Scoccos norrländska miljonfakturor – kommer han betala V:s partiskatt?

Text: Andra Kammaren

Bild: TT

 

[caption id="attachment_649903" align="alignnone" width="610"] Sandro Scocco presenteras på Facebook som ny chefsekonom V av partiledaren Nooshi Dadgostar. Men kommer han betala partiskatten?[/caption]

Vinster i välfärden: Hur ska V få råd?

I valet 2014 gjorde Vänsterpartiet frågan om vinster i välfärden till sin stora valfråga. Och även om de skiftat partiledare har de knappast släppt frågan.

Men nu kan de få en knepig diskussion på temat sanning och konsekvens.

I veckan avslöjade partiledaren Nooshi Dadgostar i en direktsändning på Facebook att de knyter till sig Sandro Scocco som chefsekonom.

Han har fram till nu varit på Arenagruppen. Men tidigare har han också anlitats som konsult för att få ordning på ekonomin i den krisdrabbade Region Västernorrland (då landsting).

Västernorrlands landsting hade stora underskott, en ny landstingsdirektör, Anders L Johansson, som tidigare basat för Arbetsförmedlingen, med S-bakgrund, togs in. Han anlitade sin kompis Scocco som konsult, de kände varandra sedan Scocco jobbat som chefsekonom på Af.

Scocco skulle först jobba som konsult på 30 procent åt Västernorrland, men i takt med ökande problem ökade också hans tid till 70 procent.

Sammanlagt fakturerade Scocco landstinget drygt fyra miljoner under 2011–2014. I hans bolag Wisco Analys fanns det 2015 samlade tillgångar på nära nio miljoner. De har nu krympt till 6,6 miljoner.

Någon ordning på landstingets ekonomi blev det däremot inte, vilket ledde till åtgärder som den uppmärksammade stängningen av BB och akutvård i Sollefteå.

Ett av konsulten Scoccos verk var att starta en tankesmedja, PolicYnet (Y är Västernorrlands gamla länsbokstav).

–Vi behöver mobilisera länets resurser för att kunna stå ut och påverka i de stora framtidsfrågor, sa Glenn Nordlund, då ordförande Kommunförbundet i Västernorrland (nu regionstyrelsens ordförande) när det startades. Förutom landstinget, kommunförbundet var även länsstyrelsen inblandad.

PolicYnet märktes i viss mån med seminarier under Almedalsveckan 2011, men smidandet tycks efter det ha runnit ut i den västernorrländska sanden.

Scocco fakturerade först via sin enskilda firma, men startade sedan aktiebolaget Wisco Analys, där han tog hjälp av artistfixaren Mats Nilemar, som via Desert Business Service i Örebro sköter ekonomin åt artister som Sandros bror Mauro Scocco, Per Gessle, Björn Skifs, Peter Jöback och skådespelare som Sverrir Gudnason, Rolf Lassgård, Susanne Reuter och Ernst Kirchsteiger.

Nu ska Sandro Scocco argumentera med liv och lust mot de vinster i välfärden som han själv onekligen varit och krafsat i genom den egna syltburken.

Av tillkännagivandet från V framgår heller inte hur han knyts till V. Som anställd eller som fakturerande företagare? Med Västernorrlandstaxa kan det bli en dyr affär för partiet. Och kommer han betala V:s partiskatt?

* * *

Fridolin dansar och ler 

Visst minns ni Gustav Fridolin? Vi gör det i alla fall. I lucka 12 i Fokus omåttligt populära julkalender på Instagram dök den förre skolministern upp. Den här gången handlade det om hans vilda firande på ett dansgolv efter EU-valet 2014. Firandet var så vilt att det fortsatte hela vägen till lucka 13.

Detta var inget som passerade obemärkt förbi för Fridolin – som passade på att citera Expressens glasstokiga (han har skrivit mycket om Ben & Jerrys efterrätter) krönikör Jens Liljestrand.

Notera även att Maria Ferm gillat spektaklet.

* * *

Och kan stå för visorna också…

Apropå Fridolin så noterar vi att han startat ett bolag, Fridolins visor. Vi ser med spänning fram emot hans tolkningar av gamla visklassiker. Varför inte Dan Anderssons Omkring tiggarn från Louossa:

”Det jag älskar, det är bortom och fördolt i dunkelt fjärran
Och min rätta väg är grön och underbar
Och jag lockas mitt i larmet till att bedja inför Herran
Tag du jorden bort, jag äga vill vad ingen, ingen har”

* * *

SNEDTÄNKT – Om året som gick

Ett mycket speciellt år är snart till ända. Vi har letat bland de händelser där det blev fel- eller snedtänkt.

