Nu är det hög tid för Löfvens chokladdrag

Text: Fokus | Andra Kammaren

Det finns många knep inom politiken för att få med motståndaren på sin linje. Men antagligen är det få politiker som kör Stefan Löfvens charmördrag. Vid Fokus och JKL:s valvaka i söndags berättade förra M-ledaren Anna Kinberg Batra om hur hennes politiske motståndare i Rosenbad alltid inledde förhandlingarna med att bjuda på en liten godbit.

– Mig brukade han alltid bjuda på choklad, berättade hon.

Därefter inleddes förhandlingar som enligt henne mest påminde om de mellan arbetsmarknadens parter. Anna Kinberg Batra spelade upp ett typiskt möte med Stefan Löfven med hjälp av en imitation:

– »Kan vi inte bara mötas på mitten, du har sagt vad du vill och jag har sagt vad jag vill«. Då sa jag till honom på ren svenska att det här inte är någon facklig förhandling, det här är politik och det finns också alternativet att inte göra upp.

– Första gången så var han, eller så spelade han, överraskad och det har han nog lärt sig nu och använt till sin fördel, sa Anna Kinberg Batra.

Nyfiken som denna kammare är så frågade vi en gammal alliansräv hur det brukade låta när rollerna var omkastade, alltså när Fredrik Reinfeldt fortfarande var statsminister och Stefan Löfven som var den som fick ta sig till hörnrummet på Rosenbad. Svaret var att Reinfeldt i princip aldrig förde informella samtal med någon S-ledare. Nej, det fick någon av hans statssekreterare, sannolikt HG Wessberg sköta. Frågan är om det var han eller Stefan som tog med chokladen..

* * *

»Vi står till PR-marknadens förfogande«

Ibland går det inte som man har tänkt sig. Här är tre moderater som hoppades så att de skulle få fortsätta tjäna sina valkretsar i riksdagen – men saknade stöd från väljarna. Vi tackar Olof Lavesson för tre mandatperioder, Sofia Arkelsten för den stora humorn när hon försöka tuta i DN:s läsare att Moderaterna bland annat var emot apartheid, och Ulrica Karlsson i Uppsala för… ja, hennes tid i riksdagen.

Men misströsta icke. Den som följer svensk politik vet säkert att avgångna politiker, i synnerhet moderater, ganska omgående efter sina karriärer som folkvalda brukar plockas upp i PR-svängen. Vi utgår från att det finns JKL/Kreab/Prime-filialer i Malmö så att Olof Lavesson också har en chans, om han inte slår till på Malmöbaserade Aspekta.

P.S den som är i behov att en ny soffa eller två bör kontakta moderata riksdagskansliet på Helgeandsholmen ganska omgående. De här Ikea-pinalerna lär gå fort!!

* * *

Främsta valvinnaren

I princip alla ville betrakta sig som valvinnare efter förra söndagens val. De som backade förklarade att de backade mindre än vad de själv eller folk i allmänhet hade trott. Det finns dock en solklar vinnare i höstens val:

Just det, Containertjänst som spritt ut containrar/valstugor på en massa ställen. I senaste bokslutet för brutna räkenskapsåret fram till augusti 2017 hade de en nettomarginal på 59,5 (!) procent. För året därpå kan den bli ännu bättre...

* * *

Kinberg Batra har roligt

Apropå Anna Kinberg Batra så avslöjade hon att hon just nu skriver för fullt på en kommande bok. Närmast överraskad om den ädla skrivkonstens begivenheter sa hon till Andra Kammarens representant att »det faktiskt är väldigt kul att skriva«. Jojo, men vad blir det då?

Ingen memoarbok i alla fall. De passar sig inte »före 50«, konstaterade 48-åringen Kinberg Batra. Helt oväntat vore inte en förstahandsskildring från tiden efter Fredrik Reinfeldts avgång till att hon blev den första M-ledare (eller tidigare Allmänna valmansförbundet) sedan Hugo Petrus Percival Tamm 1907 att inte prövas i val.

* * *

En kort, en lång, en skåning

Den tunga panelen på JKL och Fokus valvaka diskuterar valet och regeringsbildning. Av någon anledning kommer vi att tänka på vad Palmemedarbetaren och senare migrationsministern Jan O Karlsson (S) sa för länge sedan. En regeringsbildning är förhållandevis enkel menade han: »Man tar en lång, en kort och en skåning«. Fast ingen i panelen kanske är intresserad – eller skåning.

