Majorens sista dagar och politisk piccolo

Text: Fokus | Andra Kammaren

Vem tar över efter Björklund? Det är ett stående huvudbry för journalister och bedömare. Och liberala partister. L-ledaren har nämligen knappast berett vägen för en kronprins eller kronprinsessa, fnyser kritikerna, och konstaterar att han snarare ser till att alla som aspirerar på makten försvinner till långtbortistan (Erik Ullenhag) eller lämnar politiken för gott (Birgitta Ohlsson).

Men det där är inte riktigt sant.

Ett av de namn som just nu är på förändringssuktande liberalers läppar är Gulan Avci, ordförande för Liberala Kvinnor. Hon är en av Björklunds förtrogna. Hon stod bakom honom under Den Stora Birgittastriden och sägs vara en av hans absoluta favoriter som efterträdare. Enligt Andra Kammarens källor är hon dessutom redan nu öppen med att hon gärna tar över jobbet, när tillfälle ges.

Hon är inte ensam. Politiska rävar brukar poängtera att en framgångsrik politiker inte får utan har rätt. Alla andra får snällt flytta på sig. Det gjorde Avcis kanske farligaste utmanare till L-ledarposten, bara för att sakta smyga tillbaka. När partiets kravliberaler vädrar morgonluft hyllar alla Nyamko Sabuni, hon som redan förra decenniet krävde hårda tag för att få ordning i förorterna. Sabunis comeback anades redan förra året när hon skrev två bejublade debattartiklar i partiorganet Nu. Sedan dess har hon gjort långintervjuer i DN och visat på alla tänkbara sätt att engagemanget inte har dött.

Enligt Andra Kammarens källor är hon, precis som Gulan, mäkta sugen dessa dagar att ta över ordförandeklubban i partiet. När tillfället ges. Och det lär det göra så fort valet är överstökat. För inte ens majoren kan leva för evigt.

* * *

Bland personerna på de danska socialdemokraternas folketingskansli dyker det upp en yrkestitel vi häpnar inför: piccolon. Klart ansvarstyngda folketingsledamöter kan behöva hjälp med lite av varje, bära väskor och lämna in kemtvätt och sådant. Att grabben börjar från grunden behöver heller inte förhindra en framtida politisk karriär. Och tänk vilket kontaktnät han skapar! Nu undrar vi vilket svenskt riksdagsparti som blir först med en piccolo. Kan behövas under valåret.

Danmark

* * *

Bygg din egen valstuga!

 Otåligt väntade på att valrörelsen ska dra igång allvar? Eller för att travestera en S-affisch från 2010: Vi kan inte vänta. Koppla av genom att göra din egen valstuga. Klipp ut mallarna här och klistra den vita sidan innerst. Vi sedan ihop flikarna, klistra ihop och du har din egen lilla minivalstuga att ställa på köksbordet. Valkampanjen kan starta i det lilla med förträning på väljarkontakter.

Valstuga

* * *

Marksistiska nyheter 1:  Daniella Högström från Kinna tvingades för några veckor sedan lämna Farmen. Nu kallar hon senaste avsnittet för »Det sjukaste jag sett«.

Daniella åkte ut efter att ha svarat »nej« på frågan om huruvida höns värper även om det inte finns någon tupp i hönsgården.

* * *

Säga vad man vill om nivån på webbtidningar, men Höglandsnytt är i alla fall en nätpublikation som ständigt överraskar genom sitt omedelbara tilltal. Som i veckans nyhet från Sävsjö. OK, nu är det alltså klarlagt.

Nyhet1

Höglandsnytt har ett bombastiskt tilltal som får dagens kvällstidningar att blekna. Som denna klassmedvetna nyhet från Danderyd i november:

Fast det där om Värmdö kommun har de fått om svansfoten. Danderyd är egen kommun.

Nyhet2

* * *

Veckans Juholt

 Blir musikalisk. Håkan Juholt har nämligen publicerat sina Melodifestivalfavoriter, med »Fångad av en stormvind« som självklart inslag:

 

https://open.spotify.com/user/v835he90gu5jf002tgas5zreh/playlist/58kfqcVN3QghD0hay0jb9G?si=faRfsFFNTzCXrFk70gAhFA

 

Fast han har ju snöröjningen att tänka på också:

Nyhet3

* * *

Marksistiska nyheter 2:  Beskedet om framtiden för Marks tre tempererade bad dröjer. Anledningen är att badutredningen, som beställdes 2016, har stannat av.

– Det är så man tappar hakan, säger Eva Åberg Andersson (C), ledamot i kultur- och fritidsnämnden.

* * *

Du vet väl att du kan tipsa Andra Kammaren: [email protected]

Fotnot: Marks kommun ligger söder om Borås och har strax över 34 000 invånare med Kinna och Skene som dominerande tätorter. Där ligger för övrigt Ludvig Svenssons gardinfabrik som Palme ständigt talade om i valrörelsen 1982. Därifrån kommer också just Jan Björklund (L). Marksismen är, trots självsäkra uttalanden från L-ledaren, en något oklar politisk inriktning.