 • Bidens blamage i New Hampshire

Joe Biden hade det inte lätt i de tidiga primärvalen. I det första i Iowa slutade han fyra. På ett möte i New Hampshire fick han frågor om detta, och Biden kontrade mot kvinnan som frågade och sa att hon aldrig varit med om ett caucas (som i Iowa). Jo, det hade hon, sa hon. Biden härsknade till:

"No, you haven't. You're a lying dog-faced pony soldier", sa Joe Biden.

Lying dog-faced pony soldier? Vad betyder det? Och var kommer det ifrån? undrade alla.

Biden svarade genom sin pressekreterare: “As my brother, who loves to use lines from movies, there’s a good line in a movie, a John Wayne movie where the Indian chief turns to John Wayne and says ‘this is a lying dog-faced pony soldier.”

Vi ser fram mot fler John Wayne-citat i kommande Potus-twitter.

 • Rudy Giulianis presskonferens på Four Seasons Total Landscaping

Presskonferensen som skulle slå fast att det förekommit valfusk i Philadelphia kan vara den roligaste som någonsin hållits. Det som skulle bli startpunkten för Trumpkampanjens attack på valresultatet blev nu ett unikt moment i den politiska historien. Inte bara för förvirringen kring var den skulle hållas, utan också hur slutresultatet blev. Den gav också upphov till en ny slogan:  ”Make America Rake Again”, skapad av Four Seasons Total Landscaping, världens mest kända trädgårdsfirma 2020. Det hela kan sammanfattas bäst i Bob Hunds låt: Istället för musik: förvirring.

 

 • Sara Skyttedal kan bara inte låta bli

KD-politikern i Europarlamentet är i och för sig inte känd för sin finkänslighet, minns champagnefirandet när hon fick KD att rösta mot Decemberöverenskommelsen, DÖ, eller när hon tog in en sportbil till sin EU-kampanj. Men här undrar vi om inte omdömet sviktar rejält i attacken på den forna allians- och Europaparlamentskollegan…

 

 • Reinfeldts kandidatur till Djurgården

En tidigare statsminister som kandiderar till sitt favoritlags styrelse – det måste väl vara ett oemotståndligt erbjudande? Normalt sett Ja, men nu handlar det om stockholmslag och då är det helt andra spelregler och villkor som gäller.

– Jag är en föreningsmänniska med gedigen erfarenhet av föreningsliv. Jag har stor internationell erfarenhet, jag har mycket beslutskraft och har länge varit med i föreningar och organisationer där jag vet om att hålla ordning på ekonomi. Det finns flera saker jag kan bidra med, sa Fredrik Reinfeldt till Sportexpressen.

Men Östermalmsklubben sa nej. En ”gammal” statsminister fick tillbaka för gammal ost. 2013 avgick Djurgårdsduon Magnus Pehrsson och Tommy Jacobsson efter hot från supportrar. En förbannad statsminister kallade till pressträff (!). Reinfeldt var så upprörd att han hade svårt att tala i sammanhängande meningar. Han tyckte att alla supportar skulle ställa sig upp och markera mot hot och våld.

Det fick tydligen resten av klubbens hängivna supportrar att känna sig utpekade. Där stod de utan tränare och ordförande, och så blev de uppläxade av statsministern.

Minnet sägs vara kort, det gäller inte för fotbollens mest inbitna, framförallt i Stockholm, och ingen Reinfeldt i styrelsen.

 • Richard Herreys fejkade vänstertwitterkonto

Den falska insändaren är en klassiker i politiska sammanhang. ”Arg skattebetalare” kritiserar sittande kommunalråd eller regering, men allt är bara fejk av en politisk aktivist. Herreysbrodern Richard är numera ersättare i riksdagen för Moderaterna och tar sin politiska opinionsbildarroll på fullt allvar. Men han har uppenbarligen underskattat spårbarheten i sociala medier, och ”Diggy-loo, diggy-ley, alla tittar på mig” får plötsligt en ny innebörd.

 • Jonas Gardell är upprörd

Numera ett normaltillstånd. Men vem bryr sig?