* * *

Inte riktigt lika som bär (men nästan)

Enligt TT-utskicket föreställer det här Centerns förste vice ordförande Anders W Jonsson på partiets valvaka i Stockholm i söndags. Nä, det gör det inte, men partisekreteraren Michael Arthursson kan möjligen känna igen sig lite bättre på bilden. Anders W Jonsson här nedan. Foto: TT (Sorry TT)

* * *

Kristerssons högervridning

Kvinnliga politiker (ja, de flesta överhuvudtaget) får alltid kommentarer om sin klädsel. Män döljer sig bakom kostym och slips och de flesta lser ikadana ut. Men det finns en elefant i rummet som vi måste rikta blickarna mot. Det handlar om Ulf Kristerssons slipsknutar, eller slipsar i största allmänhet. Är de slarviga eller medvetna?

»Smakfulla slipsar och four-in-hand-knutar. Det är nästan som om vi själva ekiperat Moderaternas nya partiledare. Äntligen har Sverige fått en politiker som klär sig i klass med Silvio Berlusconi«, skriver Manofakind.

Four-in-hand-handledningen ser ut så här:

Redan handledningen visar på en sak: det blir en lätt högervridning i knuten. I Kristerssons fall blir detta tydligt och förvisso passande. Det började redan på hans ministertid, med de virkade slipsarna. Det har fortsatt under hans tid som partiledare. Gärna slips – om den är högervriden.

Foto: TT

* * *

SD  + Comic Sans = Sant

 

Medveten eller omedveten ironi? Svårt att säga. Att SD använde Comic Sans på inpasseringskorten är svårtolkat. Detta världens mest hatade typsnitt, som designproffs bara tolererar åsynen av på sina barns dagis.

* * *

 

Marksistiska nyheter 1: Alla Andra kammarenläsare brinner naturligtvis av längtan efter valresultatet i Marks kommun.  Här är det kommunala resultatet:

Värt att notera är att båda de lokala partierna, MBP, Markbygdspartiet, och MOD, Marks Oberoende Demokrater, hade kastat in handduken i detta val. En väljare var olyckligtvis inte medveten om detta och la sin röst på MBP. Vi kan avslöja att vederbörande bor i distriktet Örby-Krok-Brättingstorp.

Inte heller i riksdagsvalet gynnades Liberalerna av att ha en partiledare son är född och uppväxt i Mark. L fick 5,5 procent, samma som det preliminära riksresultatet. Fast bättre i Björklunds gamla hemmamark, Skene-Sandvallsäng, där de fick 8,3 procent.

Alliansen får totalt 23 av 51 mandat till kommunfullmäktige. S och V får 19 tillsammans, Miljöpartiet 1 och Sverigedemokraterna 8 mandat

* * *

Andra kammaren studsade till vid läsningen av Dagens Nyheter i onsdags. Det handlade – naturligtvis – om möjliga regeringskonstellationer. I artikeln intervjuades en Gilbert Tibro (!) som presenterades som gruppchef (!) för Liberalerna i Region Skåne.

Minns att Tibro kommun i Västergötland länge var Folkpartiets starkaste fäste, där de stundtals låg över 20 procent. Kunde någon liberal som hette säg Johansson eller Svensson imponerats så av detta att de tagit Tibro som efternamn?

Fast så var det inte. En koll gav en annan bild. Tibro heter Tribo och är naturligtvis gruppledare. Eller heter det gruppchef internt i major Björklunds parti?

 

* * *

Marksistiska nyheter 2:  En 55-årig marksbo döms för att ha tafsat på och kysst sin exfru efter att ha klivit in i hennes hem, 19 år efter parets skilsmässa. Mannen själv hävdar att han som mest försökt leverera en puss, men tingsrätten har tagit hjälp av Svenska akademiens ordbok där en puss definieras som en typ av kyss, fast med slutna läppar. Därmed anser tingsrätten att kvinnans beskrivning av att mannen försökt kyssa henne stämmer även med det mannen har att säga.

* * *

Du kan tipsa ledamöterna av Andra Kammaren: [email protected]

Fotnot: Marks kommun ligger söder om Borås och har strax över 34 000 invånare med Kinna och Skene som dominerande tätorter. Där ligger för övrigt Ludvig Svenssons gardinfabrik som Palme ständigt talade om i valrörelsen 1982. Därifrån kommer också Jan Björklund (L). Marksismen är en något oklar politisk inriktning.