för Markbygdspartiet är oviss. Ordföranden Henry Sandahl funderar på att sluta. »Om jag slutar kan jag nästan garantera att partiet upphör«, säger han till Borås Tidning. Två andra MBP-ledamöter har redan lämnat och gått med i Sverigedemokraterna respektive Moderaterna. Markbygdspartiet bildades efter valet 1994 sedan man brutit sig ur Ny demokrati.

AK

Ny Demokrati – inte kopplingar bara till dagens Kristdemokrater.

* * *

Du vet väl att du kan tipsa Andra Kammaren: [email protected]

Fotnot: Marks kommun ligger söder om Borås och har strax över 34 000 invånare med Kinna och Skene som dominerande tätorter. Där ligger för övrigt Ludvig Svenssons gardinfabrik som Palme ständigt talade om i valrörelsen 1982. Därifrån kommer också Jan Björklund (L). Marksismen är en något oklar politisk inriktning.