 

 • Löfvens återkommande presskonferenser

Att statsministern medverkar på en presskonferens inskärper allvaret i frågan, och ger den en viss dignitet. Men under coronaåret har det gått inflation i presskonferenser vars värde devalverats starkt. Där står Stefan Löfven med valfritt annat statsråd och myndighetsföreträdare och statsministern manar på om hur viktigt det är att följa alla råd och att tvätta händerna. Snart väntar väl en presskonferens med Löfven och landsbygdsminister Jennie Nilsson om hur det är särskilt viktigt att tvätta händerna på landsbygden. Löfvens presskonferenser är helt enkelt som om den gamla flourtanten plötsligt återuppstått i statsministerskepnad.

 

 • Liberalerna blir vaccinets egen slöseriombudsman

Nyamko Sabuni och Liberalerna ville naturligtvis falla in i kören av de som betonar hur viktiga vaccinleveranserna nu är. Men hur tänkte de kring sista punkten med utspelet om att coronavaccinet inte ska slösas bort? Misstänker de att regionråd eller ansvariga kommer att nalla i ankommande vaccinleveranser och stoppa undan lite vaccin för utifall-bruk? Eller att vaccinationssköterskor tänker vaska leveranserna eller sälja dem på vaccinets svarta börs? Ett politiskt utspel duger inte om det bara har två punkter, tycks de resonerat, då får man hitta på något till en tredje. Och kanske med förhoppningar om att tyckar-Sverige ska bekymra sig över vaccinslöseriet…

 • S-smedjan Tiden föreslår skatt på exklusiv konst.

Tankesmedjan Tiden drog på rejält i sitt skatteförslag som kom under sommaren och ville ha en ny lyxbeskattning riktad mot ”de rikas lyxegendomar”. Men att beskatta lyx i form av dyrbar konst skulle förmodligen sätta stora ekonomiska spår hos några av deras finansiärer. Som LO eller fackförbunden där det dräller av – numera – dyr konst på väggarna. Eller på Metallklubben på SKF:s klubbaskola, eller nästan överallt i Lärarförbundets hus. För att inte tala om i hemmen hos de lyckligt lottade anställda som fått köpa loss en och annan tavla.

 • Vem vet inte vem som inte vet vem vem är?

Aftonbladets politiska kolumnist Lena Mellin har numera samma angreppssätt när helst en ny politisk post ska tillsättas: hon räknar ut kandidaten ”för ingen vet vem de är”. Tricket kan användas gång på gång, men kan med tiden bli totalt överspelat.

Andra Kammaren minns när Miljöpartiet skulle byta språkrör 2002 och bland kandidaterna fanns Peter Eriksson, kommunpolitiker i Kalix, och Maria Wetterstrand, som tidigare varit språkrör i Grön ungdom. SVT:s politiske kommentator KG Bergström sa ungefär samma sak som Mellin: Ingen vet vilka de är.

– Enda chansen för MP är att övertala Åsa Domeij, sa KGB.

Hon fick hoppa in i partiledardebatten 1988 och gjorde då succé. Men när hon ställde upp som språkrörskandidat samma år förlorade hon till Eva Goës.

 

 • Vad har de för sig i Vatikanen?

Brasilianska Natalia Garobotti, 27, är ingen lågprofilerad intagrammare. Till en bild med skolflicksaktig dress men med rumpan bar förklarade hon: Jag kan lära dig ett och annat.

Det kunde stannat där. Men en vecka senare dyker det upp en like från påvens officiella instagramkonto. Catholic News Agency hörde genast upprört av sig till Vatikanen och dagen efter var påvens like borta.

– Vi kan inte utesluta att det är Vatikanstaten som står bakom, men undersöker saken med Instagram, förklarade en officiell representant.

Natalia Garobotti har fått över två miljoner följare och konstaterar: Jag har fått påvens välsignelse.

[caption id="attachment_649866" align="alignnone" width="508"] En påve som tänker även på det världsliga. Foto: Vatikanen[/caption]

 • Suhonens "deep throught" om Palmevapnet

[caption id="attachment_649864" align="alignnone" width="457"] Aftonbladets klassiske krimreporter Lennart Håård med vad han beskrev som Palmevapnet. Foto: Skärmdump Aftonbladet[/caption]

Vi såg det inte komma: Hade någon sagt att det plötsligt skulle uppstå en likhet mellan Aftonbladets mångårige kriminalreporter Lennart Håård och S-debattören Daniel Suhonen hade vi skrattat åt det. Sedan började det ryktas om vad Palmeutredningens Krister Petersson hade att komma med. Och Suhonen visste på förhand…

 

 • Gripen av stundens allvar på nya jobbet

Wille Birksten var killen som i många år gick två steg bakom Stefan Löfven. Först på IF Metall och sedan som politisk rådgivare åt Löfven som statsminister. Men även lyckliga sagor har ett slut. Birksten föll för ett erbjudande om en betydligt bättre lön än vad statskassan erbjuder och tog jobb som lobbyist på Saab. Och blev en hängiven JAS-anhängare. Det var han säkert redan på IF Metall, när Löfven som ordförande själv hoppade in i försöken att kränga Gripen till danskarna. Men nu med betalt för att göra det. Det försvarsindustriella komplexet får alltid sin vilja igenom, det insåg redan president Eisenhower.

