Ministerns okända kärleksaffär

Text:

Det har ryktats om det länge. Men nu har hon gjort slag i saken, Ylva Johansson, och köpt en lägenhet i engelska Liverpool. Det låter kanske märkligt att lägga sina pengar på en lya i nordvästra England. Särskilt när man med sin saftiga statsrådslön skulle ha råd till något med utsikt mot, vad vet vi, bukten i Villefranche-Sur-Mer.

Men för alla som jobbar i Rosenbad är det logiskt. De vet nämligen vilken kärlek för Liverpool som ryms i arbetsmarknadsministerns hjärta. Och det handlar inte bara om fotbollen (vi återkommer till den) utan också om kulturen i staden. Liverpool är arbetarstaden som inte bara stod upp mot Margaret Thatcher utan även ständigt ger fascismen långfingret.

Sen är det detta med “You never walk alone”, som så klart klingar vackert i en gammal vänsterpartists öron. Det för oss till fotbollen. Att Stefan Löfven är en inbiten Tottenham-fan kanske har framkommit. Vad många inte vet är att det bland framför allt S-tjänstemän brinner en stark kärlek till Liverpool FC. Ideologisk ledare för gänget, som ses i pubmiljö varje gång klubben spelar, är ingen mindre än Ylva Johansson.

Det började på Twitter där politiskt intresserade, tillika Liverpool-fans, ifrågasatte varför de satt ensamma och tittade på ett spel som bäst avnjöts i sällskap. LO:s kommunikationschef Eric Sundström berättar för Andra Kammaren att det inte är en sosse-exklusiv klubb, men att de flesta i sällskapet lutar åt vänster.

– Vi har en kille som var med i Liberalerna för tio år sedan, annars är det mest sossar, fackföreningsfolk och så Lasse Ohly, säger han.

Ylva Johansson har ännu inte fått tillträde till sin lilla lägenhet i Liverpool. Men så fort hon får det lär det blir färre matcher i gemenskapen i Stockholm, och desto fler live på Anfield. Ja, det vill säga om Spurs-token i hörnummet på Rosenbad tillåter.

* * *

Andra namnkunniga Liverpool-supportrar

Muammar al-Gaddafi, avsatt och mördad expresident i Libyen
Nelson Mandela, Framliden president i Sydafrika
Petter Stordalen, norsk hotell-mogul, högst levande

Och alla de andra svenska politikerna då, vilka lag håller de på? Här är några:

Stefan Löfven, Socialdemokraterna: Tottenham, GIF Sundsvall.
Isabella Lövin, Miljöpartiet: Avesta AIK.
Gustav Fridolin, Miljöpartiet: Vittsjö och AIK.
Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet: Umeå FC och Gais.
Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna: Mjällby.
Jan Björklund, Liberalerna: Elfsborg.
Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna: Sirius.
Annie Lööf, Centerpartiet: Värnamo.
Ulf Kristersson, Moderaterna: Eskilstuna United.

Och så en bonus:

Kim Jong-un, Nordkoreas ledare: Manchester United

Källa: Radiosporten

* * *

Marksistiska nyheter 1:

Borås Tidning skriver om en ny satsning på åkerbönor, som innebär att flera Markbönder inte längre behöver importera soja från Sydamerika till djurens foder.

– Det är fyra-fem bönder i trakten som odlar åkerbönor. Jag märker att det har blivit ett större intresse de senaste åren, säger Emmanuel Skoglund som äger en såmaskin och därför har bråda dagar framför sig.

* * *

Apropå utompolitiska klubbar i politiken. Visste ni att riksdagen vimlar av hemliga sällskap som ledamöterna kan ansluta sig till? Under riksdagshuset träffas exempelvis riksdagens jakt- och skytteklubb för att skjuta luftgevär. De erbjuder även möjligheter för ledamöterna att ta jägarexamen.

Men 2010, skrev Expressen för ett tag sedan, vände sig den tidigare ordföranden i Naturskyddsföreningen, Mikael Karlsson, mot att politiker lärde sig jaga i riksdagshuset.

– Att jägarlobbyn trängt sin in i källaren under riksdagen är osmakligt.

OS-skytten Ragnar Skanåker höll inte med. Han sa bara: "Skjut skarpt, riksdagsmän!"

* * *

Marksistiska nyheter 2:

Marks kommun får en halv minjon kronor till naturvård, skriver Borås Tidning. Knappt 300 000 ska gå till att kartlägga främmande arter som hotar den biologiska mångfalden. Kommunen också pengar för att utreda en gångbro, inventera ängssvampar, en trädpolicy och för att inventera vildbin och småfjärilar. Pengarna kommer från projektet LONA.

* * *

[caption id="attachment_469585" align="alignnone" width="705"] John Lennon, Paul McCartney, George Harrison och Ringo Starr november 1963. Foto: AP[/caption]

Störst i riksdagen är ändå Beatlesklubben med sina 90 medlemmar. De planerar för en ny träff och ska till Liverpool (så klart) för att besöka sina favoritställen med koppling till The Fab Four, skriver den före detta riksdagsledamoten Eva Flyborg i ett mejl till Andra Kammaren.

Men vänta nu här! Före detta riksdagsledamoten? Ja, och det är förklaringen till klubben har så många medlemmar; enligt Flyborg tillåter Beatlesklubben nämligen att även politiska föredettingar får vara med.

Elefantkyrkogården har fått boots och pottfrilla.

* * *

Rättelse: Paavo Lipponen, från förra veckans Lika som bär är inte tidigare president i Finland, däremot tidigare statsminister. Förmodligen skrev vi fel efter att ha lyssnat på Imperiets ”Du ska va president”.

* * *

Du vet väl att du kan tipsa Andra Kammaren: [email protected]

Fotnot: Marks kommun ligger söder om Borås och har strax över 34 000 invånare med Kinna och Skene som dominerande tätorter. Där ligger för övrigt Ludvig Svenssons gardinfabrik som Palme ständigt talade om i valrörelsen 1982. Därifrån kommer också Jan Björklund (L). Marksismen är en något oklar politisk inriktning.