• Busch blamager med berått mod

Borgfreden under corona bröts definitivt i juni då Ebba Busch i partiledardebatten i SVT sa: ”Sverige har med berått mod tillåtit en stor smittspridning”. Hennes höga profil i kritiken av smittskyddsåtgärder fick sig en rejäl törn när det sedan uppmärksammades att hon festat runt rejält med väninnorna samtidigt som hon förespråkade ”social distansering” i andra sammanhang. Att en av vännerna samåkte med Säpo-bilen från festen gjorde inte saken bättre. På det ska hon ta en fight i domstol med Esbjörn, 81, om att hon ska få köpa hans hus utanför Uppsala trots att han ångrat sig. Juridiskt sett har hon rätt, i praktiken i folks reaktioner kan hon aldrig få det. Undra på att f d spinndoktorn Per Gudmundson bytt jobb.

• En coronafri sommar

Det ska sägas att han inte var ensam, och att det sades med brasklappar, men så här i efterhand kan det inte vara så kul för tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke att minnas tillbaka till intervjuerna i våras när han sa att kulmen på coronakrisen skulle komma till sommaren 2020. Ja, Sverige kunde till och med vara fritt från restriktioner vid midsommar. Alex Schulman skrev en krönika i Expressen om hur han drömde om juni, när vi skulle "vara fria igen". Så blev det som bekant inte. Men kanske menade Giesecke juni nästa år? I så fall finns det tid för upprättelse.

* * *

Högersossen som trivs bäst med högern

Henrik Jönsson, influenser på högerkanten, är i uppenbart behov av hjälp. Varför skulle han annars bjuda in sossen Jan Emanuel Johansson till varenda samtal med högerkantens ledare? Vem är det Jönsson vill locka med Jan Emanuel? Är det den blå arbetaren som såväl Jimmie som Ulf tagit sikte på? Nja, vi tror snarare på en annan målgrupp, som vi tror Hanif Bali är proffs på. Nämligen unga män som gillar träna (måttligt), dricka energidryck och kolla på MMA. De är inte jobbare, har kanske startat (och kraschat) ett mindre företag alternativt dragit benen efter sig sedan civilekonomexamen på SU. De gillar snubbar som tar för sig, kör feta bilar och får pk-folket att hamna på skam. Läste och beundrade Jordan B Peterson.

[caption id="attachment_649856" align="alignnone" width="494"] Jan Emanuel med sin marxistiska studiegrupp funderar över klassbegreppet i vår tid. Foto: Instagram[/caption]

Insladdandes med sin Lamborghini kommer en solariebakad JE och tar scenen. Inte dumt.

När vi nu fått denna radikala killgissning om högerkillar ur systemet, låt oss diskutera det viktigaste: varför har Jimmie inte  några skor?

* * *

[caption id="attachment_649896" align="alignnone" width="572"] Presskonferens om corona, då. Foto: TT[/caption]

Det var bättre förr

Visst var Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps presskonferenser om corona bättre förr? Inte bara var de dagliga, de hade allt som oftast också medverkan av biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten och Socialstyrelsens ställföreträdande krisberedskapschef Taha Alexandersson. Två företrädare med gnuttan mer karisma än nunorna vi idag får bevittna.

Dragartisten Christer Lindarw ville rent av gifta sig med Wallensten.

Men nu ingen Anders och ingen Taha. Senast spåren av Wallensten syns är den 2 juli och Alexandersson den 16 juli.

Det var bättre förr…

* * *

Hälften kvar av FI:s julklapp

Det skulle löna sig att arbeta, sa de. Alla som gick till ett jobb istället för till bidragsträsket skulle få det bättre, sa de. Så de sänkte skatten, magrade det offentliga. Regering byttes men uppenbarligen levde Skattebetalarnas gamla kampanj ”Hälften kvar” bland tongivande nymoderater. Så här ser julklappen från Erik Thedéen, chef för Finansinspektionen och en av Anders Borgs viktigaste medarbetare i regeringen, ut i år:

* * *

MP:are blir möp:are

[caption id="attachment_649842" align="alignnone" width="529"] Två borgerliga möp:ar: Thomas Gür och Jan Björklund[/caption]

Miltärlingot på Peter Erikssons avgångspresskonferens visste inga gränser. Ett tag trodde vi att vi hade hamnat på möp:arnas (möp = militärt överintresserad person) rikskonferens. Företrädaren för ett parti som är sprunget ur bland annat fredsrörelsen pratade om politik som "värnplikt", konstaterade att han gjort sin "värnplikt färdig nu och behöver mucka" och lade till "som menig regeringsledamot".

När det sen blev frågestund frågade TV4:s reporter Ann Tiberg någonting om "rekryteringsproblemen" i partiet.

Bomber och granater!

Visste vi inte bättre så hade vi trott att Peter ska göra en Jan Björklund och blir hemvärnare innan ambassadörsjobbet. Fast nog passar han bättre som landshövding, i Jämtland kanske?

* * *

”Today at the... eh mess?”

Angående Peter Eriksson. Han var som känt tidigare digitaliseringsminister. Det gjorde att Eriksson med två pressekreterare medverkade på den internationella tech-mässan Websummit i Lissabon hösten 2018. På plats var även en av Andra kammarens redaktionsmedlemmar som fick se Eriksson hålla tal på den svenska ambassaden en av kvällarna.

Allt flöt på rätt bra till att Peter Eriksson skulle referera till en händelse mässgolvet.

”today at the... mess”, sa ministern inför en blandad publik.

Man kan väl säga att han var bättre på att mässa på svenska än engelska.

[caption id="attachment_649956" align="alignnone" width="503"] Tack å hej, Peter Eriksson.[/caption]

* * *

Hack i skivan

Til syvende og sidts är ju dessutom danska, vi som trodde hon hade norskt påbrå...

* * *

Linsluf, förlåt, lus

Plötsligt är Annika Strandhäll med överallt. I SVT, Expressen, överallt. Här är det synliga beviset när hon även medverkar i en debatt ordnad av LUF Södra Älvsborg (LUF=Liberala ungdomsförbundet).

* * *

Veckans SMS-skoj

Inte bara FoHM kan uttrycka sig kortfattat. Även TT skickar ut sådant man får googla själv...

* * *

Tillsättningen verkar klar redan...

Eller ska man tolka det som att Tiden tycker Löfven behöver ett nytt jobb? I så fall kan kanske äntligen Payam och Suhonen gräva ner stridsyxan.

* * *

Twitterhumorn när den är som bäst

Eller här:

* * *

Det finns jultraditioner och så jultraditioner. Vilka ska upprätthållas?

* * *

Kärlek till den politiska tröjan

Förlåt Gunnar men funkar nog för högerironiker med.

Men apropå politiska t-tröjor, var tog de här vägen? Andra Kammaren har hört rykten om en ledande tidigare S-minister som har en stor samling politiska T-shirts. Hen kollar nog marknaden på Blocket eller eBay.

Den sista tröjan på bilden, framtagen av LUF som en Almedalen-kampanj, såldes nyligen för 1750 kronor på Tradera. Pengarna ska oavkortat gå till Musikhjälpen. Den politiska tröjans dagar är därmed inte räknade.

* * *

Alla älskar Ulf, överallt

Vad hände egentligen inför utsändningen av Ulf Kristerssons jultal? Outsourcad?

* * *

Och apropå M - kika noga, hur ska man tolka att Christofer Fjellner är så suddig på moderaternas hemsida? Håller han på att fejda ut i partiet efter idéprogrammet?

* * *

Här anländer nya datorn till partikansliet (M) på Blasieholmen:

* * *

Hänt på bygda

* * *

Zicken julprydnad!

Daniel Bernmar, V:s starke man i Göteborg, visar upp en julprydnad till granen: en zapatistsoldat med ett trägevär i händerna. Vad händer - ser vi ett V (r) födas i Götet?

Och är subcomendante Marcos underrättad?

* * *

Lika som bär

[caption id="attachment_649899" align="alignnone" width="431"] Eva Vikmång, facklig ombudsman S, och Jo Malley Dillon, Bidens kampanjchef och nu biträdande stabschef[/caption]

* * *

Vi avbryter härmed kammarens förhandlingar för året och önskar: God jul och gott nytt år ”i din sociala bubbla” (som Tegnell uttrycker det)

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]